Природа и здравље

Мештани Горњих Недељица: Надлежни да утврде и саопште како је настала црвена вода у језеру

Напомињемо да у опсегу од 300 метара, где су видљиве ове девастиране њиве, расте око 160 деце!

Izvor: Udruženje građana „Ne damo Jadar“

Мештани Горњих Недељица, који чине удружење „Не дамо Јадар“, позвали су релевантне институције да изађу на терен и утврде шта се тачно десило парцели села Шурице.

Та парцела је, по њиховим речима, некада била плодно земљиште, а надлежне су позвали да објасне мештанима како је уопште настала рупа испуњена водом.

„Такође, позивамо све релевантне државне институције да утврде шта се десило са њивама, које су биле предмет истражних радњи компаније Рио Сава и које су сада прешле у њихово власништво, а на којима такође не расте ништа. Слике које гледамо из света о неделима према природи компаније Рио Тинто, постају идентичне овоме што гледамо са прозора својих кућа“, наводи се у саопштењу, које је одговор на претходно саопштење Рио Тинта, у коме су навели да је апсолутно немогуће да су њихове бушотине узрок црвене воде.

Наглашавају да све то уноси страх у мештане села Горње Недељице, Слатина и Шурице, у којима се ове оранице налазе.

„Живимо у константном страху да нам је здравље угрожено свим овим истраживањима, а како никада инспекција надлежног Министарства заштите животне средине и осталих министарстава није изашла на терен, поред свих наших обраћања и послатих слика као доказ , имамо право да закључимо да цео пројекат неће бити урађен по закону, јер се закон сад већ не поштује“, пише у саопштењу.

Додају да се закон поштује, пројекат Јадар би одмах био стопиран, јер су, по њиховим речима, државни органи прекршили сопствени Устав, тачније члан 74. „на који се позивамо у свим својим пријавама државним институцијама, од локалног до републичког нивоа“.

„Напомињемо да у опсегу од 300 метара, где су видљиве ове девастиране њиве, расте око 160 деце различитог узраста, а пољопривредне производе са ових њива користи за исхрану већи део становништва Србије. Угрожавање јавног здравља становништва је по законима Републике Србије кривично дело, за које је запрећена казна од две до десет година затвора“, истакли су.

Кажу да на ова питања компанија никада нема одговоре и моле све државне инспекције Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и све релевантне заводе, да раде свој посао, а Биолошки и Хемијски факултет да изађу на терен и коначно утврде шта се дешава са свим горе наведеним

„Оно што ми мештани голим оком видимо није еколошки, није здраво, а ни одговорно понашање једне компаније, која стално то тврди речима а никако да то примени у пракси. Још једном подвлачимо да Пројекат Јадар није званично одобрен, а да се на терену компанија Рио Сава понаша као да јесте, бахато покушавајући да нас дискредитује и направи неписменима, заведеним, неупућеним о свим питањима будућег пројекта. Ми мештани знамо довољно, видимо све својим очима, тако да нема потребе да обавештавају нас, него јавност читаве Србије“, поручили су.

Указују да све што тврде и знају могу и да докажу, али да чекају да судови почну са радом по поднетим тужбама против компаније Рио Тинто и њихових кооперената. Позивају и Уставни суд да се огласи око иницијативе поднете прошле године поводом целокупног пројекта Јадар.

„Молимо компанију да коначно јавности Србије покажу како изгледа природа око патентног постројења у Аустралији, о чему је говорила њихова запослена Андреа Радоњић у емисији Нови дан на Н1, а које наводно ради већ неколико година у Аустралији и биће примењено овде у Јадру. Нама га нису показали, ми се ни не разумемо у све те њихове процесе, нити нас они занимају, али они који се у њих разумеју, требало би да га коначно виде“, кажу мештани и додају да би њима било довољно да виде слике њихових поља и шума, саме те околине у Аустралији, али да им нажалост компанија никада није то омогућила.

Јавно су позвали компанију Рио Тинто да народу Србије покаже изглед тамошње околине и тачну локацију где се налази споменуто патентно постројење.

„Такође, 2,4 милијарде долара, које спомињу као цифру улагања, нека појасне кроз тачну цифру предвиђеног новца за заштиту природе, јер тај износ, како смо разумели, обухвата изградњу њихових свих постројења, а не улагање у еколошку заштиту. Сталне игре речи и извртање информација за циљ имају да збуне и нас и јавност Србије, а изгледа и саму Владу Србије. Они улажу у себе и своју кућу, а не нашу“, сматрају.

Истичу да их не занимају милијарде и милиони долара, евра и осталог, већ искључиво здравље, које по њиховим речима нема цену.

„Страх становништва је увек оправдан јер и настаје као последица незнања, па је коначно дошло време да нас компанија убеди конкретним доказима за све што тврди, а не да нас замлаћује теоријама, као и да таксативно наведе колико је загађење, докле ће досезати и какве ће последице имати“, рекли су мештани из удружења „Не дамо Јадар“.

За фотографије које су послали уз саопштење тврде да су направљене у недељу око 10х, у присуству сви запослених компаније Рио Сава, као и републичких рударских инспектора.

„Мештани јадарских села упозоравају све оне који се оглушују о законе Републике Србије, као и све међународне законе који важе по УН, да ће кривично и материјално одговарати за све незаконите радње које су радили или које ће убудуће радити на пројекту Јадар који, још једном напомињемо, није одобрен“, закључују у саопштењу.

Извор: https://rs.n1info.com/vesti/mestani-nadlezni-da-utvrde-i-saopste-kako-je-nastala-crvena-voda-u-jezeru/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!