Русија и руске земље

Лавров: Циљ патријарха Вартоломеја је да сахрани утицај православља

Јединство у злу!

МОСКВА – Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров упозорио је данас да је циљ васељенског патријарха Вартоломеја да уништи утицај православља у цијелом свијету, по налогу САД.

„Америка покушава да неутралише утицај православља у свијету“, изјавио је шеф руске дипломатије, коментаришући поступке васељенског патријарха Вартоломеја и његову сарадњу са САД.

Лавров оцјењује да је „Пандорина кутија“, коју је Вартоломеј отворио, а која је већ довела до раскола у Кипарској православној цркви, изазвала превирања у другим православним црквама.

Мисија патријарха Вартоломеја је, каже Лавров, да сахрани утицај православља у савременом свијету, а припремили су је Американци, пренио је „Спутњик“.

„Они не крију да заједно са Вартоломејом активно раде под паролом слободе вјероисповијести и вјеровања. Једноставно не видим друга објашњења за поступке тог човјека“, истакао је руски министар на годишњој конференцији за новинаре у Москви.

Лавров сматра да су Американци разлог који је побудио Вартоломеја да крене путем раскола и подривања вишевјековних традиција.

С тим у вези, Лавров је истакао да у православном свијету не постоји пандан „римског папе“, али да зато постоји васељенски патријарх који је донедавно поштован као први међу једнакима.

Раније је патријарх Вартоломеј говорио да у православљу нема раскола и да он не планира да чини „ни корак назад“ у вези са украјинским проблемом, називајући погрешном одлуку „братске“ Руске православне цркве да прекине комуникацију са Константинопољем (данашњим Истанбулом) и црквама које су признале Украјинску православну цркву.

Раније је бивши службеник америчког Стејт департмента Џим Џатрас изјавио да САД хоће да „сломе кичму“ православној цркви, користећи папске амбиције патријарха Вартоломеја.

Извор: https://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Lavrov-Cilj-patrijarha-Vartolomeja-je-da-sahrani-uticaj-pravoslavlja/641618

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!