Србија и србске земље

„Ко на Бога крене, не може да победи!“ Хероји борбе за одбрану светиња о исходу избора у Црној Гори

С крстом на челу литије, у позним годинама девете деценије живота, пишући стихове и пробијајући се кроз силовиту мећаву упркос изричитим наредбама да се одбрана светиња мора зауставити из ад хок разлога, они су истрајавали и на крају – победили. Хероји борбе за веру и правду у Црној Гори данас су говорили за Спутњик о њиховим утисцима након избора.

Ови људи наизглед су потпуно различити, како по годинама, тако и по занимању и интересовањима. Заједничка им је вера, која их је једнако окупила око заједничког циља – одбране светиња. Храбро су пркосили свим недаћама које су их на путу до тог циља мориле. Њихове муке су се исплатиле и они су ушли у историју као јунаци битке за одбрану светиња.

Хероји битке за одбрану светиња у Црној Гори

Исак Симићевић са Жабљака, међу првима је стао на браник вере. Носећи крст на челу литије кроз јануарску студен и мећаву, корачао је одлучно и постао симбол отпора. Након свега што се десило осећа велико олакшање, јер је, како каже, у Црној Гори свануло.

Исак Симићевић на челу литија у Жабљаку
Спутњику уступила Црквена општина ЖабљакИсак СИмићевић носи крст на Жабљаку

„Мислим да је у Црној Гори слобода сванула после 115 година, не после 30, али ово је нешто посебно. Многи су затечени, али многи и нисмо, јер смо веровали у Бога и Св. Василија. Управо је он преломио. Као што сам давно рекао – ко је против Бога ратовао, није добро прошао“, изричит је Симићевић.

Он нам је рекао да је претходних дана у Црној Гори било провокација на рачун присталица опозиције, али да су људи на њих одреаговали достојанствено и да није било проблема.

Пером против неправде

Због својих дела, Исак је опеван у песми коју је написао Славко Перошевић, песник који је својим пером овековечио борбу за светиње. Он је заслужан за многе стихове о литијама, догађајима и људима који су се месецима залагали за правду.

„Ово је равно једној револуцији која се не одражава само на Црну Гору. Видели смо да је велико славље било и у Републици Српској и у Србији. Народ се пробудио. Ово је значајно и за читави Балкан, јер је пао последњи ауторитаривни режим у Европи. За нас Србе, ово је равно паду Берлинског зида“, истакао је Перошевић.

Славко Перошевић, чувени народни песник из Црне Горе
© Sputnik / Радоје ПантовићСлавко Перошевић, песник

Он је додао да је у досадашњи режим у протеклих 30 година значајно поделио народ и изразио наду да ће нова коалиција „зацелити ране, како би једни другима пружили братску руку“.

„Нисмо се ослободили само ми који смо били вечита опозиција. Многи чланови ДПС-а су осетили ту слободу, јер су они били окованији него ми. Сви смо трпели велике притиске и уцене на сваки могући начин. Данас је ослобођена читава Црна Гора“, констатовао је Перошевић.

Вера не познаје године

Због тога је радостан и Новак Марковић, чудо из Плава, деведесетдеветогодишњи звонар манастира Свете Тројице, који је крајем фебруара предводио литију из Мурина према Андријевици. Његове утиске пренео нам је његов син Драгомир:

„Добро се завршило. Могло је и мало боље да буде, ја сам се томе надао, али и овако је одлично. Ко је против светиња кренуо, не може да победи. Против Бога ко крене, тај мора да изгуби“, јасан је Марковић.

Новак Марковић 99-годишњак и Гојко Јокић, а на челу литије данас Андреј Гарчевић.
© Фото : Спутњику уступио Владислав ДајковићНовак Марковић (99) и Гојко Јокић (72) на челу литије у Мурину

Борба без страха

Пресрећна је и Рада Вишњић, учитељица из Бара, која је била кажњена условним отказом јер су њени ђаци на часу ликовног цртали Штрумпфове на српској тробојци. Њена борба за достојанство и посао трајала је скоро девет месеци и дочекала позитиван епилог.

„Нашој срећи нема краја. Све ће да дође на своје. Опозиција је победила. Идемо полако и мудро, не провоцирамо никога. Победили су Бог, Црква, разум, морал и мудрост. Желимо да станемо на крај криминалу. Спремни смо да једемо сув хлеб и пијемо по чашу вина, само да имамо мир“, сведочи Вишњићева.

Рада Вишњић, учитељица из Бара
© Фото : Спутњику уступила Рада ВишњићРада Вишњић, учитељица из Бара

После буре – мир

Почетком марта све очи биле су упрте ка адвокату из Бара Божидару Чармаку. Он је тада пешке кренуо из тог града ка Цетињу, носећи у рукама крст који је раније донео из Јерусалима. Након пређених 50 километара, полиција га је спречила да настави пут јер му је, наводно, безбедност била угрожена. Иако тада није остварио то што је намерио, он је задовољан крајњим исходом.

„Миран сам због завршеног посла. Осећам олакшање, спокој, стабилност. Осећам да коначно могу да радим свој посао нормално. Сви смо емотивно испражњени и осећамо да је то прошло. Крећемо испочетка, да градимо све од нуле“, каже Чармак.

Бошко Чармак
© Фото : Facebook/Marko MilačičБожидар Чармак, адвокат из Бара

Он додаје да је процес смене режима у последњој фази.

„Мислим да је спречен покушај криминалног опструисања власти и да је народ показао да има снагу да то спречи и преузме државу у своје руке. Та прича није потпуно завршена, али народ је показао да има власт у Црној Гори. Ови инциденти који се изазивају неће уродити плодом“, закључио је Чармак.

Борбу за правду и истину обележио је и Милоје Шћепановић, полицајац из Никшића, који је дао отказ јер није хтео да бије свој народ на протестима, због чега га је митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао Орденом Св. Петра Цетињског. И још хиљаде и хиљаде хероја…

Аутор: Стефан Ђурић

Извор: https://rs.sputniknews.com/regioni/202009011123319067-ko-na-boga-krene-ne-moze-da-pobedi-heroji-borbe-za-odbranu-svetinja-o-ishodu-izbora-u-crnoj-gori-stefan-djuric/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!