Мишљења

Михајло Т. Макић: Судија Небојша Симеуновић не сме бити заборављен

Пре 20 година убијен је истражни судија Небојше Симеуновића јер је часно вшио своју дужност.

Судија Небојша Симеуновић

ОТВОРЕНО ПИСМО

Председница Друштва судија Србије

Председница Удружења тужилаца Србије

Председник Удружења судија и тужилаца Србије

Председник Форума судија Србије

Председник Алумни клуба Правосудне академије


Б Е О Г Р А Д


Поштовани,

Подсећам Вас, да се 7. новембра 2020. године навршило двадесет година од нестанка Небојше Симеуновића, судије Окружног суда у Београду. Дана 3. децембра 2020. године навршиће се двадесет година од проналаска његовог тела у реци Дунав поред Ушћа у Београду.

Судија Небојша Симеуновић је био дежурни истражни судија Окружног суда у Београду у ноћи између 3. и 4. октобра 2000. године. Те ноћи, судија Симеуновић је у складу са законом, одбио захтев Окружног тужиоца Београд да распише потерницу и одреди хапшење и притварање челника ДОС-а Бориса Тадића и Небојше Човића, као и комплетног штрајкачког одбора рудника Колубаре. Оваква одлука судије Симеуновића није била у складу са очекивањима челника режима Слободана Милошевића. Следи 5. октобар 2000. године и пад Слободана Милошевића. Освета судији Небојши Симеуновићу лебдела је у ваздуху, док су се поједини челници ДОС-а зближили са појединим челницима бившег режима.

Нестанак судије Небојше Симеуновића 7. 11. 2000.године пријављује његова сестра Јелена Симеуновић. Дана 3.12. 2000. године пронађено је његово тело. Дежурни истражи судија и јавни тужилац не излазе на лице места ради обављања судског увиђаја, по казивању судијине сестре Јелене. Према одредбама тада важећег Закона о кривичном поступку излазак истражног судије и јавног тужиоца је био обавезан у оваквим и сличним ситуацијама.

Према изјавама сестре судије Симеуновића и њеног пуномоћника обдукциони налаз има одређене недостатке. У телу судије Симеуновића пронађен је амонијак који је највероватније изазвао његову смрт.

Прва исхитрена и неоснована верзија, да је судија Небојша Симеуновић извршио самоубиство, полако пада у воду и клупко почиње да се одмотава.

Председник Србије Борис Тадић изјављује 2010. године, да рудари Колубаре, Небојша Човић и он, сво време трагају за истином о смрти судије Небојше Симеуновића и да верују да званични извештај о смрти судије Симеуновића није тачан. Инсистирају да се мора сазнати права истина о смрти судије. Одмах је реаговала Републичкиа јавна тужитељица Загорка Доловац и Више јавно тужилаштво у Београду је покренуло предистражни поступак у циљу расветљавања узрока смрти судије Небојше Симеуновића.

Прошло је десет година, званичног обавештења надлежних органа нема о току предистражних радњи о случају нашег колеге Небојше Симеуновића нема.

Поштоване колегинице и колеге, немамо право да ћутимо. Не смемо препустити забораву нашег колегу Небојшу Сименовића.

Имамо професионалну и колегијалну обавезу да реагујемо.


На основу свега напред наведеног ,предлажем:

1. Да организујете заједничку конференцију за штампу дана 3.12.2020.године поводом двадесете годишњице проналаска тела покојног судије Небојше Симеуновића и затражите од надлежних органа наставак предистражних радњи у циљу расветљавања узрока и свих околности везаних за смрт судије Симеуновића.

Да у својству учесника на конференцију позовете Јелену Симеуновић, њеног пуномоћника адвоката Милорада Пањевића, челнике ДОС-а Бориса Тадића и Небојшу Човића сви из Београда, као и чланове штрајкачког одбора рудника Колубаре из Лазаревца.

2. Да након одржане конференције издате заједничко саопштење,

3. Да почев од ове, па сваке следеће године 4. октобра организујете конференцију за штампу, евоцирате успомене на судију Небојшу Симеуновића и захтевате од надлежних органа интезивирање истражног поступка у циљу расветљавања узрока и свих околности везаних за смрт судије Небојше Симеуновића,

4. Да покренете иницијативу пред надлежним органима да 4. октобар буде дан независности српског правосуђа у знак сећања на часног, храброг и одважног судију Небојшу Симеуновића.

У Деспотовцу дана 21. 11. 2020. године

Михајло Т. Макић, судија у пензији из Деспотовца, бивши члан УО Друштва судија Србије
ИМЕЈЛ : mihajlomakic@gmail.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!