Svet

Laži, laži i laži, sve što mediji i Zapad izveštavaju o Gazi je laž

Mark Oven Džons je ismevao „komično loše“ propagandne trikove, poput lažne „palestinske medicinske sestre“

Izraelska vlada pribegava „besmislenim“ i „sve divljim“ dezinformacijama na mreži i izgleda da je izgubila kontrolu nad narativom o svom ratu protiv Hamasa u Gazi. To kaže Mark Oven Džons, vanredni profesor bliskoistočnih studija na Univerzitetu Hamad bin Kalifa i stručnjak za digitalni autoritarizam i dezinformacije društvenih medija.

U članku za Daily Beast, Džons je ukazao na video snimak od 11. novembra koji je objavio arapski nalog izraelskog ministarstva spoljnih poslova na Ks (bivši Tviter), na kojem se vidi „palestinska medicinska sestra“ koja osuđuje Hamas zbog preuzimanja bolnice al-Šifa u Gazi.

„Sve je zaudaralo na srednjoškolsko pozorište – od pogrešnog akcenta koji je zvučao kao da je ispao iz izraelske sapunice do savršeno pisanih govora IDF-a koji su joj se otkotrljali s jezika“, napisala je Džons.

Medicinska sestra je imala „neoštećen beli laboratorijski mantil“ i „besprekornu“ šminku, ali je niko u al-Šifu nikada nije video, dodao je. Video je bio toliko ismejan da ga je Israel Arabic izbrisao u roku od jednog dana.

Snimak ‘medicinske sestre’ koja osuđuje Hamasovo zauzimanje bolnice Al-Šifa u Gazi je lažan

Otkako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokrenuo rat na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, javno mnjenje na Zapadu, u početku proizraelsko, stalno se okreće protiv Zapadnog Jerusalima usred sve većeg broja žrtava u Gazi.

Najnovije procene lokalnih vlasti su da je više od 11.000 Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenim operacijama – uključujući 4.500 dece. Džons je tvrdio da se Izrael upušta u „sve očajniju dezinformaciju“, nastojeći da „dehumanizuje palestinsku decu“ kao „vredno ubijanja“, pošto više ne može da poriče da ih ubija.

Netanjahu je insistirao da Izrael ne gađa civile i okrivio je Hamas što ih koristi kao živi štit. Izraelski zagovornici takođe su osudili onlajn spekulacije da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile svoje građane – uključujući posetioce festivala Nova – tokom upada Hamasa 7. oktobra, tvrdeći da su izveštaji izraelskih medija pogrešno prevedeni i pripisani.

Prema Daily Beastu, izraelsko „očajanje je evidentno u naizgled nezaustavljivoj plimi besmislenih tvrdnji“, kao što je „zabeležena i netaknuta kopija“ Majn Kampf-a Adolfa Hitlera koja je navodno pronađena u dečijoj spavaćoj sobi u Gazi 12. novembra.

Dan kasnije, portparol IDF Danijel Hagari tvrdio je da se nalazi u podrumu bolnice al-Rantisi u Gazi, gde je rekao da Hamas drži neke od više od 200 izraelskih talaca. Ključni dokaz za njegovu tvrdnju bio je parče papira sa arapskim natpisom okačenim na zidu, koji je nazvao „listom stražara, gde svaki terorista upisuje svoje ime, a svaki terorista ima svoju smenu, koja čuva ljude koji su bili ovde.“

Međutim, prema Džonsu, komad papira nije bio spisak imena, već dani u nedelji.

Video koji su direktno objavile Izraelske odbrambene snage tvrdi da su Hamasovo oružje i tehnologija pronađeni ispod dečje bolnice Al-Rantisi u Gazi, kao i „spisak terorističkih imena“ na arapskom, koji prikazuje raspored agenata koji čuvaju izraelske taoce. Međutim, prevod dokumenta pokazuje da nema imena – zapravo jedini tekst na njemu prikazuje kalendar dana u nedelji. Izrael ponovo laže i manipuliše.

Pored ove najnovije lažne vesti, pre mesec dana pošteni novinari su razotkrili i razne druge lažne vesti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su izbrisale video sa svog Ks naloga, jer je to klasična laž. Izrael nije našao ništa u bolnici koju je zauzeo i uništio, a sada želi da opere ruke.

IDF je prebrzo objavio lažni video na kojem vidimo laptop HAMASA, ali na monitoru laptopa vidimo devojku pripadnicu IDF.

Na istom snimku vidimo sve natpise na engleskom, tako da se svet uveri da Izrael pomaže bolesnima.

Najbolnije je pogledati poslednji deo snimka gde Izrael navodno pomaže 79-godišnjaku, koji je kasnije pronađen ubijen. Starac se zove Bašir Adi.

Pored činjenja ratnih zločina i etničkog čišćenja, Izrael u velikoj meri manipuliše javnim mnjenjem. Sve to podržavaju mejnstrim mediji, uključujući i balkanske političare koji su naučeni da slušaju.

Prilagodili srbskom jeziku uredništvo Borba za istinu.

Autor: Logično

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!