Русија и руске земље

ЛГБТ организација особа проглашена страним агентом у Русији

Руске власти класификовале су у понедељак главну LGBT организацију за страним агентом,која би могла да отежа њихов рад.

Организација ЛГБТ-Сет, основана 2006. која делује у неколико регија земље, уписана је у регистру министарства правосуђа као страни агент, одредница која се односи на неке невладине организације, медије, активисте, адвокате и новинаре.

У фебруару је та организација је указала на хапшење двојице Чечена, који су затим пребачени у Чеченију, руску републику на Кавказу познату по не дозвољавању слободног испољавања хомосексуализма.

Класификација „страног агента“ обвезује организације, медије или те особе да тај статус обзнане у свим својим објавама, укључујући и на друштвеним мрежама и да се придржавају административних процедура.

Та ознака требало би да буде усмерена на оне који примају новчана средства из иностранства и спроводе политичку активност.

Та земља је 2013. увела закон против хомосексуалне пропаганде међу малолетницима, што је био изговор за забрану ЛГБТ парада и истицање застава дугиних боја.

Од 2020. године руски устав прецизира да је „брак заједница мушкарца и жене“, чиме де факто забрањује истосполне бракове.

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!