Свет

Критичка расна теорија: црни дани за белце у САД

Критичка теорија расе (Critical race theory), доведена до свог логичног краја, у стању је да стави тачку на цивилизацију Запада

Сензационална победа републиканца Глена Јангкина на изборима за гувернера у Демократској Вирџинији натерала је аналитичаре да се запитају о разлозима оваквог неуспеха „магареће партије“. Већина њих је склона да верује да се тајна успеха мултимилионерског инвеститора из Карлајл групе крије у неколико важних унутрашњеполитичких погрешних прорачуна администрације Џоа Бајдена.

Један од њих је широко распрострањено наметање такозване критичке теорије расе (Critical race theory, CRT) школама у Вирџинији и другим државама, коју промовишу демократе из вишег ешалона и мноштво мало познатих „прогресиста“ који су окупирали америчке универзитете, медији, невладине организације и јавне фондове.

Институт РУССТРАТ је више пута писао о КРТ-у, коју су грубо развили још 1970-их од стране америчких правних теоретичара и већ пет деценија заузима важно место у академском мејнстриму Сједињених Држава захваљујући напорима „културних марксиста” у универзитетским мантијама. Након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда и ревитализације покрета БЛМ, ова теорија је нашла нови замах и сада се спроводи у виду манифеста у стотинама јавних школа широм земље, што је изазвало оштро одбацивање белог становништва, чак и у традиционално „плавим“ (демократским) окрузима и државама.

Покушајмо да разумемо концептуалне основе овог феномена. На крају крајева, пред нама је – не само још један покушај тврдоглаве мањине да пасивну већину натера да одговара за своје стварне или измишљене грехе из прошлости. Доведено до логичног закључка, КРТ је способан да оконча сву глобалну западну цивилизацију какву познајемо.

„Белац – значи расиста“ 

„Уловити“ смисао критичке расне теорије омогућава мисаони експеримент „куповина у продавници“. Замислите да сте продавац и да вам у исто време долазе два купца – бели и црни. Коме ћете прво покушати да послужите? Ако је бело, онда ће КРТ адепт рећи да сте расиста јер мислите да је човек црне боје коже другостепени. Уколико прво услужите црнца, онда си … и даље расиста, јер не желиш да останеш сам са њим у радњи.

У овом примеру садржано је неколико принципа теорије КРТ.

Прво, ви – то је ваша раса. Лични квалитети, заслуге, принципи повлаче се у други план и, штавише, представљају расистичке предрасуде. Ако сте белац, онда сте из привилеговане групе, односно експлоататорске касте. А ако ниси белац, онда си члан групе потлачених. Није важно шта ви сами мислите о томе.

Друго, расизам је неопозив. Он прожима све друштвене институције и односе, барем у Сједињеним Државама. Ово није нека врста индивидуалне предрасуде, већ фундаментални политичко-економски систем, који су вековима стварали белци због своје супериорности над небелцима, учи КРТ. Никакав прогрес последњих деценија, од времена Мартина Лутера Кинга, није ништа променио: расизам је самоаво научио да се боље маскира.

Треће: ако си белац, онда сте сигурно криви. Можете искрено волети афроамериканце, плаћати им више новца као послодаавц, борити се против апартхејда, бити у браку са црнкињом – то ништа не мења. И обрнуто, ако нисте белац, а најбоље од свега је бити црнац, онда вас векови тлачења ваших предака а приори чине жртвом, чак и ако сте милијардер, криминалац или и сами не волите црнце.

И четврти постулат, који произилази из прва три: неопходна је тотална прерасподела привилегија и укидање целокупне садашње хијерархије вредности, што само погоршава стање расизма у САД, на Западу и на планети у целини. Живела истинска „критично расна“ правда, а не нека застарела једнакост! Дакле, у „експерименту у продавници“ требало би барем да дате црном купцу и сав приход…

Да објаснимо на конкретнијим примерима.

Према доктринарима КРТ-а, супериорност белаца се манифестује у разним обличјима, а најчешће – када питају: „Какве везе ја имам с тим?“ На пример, следеће изјаве које изводе белци су расистичке: „Сви смо ми једна велика људска породица“, „Сви животи су важни“, „Ни ја ни моји преци никада нисмо имали робове“ и „Расизма је данас мање“.

Једнако је злочиначки славити Дан Колумба, покушавати да саслушате обе стране у спору између белаца и небелих, плашите се обојених људи на улици, наглашавате приоритет енглеског у Сједињеним Државама, третирати црну децу као одраслу, тврдити да нису сви белци расисти, па чак и само ћутати, када се неко усуди да се шали на рачун црнаца. Само схватање расе као природне биолошке особине особе је расистичко – уместо тога, требало би да се схвати као друштвени конструкт који намећу бели тлачитељи, тврди КРТ.

Засебни табуи намећу се на „културну апропријацију“ (на пример, када ВАСП деца изводе зулу плес на јутрењу – а супротан пример је сасвим дозвољен), „токенизам“ (стварање привида једнакости, када, рецимо, уводе црни персонал у биоскоп „за шоу“) и расни „далтонизам“ (када се тврди да се расе не разликују пред законом или да имају једнаке могућности – све то само прикрива расизам).

