Историја

Кога смо ми то победили у Другом светском рату?

Фото: akg-images / Profimedia

Пре него што започнемо тему хајде да прочитамо и подсетимо се неких битних појмова.

Појмови – извор Википедиа

Фашизам је идеологија радикалног ауторитативног национализма које карактерише моћ диктатора, насилна контрола опозиције и контрола средстава производње, размене и дистрибуције. Фашизам је назив за идеологије и покрете који сматрају како је држава темељ људског друштва, односно институција која треба у потпуности надзирати сваки аспект друштвеног живота. Фашизам је државно уређење које радикално ограничава људска права ради веће стабилности и бржег напретка. Фашизам се противи комунизму, конзервативизму, демократији, индивидуализму, либерализму, материјализму, пацифизму и политичком плурализму. Назив потиче од лат. речи фасцио – свежањ прућа са секиром у средини, симбол централистичке власти у Римском царству.

Израз фашизам (итал. фасцисмо) су почетком 1920-их популаризирали Муссолини и неохегелијански филозоф Гиованни Гентиле. Он долази од италијанске ријечи fascio, која дословно значи „сноп“, а у пренесеном смислу „савез“. Та ријеч потјече од латинске ријечи fasces, која је у Старом Риму означавала сноп прућа са сјекиром кога су ликтори користили за извршење тјелесних казни за пријеступнике, односно као симбол државне власти. Фашисти су преузели ту симболику, наглашавајући надмоћ државе над појединцем, али и нужност националног заједништва, инзистирајући на алегорији од снопу који се не може разбити за разлику од једног прута. Fasces је касније преузет и као симбол фашистичког покрета, који се као такав самодефинирао кроз организацију Fasci di combattimento (Борбени савези) и кроз Фашистички манифест.

Нацизам или Националсоцијализам (у њем. Nationalsozialismus) је политички покрет у Њемачкој који је инициран 1920. чином организације Националсоцијалистичке њемачке радничке странке (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). Покрет је кулминирао стварањем Трећег Рајха, тоталитарне државе коју је од 1933. до 1945. водио диктатор Адолф Хитлер.

Нацизам је у многим аспектима био сличан талијанском фашизму. Но, коријени нацизма били су Њемачки, основани, рецимо, на Пруској војној традицији ауторитаризма и повећања и на њемачкој романтичној традицији угоститељства па све до рационализма, либерализма и демокрације. Такођер се темељио и на многим расним доктринама према којима су нордијски људи, такозвани аријевци, били не само физички супериорни другим расама, него су били и носитељи вишег морала и културе. У неким филозофским традицијама, то је идеализирало државу или узвисило супериорног индивидуалца и ослободило такву особу од традиционалних рестрикција.

Нацисти су заступали стајалиште да се човјечанство дијели на више и ниже расе, Нијемце су проглашавали вишом, аријском расом. Приписивали су им изванредне способности и зато позване да воде свијет. За Жидове су имали стајалиште да су способни само за израбљивање других и за разарање, па их треба уништити (антисемитизам). Славене су сматрали као неспособне за било какво стваралаштво и користили их као радну снагу.

***

Из горе наведеног текста неспорно је да је

Фашизам изворно Италијанско државно уређење а Нацизам скраћено од Националсоцијализам Немачко државно уређење током и непосредно пред почетак Другог светског рата.

Сад хајде да видимо исечке неких од текстова које можемо наћи у Српским медијима, са Државних сајтова И других извора.

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-48219467

Дан победе: Како је свет победио фашизам и добио нову Европу – 9 мај 2019

https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/4805227/deveti-maj–dan-pobede-nad-fasizmom-i-dan-evrope.html

Девети мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе – 30. јануар 2024

https://sh.wikipedia.org/wiki/Dan_pobjede

Дан победе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију.

https://www.politika.rs/sr/clanak/551886/pobeda-nad-fasizmom

Обележено 78 година од слома фашизма – 10.05.2023

https://www.mod.gov.rs/lat/16007/polaganje-venaca-povodom-dana-pobede-nad-fasizmom-16007

Полагање венаца поводом Дана победе над фашизмом – 09.05.2020.

Данашњи празник, осим што је знак сећања на датум када је пре 75 година извојевана победа над фашизмом у Другом светском рату, прилика је да се ода пошта свим херојима борбе за слободу.

***

Оваквих примера је безброј и лако ће те их наћи на интернету. Сад неко ће рећи да је Фашизам и Нацизам једно те исто те да је то разлог зашто сви као папагаји понављају победа над фашизмом али да ли је баш тако?

Фашизам у Италији је пао још током Другог светског рата. Искрцавање Савезника на Сицилију и непосредно угрожавање Апенинског полуострва били су врхунац неуспеха у рату који је водила фашистичка Италија. Противратно расположење италијанског народа и неслагање у фашистичком руководству довели су до кризе, па је на заседању Великог фашистичког већа 24/25. јула 1943. изражено неповерење дотадашњем неприкосновеном вођи, Бениту Мусолинију. Да би очувао угрожени положај династије и довео Италију у повољнији положај према Савезницима, краљ Виторио Емануеле III припремио је са високим војним круговима смену владе: уклонио је Мусолинија, а на његово место поставио маршала Пјетра Бадоља – извор Википедиа

По завршетку Другог светског рата одржано је суђење нацистима у чувеном Нирнбершком процесу.

Одржаном у Нирнбергу, немачком граду седишту Немачке Националсоциалистичке странке.

https://www.dw.com/hr/nirnber%C5%A1ki-procesi-prijetnja-ratnim-zlo%C4%8Dincima-i-diktatorima/a-55661431

Суђено је највећим нацистичким злочинцима медју којима нити једном фашисти.

На просторима бивше Југославије Српски народ узимао је учешће на странама Четничког покрета као и у саставима Народноослободилачке војске комуниста у борбама превасходно против Нациста и њихових сателита Хрвата, Босанских муслимана, Албанаца, Мађара, Бугара међу којима је било и припадника Фашистичке Италије.

Суштина је да што се тиче Евроазијског простора током Другог светског рата доминантна је Нацистичка Немачка као непријатељ Савезничким снагама док је Фашистичка Италија тек сателит са минималним учешћем на Европским просторима. Превасходно ангажована на Афричком континенту снаге Фашистичке Италије никако не могу представљати појам који је доминантан када се прича о победи у Другом светском рату.

Необориве чињенице

Протеривање, убијање Јевреја, Словена и Рома – главни кривац и организатор нацистичка Немачка

Освајање територија и прерасподела контроле над територијама Евроазијског простора – – главни кривац и организатор нацистичка Немачка

Фашистичка Италија је искључиво била ангажована на територијама Северне Африке.

На крају јавно постављам питање

Зашто се не спомиње победа над Нацизмом ?

Да ли је побеђен Нацизам?

Против кога смо се то борили у Другом светском рату И кога смо победили?

Аутор: Милан Бурсаћ

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!