Мишљења

Кустурица:Украјина је други чин НАТО напада на Југославију 1999.

Фото: адриа.тв

Актуелни сукоб око Украјине је у суштини наставак НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, рекао је за РТ прослављени српски редитељ Емир Кустурица, указујући на континуитет русофобије и презира Запада према међународном праву.

НАТО је 24. марта 1999. године започео свој ваздушни рат против тадашње Савезне Републике Југославије. Бомбардовање је трајало 78 дана и завршено је договореним примирјем, чиме је мировним снагама УН омогућен улазак у покрајину Косово.

Пошто је Русија била слаба и којом је владала „западна олигархија“ која је подржавала председника Бориса Јељцина, Србија је била „апсолутно сама“ у борби за своју слободу, границе и опстанак, рекао је Кустурица за РТ из свог дома на Мећавнику.

То је било „када је међународно право промењено у оно што ја називам ‘хуманитарним’ правом,” рекао је редитељ, алудирајући на званично образложење НАТО-а да покушава да заустави хуманитарну катастрофу на Косову, а касније је створена доктрина „одговорности за заштиту” да би се оправдао рат.

„Овај рат није дошао ниоткуда. Ово је наставак нечег што је посејано много раније“, рекао је Кустурица, мислећи на актуелни сукоб око Украјине. Кустурица види континуитет русофобије на Западу, који је одбио понуду Русије о партнерству након Хладног рата.

НАТО је тврдио да је бомбардовање донело мир, али једино што је постигао било је да омогући обојену револуцију октобра 2000. године, приметио је Кустурица. Југословенски председник Слободан Милошевић збачен је са власти у ономе што ће постати шаблон за две такве побуне у Украјини, прво 2004. а затим 2014. године.

Срби нису за рат, они се само сећају 1999. и разумеју узроке актуелног сукоба у Украјини, рекао је Кустурица за РТ.

„У униполарном свету нико не плаћа цену за [своје] потезе“, истакао је он.

„Сада се суочавамо са деконструкцијом моћи широм света, а мислим да је на крају важно какво оружје имате.“

Србија 1999. године није имала савремено оружје, Јељцин је блокирао испоруку система ПВО који би могли да донесу већу разлику, рекао је Кустурица. Упркос томе, Срби су успели да оборе амерички „стелт“ бомбардер. Они се и данас сећају НАТО „хуманитарних“ бомби, додао је он.

„Никада нису изашли на копно, јер знају како се српски народ бори“, истакао је Кустурица.

Југославија се распала 2006. године, када је Црна Гора прогласила независност. Привремена влада етничких Албанаца на Косову, уз подршку НАТО-а, то је учинила 2008. године, иако без признања од стране Београда.

Србија је сада „острво“ у мору НАТО држава са готово свих страна. Ипак, она је још увек место где нису сви медији под контролом Запада и где се још увек може дићи глас против неправде и цензуре, рекао је Кустурица.  

Он је осудио оно што је описао као „скоро невероватно сатанску верзију културе отказивања” која сада забрањује руске диригенте, композиторе и ауторе, још мало па палећи књиге на градским трговима као што су то некада радили нацисти.  

Руски аутори попут „Чехова, Пушкина, Достојевског, Толстоја су неодвојиви од онога што називамо европском културом“, рекао је Кустурица, тврдећи да Запад сада покушава да их одсече, али да ће свет „на крају видети како се ови делови поново спајају“.  

Рођен у данашњој Босни и Херцеговини, Кустурица је 1981. снимио свој први дугометражни филм, режирао је низ награђиваних играних филмова и окушао се у глуми, музици и писању. Живи у селу са етничком тематиком у западној Србији, првобитно изграђеном као сценографија за његов филм „Живот је чудо“ из 2003. године.

Извор: Восток – РТ

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!