Црква

Ко не носи крст око врата је само формално Православни Хришћанин

СИЛА КРСТА

„Ко не носи крста својега и за мном не иде, не може бити мој ученик.“ (Лк. 14, 27)

Монах је питао човека који је дошао у манстир:

– Јеси ли ти православни хришћанин?

– Да, јесам.

– Носиш ли крст?

– Не, заборавио сам на њега.

– Па, онда какав си ти хришћанин? Увек носи часни крст око врата, био скуп и вредан или јефтин. Други су жртвовали своје животе и одсекли су им главе да не би скинули крст са њих, као свети новомученик Евгеније из Русије. Зашто га не носиш? Да ли те неко сили или прети? Пре неког времена посетио нас је овде у келији, млад момак, који нам је испричао нешто шокантно.
« Пре око месец дана возио сам се од Анаплија до Епидаура. На пола пута ми је један старац дао знак да се зауставим и да га поведем са собом. Сажалио сам се, стао и одвео га до аута. Али после неколико километара видим старца како избацује црне, велике нокте из прстију и окреће се ка мени и виче са мржњом: Прљави момче, захвали се за услугу за ношење овог проклетог (мислио је на Крст) на твом врату иначе бих те убио! И одмах је нестао остављајући за собом неподношљив смрад. Толико сам био уплашен, оче, да сам сутрадан отишао и продао ауто… Срећом, носио сам Крст иначе би ми ти сад служио Трисвето.»

– Видиш ли брате мој? Али не само да га носиш, већ и свуда направиш његов траг. Прекрсти све, лица, ствари, дела која предузимаш, јастук пред спавање, волан пре вожње, пре сваког позива, али пре свега храну, која је данас пуна отрова. Часни Крст је стражар, чувар, задржава и убија ђавола. Ко не носи крст око врата је само формално Православни Хришћанин.

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!