Србија и србске земље

Мештани Прањана отерали геологе који су им копали по њиви и отели им све узорке!

Неколико десетина мештана села Прањани код Горњег Милановца спречили су геолошка истраживања у том селу, која нису била најављена, рекла је данас агенцији Бета председница горњомилановачког еколошког уружења “Сувоборска греда” Љиљана Браловић.

Браловић је казала да су се у недељу у поподневним сатима појавила два геолога, који су ненајављено почели ископавања на њиви њеног рођака у селу Прањани. Kако је додала, на питање тог рођака за кога раде они су показали решење Министарства рударства и енергетике којим је фирми “Јадар литијум доо” одобрено геолошко истраживање.

– На наш коментар да та фирма не постоји, они су рекли да је фирма променила име. Ми сумњамо да су они повезани са фирмом Рио Тинто. Питали смо их како смеју без дозволе да копају на нашој земљи. Позвали смо адвокате и добили савет да они немају право да уђу на приватан посед, после чега су они отишли – рекла је Браловић.

Према њеним речима, геолози су се након тога преместили на другу њиву, на брду Главај где су такође почели да врше ископавања, после чега су се мештани села Прањани самоорганизовано окупили и одузели им све узорке које су ископали из њихових њива а затим их отерали.

– Све што је на нашој земљи је наше. Ми земљу не дамо. Ми нећемо руднике, хоћемо да се бавимо пољопривредом. Да у нашој земљи имају и дијаманти, ми нећемо да их ископавамо, хоћемо ту земљу да обрађујемо – казала је Браловић.

Она је подсетила да су мештани Прањана и пет околних села пре два и по месеца упутили петицију Скупштини општине Горњи Милановац којом су тражили да се хитно забране сва геолошка истраживања бора, литијума и других метала на том подручју.

Мештани су од општинских власти Горњег Милановца тражили “ургентну измену” Просторног плана којом би изричито било забрањено извођење свих геолошких радова и евентуална експлоатација бора, литијума и других метала, јер би, према њиховој оцени ти радови и експлоатација били штетни по здравље људи, биљног и животињског света на подручју Прањана.

– Сматрамо да би истраживања и експлоатација тешких метала имали несагледиве последице по животну средину, здравље и живот мештана наше Месне заједнице, а и шире.Тим истраживањима било би угрожено и свих шест река у овом крају”, рекла је Браловић.

Kако је навела, иницијативу која је предата локалним властима у Горњем Милановцу потписало је око 50 одсто мештана и власника земљишта из Прањана и околних села, а да до данас нису добилли никакав одговор.

Извор: Србија данас /Славија инфо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!