Црква

Лекар атеиста после причешћа постао монах

У току је Велики пост, када се велики број људи причешћује. Међутим, већина оних који се причесте нису свесни каква је то Света тајна и шта она значи.

Свети Василије Велики нас учи шта је Свето причешће: “Господ, пре но што ће поћи на добровољну и преславну и животворну смрт Своју, у ноћи у којој предаваше Себе за живот света, узе хлеб у Своје свете и пречисте руке и показа га Богу и Оцу, и заблагодаривши, благословивши, осветивши, преломивши га, даде Својим светим Ученицима и Апостолима рекавши: Узмите, једите, ово је Тело Моје, које се ради вас ломи за отпуштење грехова. Исто тако узевши и чашу са родом виноградским, и растворивши, заблагодаривши, благословивши, осветивши, даде Својим светим Ученицима и Апостолима рекавши: Пијте из ње сви, ово је крв Моја Новога Завета, која се ради вас и ради многих пролива за отпуштење грехова.“

На грчком црквеном каналу „Λύχνος“ (лихнос= светиљка), отац Хрисант је навео следећи догађај које само потврђује речи Светог Василија Великог:

Један свештеник је отишао да причести неке болеснике у болници за инфективне болести. Тамо је затекао лекара који је такође тражио да се причести, али не из вере, већ пуке радозналости.

Свештеник га је не знајући то причестио, а лекар није прогутао Свето Причешће, него га је задржао у устима и одмах однео у лабораторију на анализу. Резултати су показали следеће: крв мушкарца старости тридесет и три године.

Лекар је свукао свој бели мантил и поднео отказ. Данас је монах на Светој Гори.

Уредништво “Борба за истину“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!