Природа и здравље

Људи са високим „лошим“ холестеролом живе дуже?

фото-thinkstock


Седамнаест водећих светских кардиолога тврди да висок ниво холестерола не узрокују срчане болести. И упозоравају да статини, лекови који снижавају холестерол, не пружају никакву заштиту. Ново истраживање додатно је узбуркало дискусије око статина и кардиолози се никако не слажу има ли од њих користи. Стручњаци су се сагласили да код људи који су већ имали мождани или срчани удар, статини смањују шансе настанка другог удара.
Ова нова студија, заснована на анализи података 1,3 милиона пацијената, указује на то да преписивање статина као главног облика лечења срчаних болести има двојаки учинак. Тим ових лекара је открио да нивои лошег холестерола ЛДЛ-Ц, нису повезани са срчаним болестима.

Студија, објављена у једном часопису (Experts Review of Clinical Pharmacology), није нашла ни повезаност између атеросклерозе и високих вредности лошег холестерола. Упркос бројној медицинској литератури која тврди да се наслаге масноће на ћелијским зидовима вена које зачепљују артерије, стварају због холестерола.
Изненађује и што се показало да пацијенти са срчаним ударом имају „лош“ холестерол нижи од нормалног. Професор Шериф Султан, један од аутора, изјавио је да је најзначајније откриће да људи с високим „лошим“ холестеролом живе најдуже. Остали научници, укључени у студију, анализирали су податке људи из Америке, Ирске, Италије, Шведске и Јапана.

У свом раду, научници пишу да би лекари требало да престану да преписују статине и ПЦСК-9 инхибиторе, нову класу лекова за снижавање холестерола. Др Асем Малхотра који није био укључен у студију казао је да докази против употребе статина расту. Истиче да тек мали део пацијената од тог лека има користи.

„Свим другим милионима пацијената који узимају лек статини неће помоћи да живе ни дана дуже“, тврди Малхотра.

Статин непотребан?

Истраживање стиже након велике студије објављене 2018. године у British Medical Journal која каже да је давање статина старијим људима доброг здравља губитак времена. Шпанско истраживање, спроведено на 47.000 пацијената, није нашло доказ да статини праве било какву разлику код пацијената ниског ризика, иако лекари настоје да их што више људи узима.

Пуно је лекара, осим тога, забринуто због нуспојава лека који се повезује са дијабетесом, боловима у мишићима и губитком памћења.

Извор-b92.net