Породица и школа

Милина Дорић: Власт је у тајности решила да прогура скандалозне новине у Породични закон

Бранимо права деце и родитеља

Ова власт је у тајности решила да прогура скандалозне новине у Породични закон. Једна од њих је и то да се мењају одредбе о лишењу родитељског права.

Ово је нарочито опасно у случајевима када родитељ управо због савесности и брижности тражи одлагање превентивне медицинске мере за дете, јер се брине да ли ће доћи до нежељених дејства исте.

По тим одредбама, код делимичног лишења родитељског права, новина је да суд може лишити родитеља једног или више права из садржине родитељског права трајно или на одређено време, рецимо права да одлучује о здрављу детета.

Враћање родитељског права је могуће судском одлуком само родитељу који је потпуно или делимично лишен родитељског права на одређено време, пре истека рока одређеног одлуком или истеком рока. У обе варијанте, родитељско право се враћа уколико престану разлози због којих је родитељ био лишен родитељског права. Дакле, није могуће враћање родитељског права родитељу који је трајно потпуно или трајно делимично лишен родитељског права, што је врло опасна одредба и склона злоупотреби.

У питању су случајеви злоупотребе родитељског права или грубог занемаривања детета или несавесног поступања, код којих је утврђено да не постоји могућност рехабилитације родитељства и неопходно је предузети трајне алтернативне мере заштите детета у његовом најбољем интересу. Шта је злоупотреба права детета врло је дискутабилно и подобно да се злоупотреби… Рецимо власт (министарство и Центар за социјални рад сматрају да је добро да се дете вакцинише иако је дете имало тешка нежељена дејства од претходних вакцина). Уколико суд утврди да истеком рока нису „отклоњени разлози“ због којих је родитељ био потпуно или делимично лишен родитељског права на одређено време, суд може одлучити да лишење продужи још једанпут у најдужем трајању до једне године, након чега је дужан, уколико разлози лишења нису отклоњени, родитеља потпуно и трајно или делимично и трајно лишити родитељског права.

Свакако је корисни да сваки родитељ има правну помоћ, јер ово је чисто правно питање и задирање у основна људска права. Треба се обезбедити на време и не дозволити да вам неко истиче како сте „несавесни родитељи“. Чињеница је да је све више и више родитеља пријављује центру за социјални рад јер нису вакцинисали децу, сада све ово добија снажнији тон и опаснију конотацију.

У преводу Прекршајни суд је много мање опасан од центра за социјални рад, који је одскочна даска за одузимање родитељског права.

Сада смо више него икада потребнији нашој деци.

Адвокат Милина Дорић – заменик председника Покрета Живим за Србију

Извор: Живим за Србију

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!