Историја

Крвави Васкрс 1999.

 

„СРЕЋАН УСКРС СРБИ“, А ОНДА ЈЕ 1999. ПАЛА КИША БОМБИ! Крвави НАТО напад, ракета убила бебу Бојану у татином загрљају!

Васкрс 1999. године, за време НАТО агресије, ће остати упамћен као један од најкрвавијих дана бобмардовања и најжешћих удара на тадашњу СР Југославију.

У Првом светском рату највећи верски празници су поштовани, али у бомбардовању 1999. непријатељ није имао ни толико поштовања. Ускрс – 11. април те 1999. године, памтићемо као дан најжешћег удара на територију Србије и покушаја копненог упада.

„Морам да кажем, јер се о томе скоро уопште није говорило и мало се зна, да су припадници снага НАТО-а, осим свакодневних ваздушних напада и бомбардовања територије Косова и Метохије, 9. априла 1999. године, мислим да је то било на Ускрс, покушали и копнену инвазију на нашу земљу. Одбранили смо се и зауставили нападе након вишечасовне борбе. Храбро и витешки супротставили смо се бројчано јачем непријатељу на појасу од петнаестак километара дуж српско-албанске границе. Одбили смо све њихове нападе и насртаје. Никада после тога припадници НАТО-а нису покушали да поново крену копненим путем на нас“, рекао је раније за Политику ратни командант у време агресије НАТО-а 1999. године генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић.

О томе је својевремено у једној телевизијској емисији говорио потпоручник Војске Југославије у пензији Петар Мишић. Рекао је да ће Васкрс 1999. године, за време НАТО агресије, остати упамћен као један од најкрвавијих дана бомбардовања и најжешћих удара на тадашњу СРЈ.

„Тог 19. дана агресије и трећег дана покушаја копненог упада на територију СРЈ и Србије из правца Албаније, трпели смо најжешће ударе“. Мишић подсећа да су на Васкрс, који је те године пао 11. априла, на нас бацали и бомбе са поруком „Срећан ускрс, Срби!“

„Оне су испаљиване са носача авиона“, рекао је Мишић нагласивши да у свим ратним извештајима пише да је то најкрвавији дан за припаднике 53. граничног батаљона. Тог дана погинуло је седам војника и један подофицир 53. граничног батаљона. Тог дана чак је и јато птица убијено, а употребљено је све што је могло да буде употребљено. Тај дан био је најкрвавији на караули Кошаре а млади војници хероји, на одслужењу војног рока, одбили су тада напад две бригаде. Како су издржали, ником није јасно ни дан-данас.

Непријатељ је користио верске празнике за разлику од Првог светског рата када се примирје поштовало макар на црвена слова. „Тог дана на Васкрс погинула је и најмлађа жртва бомбардовања Бојана, беба од 9 месеци, у загрљају свога оца“, подсетио је Мишић.

Извор: Мондо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!