Расистички покрет угрожавају највише, не толико жеља алтернативне деснице за белом етничком државом, већ жеља обичних Американаца за ’расно неутралном’ државом“, рекао је о томе гуру критичке расне теорије Ибрам Кенди.

„Кју-клукс-клан“? Запаљени крстови? Реч са словом „Х“? Да, за такав бели линч није довољан, сигурни су присталице КРТ-а. Међутим, до овога још није дошло, па се користе друге методе.

Професура улаже на црно

Како се, дакле, предлаже „прерасподела привилегија” са белаца на црнце?

На пример, треба забранити е оценеу школи и тестове, сматрају присталице критичке расне теорије. И ово није само позив: до 2019. године, преко хиљаду образовних институција у Сједињеним Државама одбило је тест САТ као дискриминаторски. Исто тако стандардизовано тестирање (САТ) за упис на факултет је проглашено псеудонаучним и еугеничким средством које омаловажава обојене људе, објашњава Дејвид Стовал, професор црних студија на Универзитету Илиноис.

Све су то половичне мере, додаје професор права са Универзитета Алабама Ричард Делгадо, који се заједно са својом супругом, професорком Универзитета у Питсбургу Жан Стефанчић, сматра оснивачем КРТ-а. Према његовим речима, при упису на факултет било би добро не само додати додатне бодове угроженим апликантима из обојених породица, већ и одузети бодове привилегованим белцима.

Још један сјајан начин да се победи расизам у Сједињеним Државама било би „кумулативно гласање“ на изборима, рекла је професорка права са Харварда Лани Гинијер. Освајање просте већине по принципу победник узима све је расизам, сматра она. Ако градско веће има десет места, онда сваки бирач мора давати десет гласова, укључујући и њихово давање једном кандидату, – то ће повећати шансе за кохезивне мањине. И доле са расподелом по географским окрузима – нека људи гласају где хоће!

Такође је време да се промени систем кривичног правосуђа, каже Пол Батлер, професор права на Универзитету Џорџтаун.

С обзиром на цену издржавања органа за заштиту закона за црну заједницу и немогућност белих законодаваца да одговоре на антисоцијално понашање црнаца осмишљавањем правилних мера које нису затворске, морална је одговорност црних поротника да ослободе неке од црних починилац криминалних дела“, писао је још 1995. године.

Плитко мислите, приговарају друга два америчка професора, Девон Карбадо и Миту Гулати: црнци не треба да раде! Стални емоционални стрес због потенцијалног расизма приморава их да раде више од белаца. И генерално, сам рад у присуству белца је врста угњетавања, кажу професори.

У поређењу са овим одбацивање Првог амандмана на Устав САД, уз забрану „говора мржње” већ на најмање две стотине америчких универзитета, изгледа као чиста глупост.

Као што видите, не ради се само о „обрнутој дискриминацији“, када белци и црнци мењају места у успостављеној хијерархији. Сама ова хијерархија, коју је западна цивилизација градила 2500 година, је на удару. Сву њену „порочну псеудоравноправност“ на изборима, пред законом и на испитима, следбеници КРТ-а одбацују са брода модерности. Једина истинска једнакост, тврде они, може бити само постизање једнаких резултата, а не прилика.

То значи да читава модерна цивилизација, заснована на личним заслугама и конкурентности људи, заслужује брзу смрт, сматрају „носиоци напретка“. Иако је доспела је човечанству из античке Грчке и Рима, а потврђена је рационализмом Новог доба и великим достигнућима просветитељства, оличеним у модерном капитализму и јудео-хришћанском систему вредности, ова цивилизација мора пасти, учи КРТ, баш као што је и „божанска” моћ краљева пала. Не постоји други начин да се ослободимо расизма.

Ми смо следећи?

Гледајући ову „гозбу духа“, не може а да се не поставе два питања. Зашто би Америка морала да се уништи на тако варварски начин? Да ли нам је исплативо да подржавамо њено самоуништење?

Чудно, оба питања сугеришу исти одговор. Критичка теорија расе је моћна идеолошка полуга контроле у ​​рукама дубоке државе, заједно са концептом глобалног загревања, зеленом агендом, епидемијом коронавируса или генедер теоријом.

Све ово је осмишљено ради потискивања, „деконструисања“ и преобраћања сваког „окошталог“ противника, било да је у питању бела већина у Сједињеним Државама или тврдоглаве државе попут Русије. На крају крајева, овде се чак и не ради о новцу, већ о доминацији, о моћи, моћи, тоталној и неоспорној.

Другим речима, КРТ ће пре или касније доћи до нас – можда у још екстравагантнијој форми, тим пре што у Русији има много националних мањина. Терен за то је одавно припремљен: идеја да Руси морају да „плате и покају се“ по самој чињеници да су рођени је далеко од нове идеје. Још увек је отворено питање да ли Русија има способност и утицај да заустави ову државотворну јерес на далеким границама.

Аутор: Институт међународних политичких и економских стратегија (РУССТРАТ)

С руског превео Зоран Милошевић

Извор: https://russtrat.ru/analytics/15-noyabrya-2021-0010-7130

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!