Мишљења

Марјан Станковић: Срби, желим вам добру духовну борбу са јасним циљем

Бог се јави и срећна вам нова година драги и намучени моји Срби!

Као и обично желим вам добру духовну борбу са јасним циљем а то је ЦАРСТВО НЕБЕСКО! Духовну борбу против личних ружних навика односно против греха (гордост, среброљубље, разврат-нечистота-блуд-прељуба,завист,неумереност у јелу и пићу, пијанство, гнев, очајање у лењости и немарност према свом вечном спасењу, абортус…). Грех који смо у мањој или већој мери заволели. Мир у срцима нашим и осмех на лицима вратиће нам Христос после нашег покајања и исповести, после наше промене живота (видели смо да политичари то не могу).

Сви смо приметили велике промене и у свету и код нас као последица пројекта (пандемије) корона. Лично мислим да је то почетак „последњег круга“ који може трајати 10, 20…година. Ту су и „климатске промене“, „социолошке промене“ у друштвима…

Ајмо онда да се спремимо што боље за последњу битку, за НЕБЕСКУ СРБИЈУ. Христове су речи: „Овај род се изгони само молитвом и постом.“ Под „родом“ се подразумевају нашем оку невидљива бића или демони. Бића која од постанка света мрзе и Бога и круну свега створеног-човека, без обзира да ли им човек служи или не. Божији циљ је спасење свих људских душа, док демони желе погибао што већи број људи, а људско срце је центар те борбе.

Највећи дар који је Бог дао човеку је слободна воља, слободу избора. Суштина нашег земаљског живота је коме царству се приклонити, бити ХРИСТИВ ВОЈНИК или антихристов. Ми трећи избор немамо. Дакле поједноставили смо ствари.
ЦИЉ јасан-ЦАРСТВО БОЖИЈЕ.

Како ући?

Поштовањем 10 Божијих заповести и 9 Црквених или две највеће:
1.Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и свом душом својом,свим умом својим и свом снагом својом.
2.Љуби ближњега својега као самога себе.

Што се тиче молитве, најбитније је да се чита редовно ујутру и увече. Почните са ОЧЕ НАШ и БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО. Или са кратким правилом Св.Серафима Саровског 3x ОЧЕ НАШ, 3x БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО и једном СИМВОЛ ВЕРЕ. Ко може нека крене одмах са молитвама за одрасле трају 15-так мин. Такође у току дана што чешће Господе Помолуј и Господе Исусе Христе, сине Божијији помолиј ме грешног. Савршено оружје, али редовно коришћење. Ако имате проблем можда од укућана који не схватају озбиљно новонасталу промену код вас прво не замерите им, никако не ратујте мислено са њима по речима и старца Тадеја, него се некако већ снађите, сакријте се..лежите у кревету и читајте у себи…све ми је то познато пошто ни ја нисам одрастао у побожној породици..У сваком случају опраштајте свима све памтите али не злопамтите.

Што се тиче поста ето среда и петак. Па све редом….Такође само редовно постите колико можете.

Временски циљ ваше промене нека буде до следећег Крстовдана значи годину дана. Потрудите се и набавите, ако већ немате, псалтир(Давидови псалми, по једна глава дневно) и Нови Завет (одлично је тумачење Новог Завета од Св.Теофилакта Охридског). Видећете и сами врло брзо ефекте редовног читања и ових књига и молитве и поста.

Е сада све ово зачините једним добрим благословом доброг и благочестивог свештеника-монаха, који нису заражени јересју екуменизма. Сигуран сам да има таквих бораца за очување Православне чистоте на територији Србије бар један на удаљености од 100km сваког од нас. Ја путујем бар једном у два месеца за Ниш 10 година… Не желим да идем на Св.литургију и да ја изигравам неког верског инспектора и да гледам да ли се служи литургија онако како треба по старом или је мењају са разноразним изговорима. Слободно потражите неког из Епархије рашко призренске у егзилу и о свему попричајте…Без благослова немојте ништа на своју руку!

Укратко зашто сам код њих од 2011.г. Оно што ми је побудило сумњу после догађаја из Грачанице 2010.г. је то што нигде на јавним медијима нисте могли да чујете другу страну приче “озлоглашеног расколника“ владике Артемија. Само оптужбе тадашњих званичника СПЦ на његов рачун и пресуде без да се чује његова страна. Аман дајте да се чује и његова страна па да га сви разапнемо као људи… То је мој почетак истраживања озбиљног дешавања у СПЦ, а сада се јасно види да никакве каноне није прекршио…

Јустин Поповић се борио против новог верског покрета екуменизма, говорећи да је тај покрет свејерес на челу са папом. Значи све јереси су садржане у том покрету, а мислили су (и дан данас!) да ту у исти кош ставе и наше Православље! Он се борио (између осталог) против тог покрета и канонизован је 2010.год. за Светитеља као и владика Николај Велимировић! Да ли су потребне више било какве чињенице које говоре против тог покрета? Мени лично не.

Ту борбу је наставио и наш владика Артемије. Нема тог ни патријарха који би ме убедио у супротно. На крају крајева у Символу вере пише и „…У једну свету, саборну и апостолску Цркву…“! Не пише две или три свете, саборне и апостолске Цркве… Само једна. Свако друго исповедање Православне вере је јерес по мени као простом мирјанину.

Нашем Православљу не требају никакви додаци, а о томе сведочи постојање многих светих људи уназад 2000 година. 1054.г. римокатолици са папом су напустили изворно Хришћанство и упали у јерес, а ми смо задржали „право слово“ Светих апостола. Апостолски канони нам и прецизније говоре о томе шта треба, а шта не би тебало да радимо… Неки од њих нам и говоре да нема заједничких молитви са јеретицима, нема паљења свећа по разноразним објектима… или следи „одлучење“ од цркве ако се човек, свештеник, владика не покаје. У противном загарантовано је скретање са правог пута као што и имамо примере таквог скретања, па се као последица заједничких молитви са јеретицима сада формирају и политичке странке од стране оних који сем штапа не би требало ништа да имају друго на свом монашком путу. Све је то на њихову и нашу жалост. Нема ту радости никаве нити сме да буде због таквог њиховог погубног пута. Јако су то опасни експерименти за људску душу „мало ћемо да поштујемо апостолске каноне, мало нећемо, мало ћемо божије заповести да поштујемо, мало нећемо ова девета је баш тешка…

Дакле моји драги и намучени Срби,што пре нађите доброг духовника, што пре молитва и пост, што пре покајање и исповест да би се сви ти подвизи и ваш труд крунисао помирењем са нашим Спаситељем Христом! Објавите РАТ ГРЕХУ и видећете шта значи ХРИСТОВ МИР И РАДОСТ У ДУШИ!

Воли ВАС ваш брат у Христу који је много гори од свих вас заједно.

Аутор: Марјан Станковић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!