Свет

Лажи, лажи и лажи, све што медији и Запад извештавају о Гази је лаж

Марк Овен Џонс је исмевао „комично лоше“ пропагандне трикове, попут лажне „палестинске медицинске сестре“

Израелска влада прибегава „бесмисленим“ и „све дивљим“ дезинформацијама на мрежи и изгледа да је изгубила контролу над наративом о свом рату против Хамаса у Гази. То каже Марк Овен Џонс, ванредни професор блискоисточних студија на Универзитету Хамад бин Калифа и стручњак за дигитални ауторитаризам и дезинформације друштвених медија.

У чланку за Daily Beast, Џонс је указао на видео снимак од 11. новембра који је објавио арапски налог израелског министарства спољних послова на Кс (бивши Твитер), на којем се види „палестинска медицинска сестра“ која осуђује Хамас због преузимања болнице ал-Шифа у Гази.

„Све је заударало на средњошколско позориште – од погрешног акцента који је звучао као да је испао из израелске сапунице до савршено писаних говора ИДФ-а који су јој се откотрљали с језика“, написала је Џонс.

Медицинска сестра је имала „неоштећен бели лабораторијски мантил“ и „беспрекорну“ шминку, али је нико у ал-Шифу никада није видео, додао је. Видео је био толико исмејан да га је Israel Arabic избрисао у року од једног дана.

Снимак ‘медицинске сестре’ која осуђује Хамасово заузимање болнице Ал-Шифа у Гази је лажан

Откако је израелски премијер Бењамин Нетањаху покренуо рат на Газу након напада Хамаса 7. октобра у којем је убијено око 1.200 Израелаца, јавно мњење на Западу, у почетку произраелско, стално се окреће против Западног Јерусалима усред све већег броја жртава у Гази.

Најновије процене локалних власти су да је више од 11.000 Палестинаца погинуло у израелским ваздушним нападима и копненим операцијама – укључујући 4.500 деце. Џонс је тврдио да се Израел упушта у „све очајнију дезинформацију“, настојећи да „дехуманизује палестинску децу“ као „вредно убијања“, пошто више не може да пориче да их убија.

Нетањаху је инсистирао да Израел не гађа цивиле и окривио је Хамас што их користи као живи штит. Израелски заговорници такође су осудили онлајн спекулације да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле своје грађане – укључујући посетиоце фестивала Нова – током упада Хамаса 7. октобра, тврдећи да су извештаји израелских медија погрешно преведени и приписани.

Према Daily Beastu, израелско „очајање је евидентно у наизглед незаустављивој плими бесмислених тврдњи“, као што је „забележена и нетакнута копија“ Мајн Кампф-а Адолфа Хитлера која је наводно пронађена у дечијој спаваћој соби у Гази 12. новембра.

Дан касније, портпарол ИДФ Данијел Хагари тврдио је да се налази у подруму болнице ал-Рантиси у Гази, где је рекао да Хамас држи неке од више од 200 израелских талаца. Кључни доказ за његову тврдњу био је парче папира са арапским натписом окаченим на зиду, који је назвао „листом стражара, где сваки терориста уписује своје име, а сваки терориста има своју смену, која чува људе који су били овде.“

Међутим, према Џонсу, комад папира није био списак имена, већ дани у недељи.

Видео који су директно објавиле Израелске одбрамбене снаге тврди да су Хамасово оружје и технологија пронађени испод дечје болнице Ал-Рантиси у Гази, као и „списак терористичких имена“ на арапском, који приказује распоред агената који чувају израелске таоце. Међутим, превод документа показује да нема имена – заправо једини текст на њему приказује календар дана у недељи. Израел поново лаже и манипулише.

Поред ове најновије лажне вести, пре месец дана поштени новинари су разоткрили и разне друге лажне вести.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су избрисале видео са свог Кс налога, јер је то класична лаж. Израел није нашао ништа у болници коју је заузео и уништио, а сада жели да опере руке.

ИДФ је пребрзо објавио лажни видео на којем видимо лаптоп ХАМАСА, али на монитору лаптопа видимо девојку припадницу ИДФ.

На истом снимку видимо све натписе на енглеском, тако да се свет увери да Израел помаже болеснима.

Најболније је погледати последњи део снимка где Израел наводно помаже 79-годишњаку, који је касније пронађен убијен. Старац се зове Башир Ади.

Поред чињења ратних злочина и етничког чишћења, Израел у великој мери манипулише јавним мњењем. Све то подржавају мејнстрим медији, укључујући и балканске политичаре који су научени да слушају.

Прилагодили србском језику уредништво Борба за истину.

Аутор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!