Породица и школа

Колико је младих Американаца формирало породицу?

Само 30% миленијалаца (рођених од почетка 1980-их до почетка 2000-их) су у браку и имају најмање једно дете. То је наведено у новој студији социолошког центра Pew Research.

Миленијалаци су постали трећа генерација која се постепено одриче од институције породице. Ради поређења: 70% представника генерације «Silent» (рођене од 1928. до 1945.) присталајло је на брак и децу. Међу «бејби бумерима» (1946-1964) било их је 46%, а међу генерацијом «Икс» (1965-1980) – 40%.

Највећа супротност између миленијалца и силента примећена је у ставу живљења под истим кровом са родбином.

Данас 14% „миленијалаца“ дели станове/куће са родитељима, бакама и дедовима, браћом, сестрама и другим даљим рођацима. Међу силентом је било само 2% таквих.

Рођени 1928-1945. године желели су да живе искључиво са другом половином и/или дететом. Ово указује на повећану независност старије генерације. Миленијалци су снажно психолошки и/или финансијски зависни од родбине (посебно родитеља).

Према прогнозама социолога, представници генерације Z (рођени 1996.-2012.) ће дефинитивно поставити крст на институцију породице. Само 15% -20% њих ће се венчати и живети у стану/кући са мужем/женом и/или дететом. Штавише, термин „породица“ ће многим представницима Z генерације бити стран. У њему неће видети тако дубоко значење као што су видели припадници генрације силент или бејбибумерс генерације.

Што се тиче најмлађе генерације Алфа (рођених после 2012.), она симболизује нови приступ проучавању односа, који се некада звао „породица“. Да би анализирали живот ове генерације, социолози сматрају да ће морати да уведу нове појмове, а у које неће моћи да укључе појмове супружник, породица, дете, родитељи, итд.

Аутор: Вадим Димарски

Превео Зоран Милошевић (http://www.dal.by/news/2/11-06-20-6/)

Извор: balkanskageopolitika.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!