Свет

Лажне вести долазе из Украјине. Након тога их лажљиви режимски медији скриптирано преносе целом свету!

Ако видите нешто дизајнирано да изазове емоционалну реакцију, немојте то допустити. Никада немојте бити увучени у причу, увек се суздржавајте, останите мирни и постављајте рационална питања

Тек смо три дана у руској војној операцији у Украјини, а ипак пропагандни зупчаници врте брзо попут муње, избацујући „вести“, мишљења и садржај за млин за медије. У само посљедњих 48 сати кружили су десеци прича, слика, наратива и видео записа преузетих из борби у Украјини, од којих је велики постотак лажних. Нешто од тога могло би се приписати неспоразумима, погрешном идентитету, погрешној атрибуцији… али многе, а већина су вeроватно намерне преваре осмишљене да изазову одговор. Заронимо одмах.

1. „Дух Кијева“

У петак рано ујутро објављено је да један украјински авион, МиГ-29, патролира небом изнад Кијева. Енглеска говорна штампа назвала је неименованог пилота „Дух Кијева“ и тврдили су да је срушио 6 руских авиона у борби ваздух-ваздух у мање од 2 дана, чиме је постао службени борбени ас и вероватно један од најбржих икада који је добио ту титулу. Проблем је што готово да нема доказа да се то уопште догодило. Да цитирам Неwсwеек : Нема доказа да “Дух Кијева” постоји”. Ниједна страна не може потврдити да је Русија изгубила укупно шест авиона, а камоли једног човјека у једном дану. А видео за који се тврди да је „Дух“ у борби – који су поделиле украјинске оружане снаге – потврђено је да је заправо снимак преузет из видеоигре. Ипак, он већ има своју страницу на Бикипедији. Сведочанство о томе колико брзо се лаж може покренути док истина обува чизме.

2. „Руски авиони лете изнад Кијева“

Много је људи делило кратки видео руских авиона који наводно лете ниско изнад града Кијева. Тајмс је то употребио као снимак из тога у својој причи „Хоће ли санкције зауставити руску гранату?“ Проблем у томе је што није Кијев, то је Москва. И није данас, већ прије две године. То је снимак онога што је вероватно проба за налет Параде победе 2020.

3. „Зеленски у посети трупама“

Вероватно ниједан политичар у историји није имао ПР преобразбу тако брзо као Владимир Зеленски. Прошле недеље је био само неки тип, ове недеље је ратни херој, прича се о градњи кипова тог човека. Телефонски позив који је „процурио“ (уопште није инсцениран) натерао га је да одбије понуду САД-а о авионском превозу на сигурно. Твиттер је пун људи који деле његове фотографије у борбеној униформи, упоређујући га повољно с Трампом и Труманом и питајући се „који би се други челници борили уз своје трупе?“ Али проблем с тим је што су све фотографије старе скоро годину дана, снимљене када је посетио војнике прошлог априла:

4. “Експлозија електране у Луганску”

На почетку сукоба, овај видео се почео вртети друштвеним мрежама: Видео је постао виралан и добио 100.000 прегледа . Делиле су га стотине рачуна, чак су га користиле и велике новинске мреже, сви тврдећи да приказује експлозију електране у Луганску након што је погођена руским пројектилима. Није, то је хемијска фабрика која је експлодирала у Тиањину у Кини 2015. године .

5. Видео игрице, опет.

Овај снимак, који тврди да приказује украјинске копнене снаге како обарају руске авионе, такође је недавно постала вирална, чак се појавила у вестима шпанске телевизије :…То је из видео игрице АРМА 3 .

6. „Руски ратни брод јеби се“


Ово је био први велики пропагандни наратив након напредовања Русије на украјински територију. Наводно процурели су аудио записи који показују како украјински граничари на маленом Змијском отоку у Црном мору комуницирају с руским ратним бродом. Након што им је речено да се предају, стражари кажу „руски ратни брод иди јеби се“ .

Западна штампа извиетила је да је свих 13 мушкараца убијено, а украјинска влада објавила је саопштење у којем каже да ће сви бити одликовани постхумно. Међутим, док су наводно пали хероји били канонизирани по целом западном свету, Русија је извјештавала да они уопште нису убијени, већ живи и неозлијеђени враћени на копно. Прича коју су и штампа и украјинска влада од тада невољно признали вероватно је истинита.

7. Уништење колоне руских возила

Још један видео који обилази, а који су поновно поделили службени украјински рачуни , била је снимак дроном која наводно приказује уништење колоне руских возила. То је заправо снимак напада турских дронова у Сирији из 2020. године. У међувремену, други су рачуни делили снимке борби из Либије или израелског бомбардовања Газе под hashtagom #StandWithUkraine. Middle East Eye саставио је попис. Помало је лепа иронија да толико исечака који изазивају бес западних либерала заправо потечу из ратова које су започеле њихове владе.

Ето, имамо седам прича о рату у Украјини које су очито лажне, а то је само врх леденог брега.

Постоји мноштво других лажњака, а да не спомињемо лажњаке дизајниране да дискредитирају оне који сумњају или само шире хаос. У коначници, све је то правовремени подсетник да је пропаганда најснажнија у тренуцима када се вести брзо шире и људи се осећају емоционално. Зато медији распирују страх, тескобу и мржњу, јер људи у том емоционалном стању мање критички размишљају. Укратко, ако видите нешто дизајнирано да изазове емоционалну реакцију, немојте то допустити. Никада немојте бити увучени у причу, увек се суздржавајте, останите мирни и постављајте рационална питања. Захтевати чињенице. То је једини начин да сачувате свој ум слободним.

Или, да цитирам ХЛ Менцкена:

“Никад не вјерујте ничему што чујете, и само пола онога што видите.” Ово смо већ прошли са Ковидом 19! Исти медији, политичари, стручњаци….

Аутор: Kit Knightly | Off-Guardian

Текст ћирилизовало уредништво Борба за истину

Извор: Истином против лажи

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!