Србија и србске земље

Крв на рукама Рио Тинта: Сарађивали са Хитлером и Франком, а онда дошли у лознички крај где су нацисти стрељали 3000 Срба

На само неколико километара од места предвиђеног за отварање рудника налазе се кости брутално и невино убијених српских мушкараца, жена, деце, који су убијени на најмонстуозније начине. Убили су их некадашњи пријатељи Рио Тинта, нацисти.

Становници Лознице сигурно знају, најстарији се и сећају, да су Немци нацисти од 14. до 19. октобра 1941. године стрељали 2.950 људи. Страдали су становници Јадра и Подриња из села: Драгинац, Јаребице, Чокешина, Ново Село, Недељице (Горње и Доње), Горња и Дођа Бадања, Цикоте и осталих села.

То је била невероватно брутална одмазда, толика да нацисти ништа и никога нису поштедели. Историја је забележила да су и сву стоку и животиње поубијали. Побијена су деца, жене, стари, млади.

Стратиште I у Драгинцу

Сајт londonminingnetwork.org у тексту „Рио Тонто: Срамотна историја кршења људских и радних права и деградације животне средине широм света“ између осталог пише да је Рио Тинто сарађивао за Франциском Франком и његовим фашитичикм режимом, као и да је Рио Тинто обезбедио руду за програм наоружања нацистичке Немачке и нациста. У овом руднику су, према писањима овог сајта стрељани рудари.

Онда се враћамо у 1941. годину. Ти исти нацисти којима је компанија Рио Тинто помагала за време Другог светског рата, су у идентично време убијали Србе и у Лозници, и у целој Србији. У том истом крају 80 година касније, 2021. они желе да отворе рудник. Рио Тинту су се прво супротставили храбри мештани лозничких села и становништво Лознице. Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ се бескомпромисно бори за своју земљу. Видевши колико ће зло да направи мултинационална компанија Рио Тинто у лозничком крају, а да ће штета бити већа и проширити се на велики део Србије, али и преко Дрине, удружењу „заштитимо Јадар и Рађевину“ се придружују и народни Покрет Двери Бошка Обрадовића, покрет „Ослобођење“, чији је председник Млађан Ђорђевић, Коалиција за одрживо рударство у Србији, Народна странка, многе еколошке организације у Србији, као и стручњаци из различитих области, професори, удружења, појединци и становништво.

На само неколико километара од места предвиђеног за отварање рудника налазе се кости брутално и невино убијених српских мушкараца, жена, деце, који су убијени на најмонстуозније начине. Убили су их некадашњи пријатељи Рио Тинта, нацисти.

Извор: ПОЛИТИКОН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!