Priroda i zdravlje

Meni za ručak: Skakavci i cvrčci

Znate li da, prema nekim spisima, postoji trag da su grčki filozof Aristotel i rimski istoričar Plinije,kada su hteli da se baš ugoste ,”častili” se jelima pripremljenim od cikada i termita.

Znate i to da i u Evropi na trpezama siromašnih ljudi redovno nalazi supa od bubamare.

Ili,sećate li se scene kada je britanski avanturista Bear Gryls u svojoj emisiji „Man vs. Wild“ pred kamerama pojeo velikog debelog crva.Tu istorijsku scenu mnogi nisu mogli da gledaju. Isto tako sećam se da smo se gledajući u tv reportažama sa Istoka zgražavali nad scenama kako je tamo sasvim normalno da se za ručak posluže prženi skakavci ili gliste.

Danas ,čujem da je u Hrvatskoj, uskoro verujem i u Srbiji, velika potražnja brašna od skakavaca.

Baš čudno!

Slično su prošli i studenti u Montrealu koji su pre više godina okupirani činjenicom da u svetu više od milion ljudi gladuje osmislili nov i održiv izvor hrane – brašno od insekata. Jeste čudili su se mnogi ali njihov projekat je nagrađen, još 2014.godine a mediji su pisali da će biti realizovan u nerazvijenim zemljama, kao što su Meksiko, Tajland i Kenija”. Projekat „Snaga brašna“,tako su ga nazvali, (The Flower Power) se inače bazira na tome da se skakavci pokupe sa polja i transportuju najpre u Meksiko, osuše se pa samelju kako bi se napravilo brašno tortilje i drugi proizvodi od brašna.

Bez obzira što prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu pod okriljem Ujedinjenih nacija, širom sveta čak 2,5 milijarde ljudi u svojoj ishrani koristi insekte, stručnjaci su do skora smatrali da se u Evropi i u drugim zemljama Zapadnog sveta na trpezama neće naći specijaliteti pravljeni od njih jer za sada ima dovoljno mesne hrane i ne postoji potreba da se posegne za bubama.

Međutim to optimističko predviđanje kratko je trajalo. Eto primera iz Hrvatske.

Već prošle godine „Sedma sila“ je uveliko objavljivala tekstove kolege Milovana Šavije (vidi: https://sedmasila.rs/milovan-savija-cvrcak-rusija-i-veliki-reset/ u kojima se ukazuje na to da se meso, koje je deo svakodnevne upotrebe i bez koga se skoro ni jedan dan ne može smatrati normalnim, potiskuje iz upotrebe.Bili smo bela vrana! Ali bio je to prvi znak da dolazi kraj toj „ljubavi“ čoveka i mesa jer se uveliko radi na tome da se taj veličanstveni deo ljudske ishrane zameni „ili veštačkim, ili raznim insektima, za koje se otkrilo da poseduju veliki potencijal, što se tiče ishrane ljudi“. Da podsetimo. Kolega Šavija je veoma argumentovano ukazao na aktivnosti koje se preduzimaju u cilju ukidanje stočarstva (ima mišljenja da se u okviru te strategije našla i iznenadna zaraza afrička svinjska kuga ).

„U Srbiji je do 27. jula potvrđeno 1.569 slučajeva na više od hiljadu gazdinstava širom zemlje.Baš čudno!

U toku 2023. godine bolest je dijagnostikovana u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta“. (https:// www.bbc. com/ serbian/ lat/balkan-66360144 ) .
Cvrčak savršena alternativa klasičnom mesu

Ukazali smo takođe na to da je „upravo na tom polju Rusija poslednjih godina postizala značajne rezultate, o kojima se ne priča mnogo, pogotovu zadnjih meseci kada je sva pažnja usmerena ka Ukrajini i svemu onome što se u pozadini te intervencije dešava“. Nekako paralelno sa tim našim objavama portal: https: //www. nakanune. ru/news/2022/07/19/22667055/ je preneo vest da je u Rusiji počeo da se realizuje projekat proizvodnje prehrambenih dodataka koji bi se dobijali od cvrčaka, i to u cilju smanjenja uvoza. „Zvaničnici kompanije koja se bavi proizvodnjom tih komponenti veruju da će visok sadržaj proteina omogućiti da cvrčak bude savršena alternativa klasičnom mesu.“

Kada su u pitanju cvrčci Rusija i „Veliki reset“ treba podsetiti da smo u u više tekstova ponudili činjenicu da kada je prošle godine zbog rata sankcijama zabranjen uvoz Gejtsovog veštačkog mesa, među ljubiteljima i obožavaocima te nove prehrambene filozofije zavladala je panika. Međutim, nedavna vest da je i Rusija počela sa razvojem svog sopstvenog veštačkog mesa, donela je olakšanje u tom sve brojnijem taboru.

