Занимљивости

Код Шапца откривени остаци светилишта из Каменог доба: Мистериозни локалитет старији од Стоунхенџа 1.500 година (видео)

У Десићу код Шапца откривени су остаци праисторијског светилишта.

Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је према тврдњама археолога рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година! За овогодишња истраживања на локалитету Шанчина Министарство културе и информисања издвојило је 900.000 динара.

У Поцерској шуми сваког лета чују се звуци ашова, будака, мотика и археолошког алата. На бедему који се најбоље може видети из ваздуха и до којег се може доћи само пешке ове године откривени су делови палисадног рова са јамама од масивних дрвених стубова.

– Та дрвена палисада, ти бедеми, који се граде од земље и насипају око палисаде, то је оно што је овде посебно занимљиво и посебно интересантно, наравно, ту су и покретни археолошки налази на основу којих ми све ово датујемо, а датујемо негде у време краја каменог доба и почетка металног доба – каже археолог Момир Церовић.

На локалитету Шанчина до сада је отворено 12 сонди чија је површина око 220 метара квадратних.

– Бедем је на овом делу висине 2,5 метра, међутим, он је био знатно и виши, али 6.000 година и ерозија су учинили своје да ту дође до слегања и да сада буде знатно нижи – истиче апсолвент археологије Дарко Бошковић.

Облик праисторијског бедема у Поцерини који је изграђен каменим и коштаним алатом најсличнији је, како кажу археолози, рондели у Енглеској, али је од Стоунхенџа старији више од 1.500 година.

– Овај локалитет је јединствен по тој архитектури, дакле 25 метара пречник је овог централног кружног објекта, који је по самом рубу имао тај земљани насип, земљани бедем, насут око дрвене палисаде, а око свега тога иде један шанац, шест метара дубок, а око шанца други земљани прстен – додаје археолог Момир Церовић.

Овог лета на археолошком локалитету ангажовано је више радника него претходних година и све је прилагођено животу у природи – од умивања до кувања кафе. Фотографије пронађених предмета у Поцерини своје место имаће и на изложби која ће бити отворена у Шапцу.

Извор: Курир

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!