Русија и руске земље

Лавров: Дошао је крај стрпљењу Русије у односима са Западом

„Нашем стрпљењу заиста  је дошао крај. Били смо веома стрпљиви. Сви знају да ми дуго упрежемо. Јако дуго смо упрезали, али је сада време да `возимо`. Чекамо одговоре на наше конкретне предлоге“, рекао је руски министар иностраних послова.

Додао је да се Русија доследно и брзо ослобађа ризика повезаних са структурама и сферама које контролише Запад:

„Сви механизми економских веза који зависе од структура које контролише Запад, наравно, садрже ризике. Ми се већ доследно и брзо ослобађамо тих ризика. Укључујући пре свега област високих технологија“.

Лавров је – иступивши на конференцији за медије у Москви – посебно нагласио да је постављање ударног наоружања и војних база Сједињених Држава и других земаља НАТО на Азовском мору и другде у Украјини „још једна црвена линија“ за његову земљу.

„Чак и ако Украјина остане изван НАТО, могући су њени билатерални споразуми са Американцима, Британцима и другим западним земљама са појавом њихових база. То је и за нас неприхватљиво јер је размештање ударног наоружања на територији наших суседа, у овом случају Украјине, и војна претња Руској Федерацији и црвена линија“.

Лавров је такође оценио да је Запад себи дозволио превише захтевајући да Русија „врати трупе у касарне“ на својој територији, док саме западне земље стварају војне базе у балтичким државама и земљама северне Европе, као и на Црном и Азовском мору, дакле: у иностранству.

Још је додао и прецизирао: „Од нас траже да вратимо војску у касарне на нашој територији, а паралелно с тим, Американци, Канађани и Британци држе своје војнике у балтичким државама и другим земљама Северне Европе. Јоша Британци граде базу на Азовском мору, а то нама категорички не одговара. Тражимо правно обавезујуће безбедносне гаранције зато што је Запад отишао предалеко“.

У међувремену је председник руске Државне Думе Вјачеслав Володин рекао да амерички конгресмени треба да размисле о последицама распламсавања хистерије око антируских санкција, јер ће од њих имати штету саме САД. Још је додао:

„Русија има оружје које нема ниједна држава на свету, али ми ту предност не користимо у дијалогу са НАТО“.

Извор: Факти

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!