U stvari, još krajem 2019. u Rusiji je počela eksperimentalna proizvodnja veštačkog mesa i to u Fabrici za proizvodnju prehrambenih sastojaka Ošakovski. Međutim, to prvo veštačko meso je bilo prilično skupo. Stručnjaci koji su radili na tom projektu procenili su da je 40 grama tog mesa koštalo 900,000 rubalja. Ali oni čvrsto veruju da će veoma brzo uspeti da smanje troškove proizvodnje, tako da bi se ta takozvana laboratorijska govedina već mogla pojaviti u prodavnicama tokom 2023. godine.“

Ali ima u svemu tome i još nešto čudno. Sve više je izjava stručnjaka i referentnih naučnih laboratorija o tome da „postoje dokazi da su insekti povoljni po ljudski organizam,“te da su „insekti vrlo bogati proteinima. Najviše belančevina se može naći u mesu skakavca – do 75%. Ono što je bitno jeste to da se proteini iz buba mnogo lakše vare i bogati su amino-kiselinama.“Nejasno je samo šta su naučnici čekali do sada, jer ako je to toliko zdrava hrana zamislite da smo počeli da se hranimo tako zdravom hranom prnje 50 godina koliko bi bilo manje obolevanja i zaraza, a tek koliko manje pandemija,i vakcinacija … ?!Izgleda ipak da je to važno samo nama, običnim smrtnicima i potrošačima.

Ali vesti iz susedne Hrvatske govore da se brašno od skakavaca veoma skupo i da se za njega „otimaju“ samo bogati? Baš čudno,a i tamo su se kao i ovde,mnogi zgražavali gledajući tv reportaže kako se na Istoku ljudi hrane insektima.

U svakom slučaju moguće da je tačno ono „svako čudo zat ri dana“.

Prema raspoloženju u Hrvatskoj gde je već stiglo „Brašno od kukaca…“ (vidi: https: //faktograf .hr /2023/01/19/europska-unija-odobrila-je-brasno-od-kucnog-zrikavca-ali-to-ne-znaci-da-ga-marin-miletic-mora-jesti/, i https://ero.ba/ mediji navode kako neki građani koji putuju po svetu o brašnu od kukaca imaju samo riječi hvale,: “Ne vidim u tome ništa sporno zato što je to vrlo vrijedan izvor proteina, hrana kao i svaka druga koja se u drugim zemljama koristi redovito, ne škodi, nema štetnih sastojaka”, rekao jeza HRT Regionalni dnevnik Goran Šafarek, biolog i istraživač.

“Nažalost, u onom jednom prostoru donošenja odluke kad je postojala mogućnost eventualno neke reakcije od Europskog parlamenta, to nije uslijedilo, dakle europski zastupnici su mogli dati svoj prigovor rezolucijom. Ovdje je ta reakcija izostala. Jedino je Mađarska bila protiv, ona se općenito protivi stavljanju insekata u jelovnike”, kazala je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Dok još možemo, hajde da uživamo.

Zato podsećanja radi: Svojevremeno je veom popularna bila „cvrčak pljeskavica“ .U restoranu „Mornar“u Beogradu pravila se tako što na vruć zagrejan kajmak stavi ispržena pljeskavica i tako dok je sve vruće servira se .I sve pršti i cvrči od spoja vrućeg kajmaka i pljeskavice koja je očigledno u sebi imala i vode.

U restoranu „Velika Skadarlija“ u Beogradu„ Cvrčak pljeskvicu“ pripremaju za dve osobe od kajmaka, slanine, krompira, luka i paradajza.

Cvrčak pljeskavica spada u kategoriju naše nacionalne kuhinje.

Izgleda da je došlo vreme da mi jedemo skakavce, a ne oni naše godine!

Autor: Miša Antonić

Izvor: Sedma sila

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!