Србија и србске земље

“Мајке ће примати 380 евра, све док је једно од деце малолетно“

“МАЈКЕ ЋЕ ПРИМАТИ 380 ЕВРА, СВЕ ДОК ЈЕ ЈЕДНО ОД ДЕЦЕ МАЛОЛЕТНО”: ВЛАДА СРПСКЕ УСВОЈИЛА ОДЛУКУ

Конкурс је објављен 21.септембра и трајаће месед дана.

Мајке које имају четворо и више деце, а које су незапослене, од септембра остварују накнаду од 750 КМ или око 380 евра, и оствариваће је све док је бар једно од деце малолетно, речено је агенцији Срна, из Кабинета председника Владе Републике Српске.

Међу условима и критеријумима, у одлуци коју је донела Влада РС, стоји да ће накнаду од 750 КМ остварити мајке све док најмлађе од четворо и више деце не напуни 18 година.

Ова одлука је ступила на снагу у четвртак, 15. септембра, а конкурс је објављен 21.септембра 2022.

Финансијска помоћ, успостављена овом одлуком, односи се на 2022. годину, а права из наведене области ће бити предмет законске регулативе чија се примена очекује ступањем на снагу 1. јануара 2023, као трајна мера пронаталитетне политике, пишу Независне новине.

Одлуком су прописани услови које је потребно да испуњава родитељ како би остварио право на финансијску помоћ, а то је следеће:

  • да је незапослен,
  • да има четворо или више дјеце, од којих је најмлађе дијете у доби до 18 година живота, односно, од којих је једно од дјеце малољетно.
  • да има држављанство БиХ/Републике Српске и да има мјесто пребивалишта у Републици Српској и територији Брчко дистрикта са ентитетским држављанством Српске, на дан ступања на снагу ове одлуке.

Финансијска помоћ по овој одлуци обезбеђује се у месечном износу од 750 КМ, почев од септембра, на начин да се за родитеље који су у евиденцији ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту као корисници неког од права из дечије заштите обезбеђује одмах, а за све остале родитеље по подношењу пријаве на јавни позив, и по утврђивању испуњености услова и рокова прописаних одлуком.

Јавни позив расписало је Министарство породице, омладине и спорта, и објавило га у Службеном гласнику Републике Српске. Конкурс погледајте овде.

По објављивању јавног позива, потребно је да они родитељи који нису корисници права из дечије заштите посредством Јавног фонда за дјечију заштиту, а који ће финансијску помоћ добијати аутоматски, по основу евиденција које води овај фонд, поднесу захтев за финансијску помоћ са потребним доказима на адресу Министарства породице, омладине и спорта: Трг Републике Српске један, Бањалука.

Јавни позив биће отворен 30 дана.

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину!