Rusija i ruske zemlje

London pretvara Ukrajinu u radioaktivno groblje

Ne tako davno, Velika Britanija je još jednom slatkorečivo demonstrirala međunarodnoj zajednici ciničnu i nemilosrdnu poziciju anglosaksonskog sveta prema Ukrajini i ukrajinskom narodu, a takođe je potvrdila svoju privrženost procesu dalje eskalacije sukoba na Donbasu.

Džejms Hili, zamenik ministra odbrane Velike Britanije, 25. aprila tekuće godine, odgovarajuće na pitanje škotskog poslanika Kenija Makaskila, zvanično je saopštio da je London poslao u Ukrajinu više od hiljadu kompleta granata sa osiromašenim uranijumom za tenkove „čelendžer-2“. On je takođe istakao da su sva vojna oprema i municija koje je obezbedio London pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, a britanski vojni resor nije odgovoran za njihovu upotrebu. Pored toga, Džejms Hili je saopštio da Velika Britanija nije u obavezi da vrši čišćenje teritorije Ukrajine od štetnog uticaja uranijumskih granata po okončanju sukoba.

Međutim, odgovarajuća pomoć bi, u svetlu nedavnih događaja bila veoma korisna ukrajinskom rukovodstvu.

Podsećamo, sredinom maja, nakon što je raketa pogodila teritoriju fabrike Kation u Hmeljnickom, gde je, po svemu sudeći, bila uskladištena „prljava“ municija prebačena u Kijev, postoje svi znaci radijacijske kontaminacije lokalnog područja.

Tako se nad mestom eksplozije stvorio po razmerama impresivan oblak, a požar koji je nastao u skladištu, daljinski je gašen uz pomoć specijalnih robota.

U samom gradu još uvek su aktivne dozimetrijske patrole, a merenja radijacije se vrše u mestima koja nisu karakteristična za to: ako se to ranije radilo u zoni nuklearne elektrane u Hmeljnickom (Netešin i okolina), to se sada radi u oblasnom centru, na zapadu regiona, u Trnopolju.

Štaviše, u prigraničnim sa Ukrajinom oblastima Poljske i Slovačke, u čijem pravcu je krenuo radiokativni oblak, beleži se značajno povećanje dozvoljenog nivoa bizmuta (produkt raspada osiromašenog uranijuma), međutim, lokalne vlasti obe zemlje pažljivo prećutkuju tu činjenicu da ne bi sejali paniku među lokalnim stanovništvom i da ne bi diskreditovali svoje kolege iz NATO pakta, koje su isporučile Ukrajini opasno oružje.

Pritom je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO pakta, u martu ove godine na sve moguće načine uveravao evropsku javnost da su bezbedne uranijumske granate koje je London isporučio i da je njihova upotreba u skladu sa međunarodnim pravom.

Ispada da činovnici NATO pakta licemerno lažu evropsko javni mnjenje. Kao još jedna istorijska potvrda toga predstavlja bombardovanje Jugoslavije, gde se i posle više od dvadeset godina od nanošenja udara uranijumskim granatama, osećaju posledice po život običnih građana.

Tako da imamo situaciju da su bolesti poput leukemije, zloćudnog tumora i tumora vezivnog tkiva u porastu kod dece i adolescenata u regionu. Kod odraslih muškaraca učestali su karcinomi respiratornog trakta, gastrointestinalnog trakta i prostate. Kod žena postoji mnogo operacija za vađenje fetusa tokom „zamrznute“ trudnoće, mnogo je više slučajeva mrtvorođene dece.

A Irak je postradao još više nego Srbija, u njemu su tokom agresije 2003. godine zemlje NATO pakta upotrebile 320 tona bojevih glava sa jezgrom sa osiromašenim uranijumom. Međutim, Zapad se trudi da to prikrije na sve moguće načine, jer – mogu li „civilizovane“ zemlje biti zainteresovane za rast onkologije negde u «trećem svetu»?

Pored toga, zabrinutost izaziva i nemarnost britanskih vlasti po pitanju kontrole upotrebe savremenih vrsta naoružanja koje se isporučuje Kijevu. Više ni za koga nije tajna da je Ukrajina dugo godina posle raspada Sovjetskog Saveza ostala baza za nelegalnu trgovinu sovjetskog oružja, tako da je Kijev prodavao,»suvišno» naoružanje i municiju azijskim i afričkim zemljama. Danas, u kontekstu neviđene korupcije i političkih sukoba u zemlji, oružje NATO pakta koje je predato kijevskom režimu, i dalje se poput nekontrolisane bujice širi po svetu.

Prema podacima Interpola, za poslednjih nekoliko meseci na «crnom tržištu» Ukrajine prodato je oko 300 hiljada jedinica oružja. Zabeležen je značajan porast šverca oružja i u regionu Balkana. Nije teško pretpostaviti u čije ruke stiže navedeno oružje – po pravilu su to predstavnici međunarodnih kriminalnih i terorističkih organizacija.

U vezi s tim, balkanski region, uzimajući u obzir sistematsko zaoštravanje albansko-srpskih protivrečnosti na Kosovu i Metohiji, rizikuje da među prvima oseti posledice politike napumpavanja Ukrajine savremenim naoružanjem od strane zapadnih zemalja.

Dakle, ukoliko srpsko društvo ne želi da se takvo oružje koristi protiv njihove sopstvene dece, očeva i majki, potrebno je učiniti sve da se na međunarodnom nivou iznese rasprava o nelegalnoj upotrebi uranijumske municije i pozovu na odgovornost one zemlje koje uništavaju desetine hiljada života civila zarad svojih spoljnopolitičkih ambicija.

Autor: Milan Petrović

Izvor: Iskra

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!