Црква

Ми погрешно, површно судимо и немамо поверења у Бога

 

Неки монах се молио Богу да му открије зашто су праведници често сиромашни и страдају неправедно док су грешни и неправедни често богати и задовољни. Док се тако молио зачуо је одједном глас који му је рекао:

– Немој тражити да разумеш оно што твој ум и знање не могу обухватити, и немој испитивати тајне Божије, јер су Његове одлуке сличне бескрајном океану. Али ако желиш да то сазнаш, иди у свет и посматрај људе. Онда ћеш бити у стању да схватиш нешто од Божијих одлука. Тада ћеш видети да је промисао Божији неистражив и недокучив.

Кад је овај све то чуо, оде у свет. Пошто је извесно време пешачио, стигао је до једне ливаде. Ту се налазила једна фонтана, а поред ње неко старо шупље дрво. Ту се сакрио и почео да посматра људе који су ужурбано пролазили. Након извесног времена дошао је један богаташ јашући на коњу. Застао је крај фонтане да би се напио воде и одморио. Док је седео, извадио је новчаник са златницима и почео да их броји. Кад је завршио бројање, грешком је ставио новчаник у траву уместо у џеп, затим је јео одморио се и одспавао и потом кренуо не приметивши да му је новчаник остао у трави. После неког времена, појавио се још један пролазник. Спазио је новчаник, узео га, погледао лево, десно и отишао у поље, а убрзо се појавио и трећи човек, неки сиромах. Мало је попио воде и сео да одмори. Али онај богаташ, пошто се сетио да је заборавио новчаник, избезумљен је дојурио до тог места. Лице му је показивало страшан бес и он се запутио право према сиромаху захтевајући да му врати новчаник. Сиромах, пак, који ништа није знао ни о новчанику ни о златницима почео је у то да га уверава. Тада је богаташ почео да га туче, ударао га је тако снажно да је сиромах на крају издахнуо. Богаташ је почео да га претреса али ништа није нашао. Отишао је потиштено свестан да је убио човека. А онај, наш, испосник седео је слеђен и запрепашћен, почео је да плаче, осећајући велику жалост због неправедне смрти сиромаха. На крају је завапио Богу:

– Господе шта значи оваква твоја воља? Како твоја доброта може да поднесе оволику неправду! Један је изгубио новац, други нашао а трећи ни крив ни дужан страдао. Док се молио појавио се анђео Господњи:

– Немој да жалиш за сиромахом, нити да мислиш да се ово није десило по вољи Божијој. Имај на уму да се неке ствари дешавају или зато што их Бог допушта, или да би тиме поучио људе или ради наше користи. А сад слушај:

Човек који је изгубио новац је најближи сусед оног који је новац нашао. Овај други је некад поседовао имање вредно стотину златника а богаташ, похлепан, присилио га је да му имање прода за педесет златника. Осећајући се беспомоћно он се молио Богу да казни његовог суседа. Други човек онај уморни сиромах који је неправедно убијен, некада је и сам починио убиство. Он се , међутим, истински покајао и остатак живота провео у труду поштујући Божју вољу. Стално се молио Богу да му опрости његов грех и тражио је да Бог допусти да умре смрћу какву је и сам изазвао. Разуме се да му је Бог опростио истог тренутка кад се покајао али је и испунио смирену молитву сиромаха и после смрти вазнео га на небо, дарујући му венац славе због дубоког и искреног покајања. Богаташ, који га је убио, толико је био заслепљен богатством и тврдичлуком да је Бог допустио да изврши убиство како би доживео бол који ће га на крају довести до покајања. Разделио је имање и замонашио се. Где дакле видимо да је Бог суров, немилосрдан и неправедан? Не можемо докучити Божије одлуке јер их Он увек доноси исправно и сагласно путевима које све једино Он познаје. Ми погрешно, површно судимо и немамо поверења у Бога.

Непознати старац

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!