Rusija i ruske zemlje

Ko kontroliše banke Rusije? – Pozdrav iz Izraela i ofšor kompanija

U jesen 2020. godine, Centralna banka Rusije je prvi put posle tri godine dodala na spisak sistemski važnih banaka, odnosno onih čiji je uticaj na rusku ekonomiju značajan,  jednu novu. Na ovoj listi od 12 kreditnih institucija našla se i «Sovkombanka», čiji su krajnji vlasnici državljani Izraela, Kipra, Velike Britanije, Nemačke, kao i pravno lice registrovano na Kipru. Agencija REGNUM je analizirala spisak sistemski važnih banaka, otkrivajući ko preko njih kontroliše rusku ekonomiju.

Da pojasnimo: Na spisku Centralne banke Rusije nalazi se 12 banaka: UniKredit, Gazprombanka, Sovkombanka, VTB banka, Alfa-banka, Sberbanka, Moskovska kreditna banka, Banka FK Otkriće, Rosbanka, Promsvjaazbanka, Rajfejsenbanka i Rosselkhozbanka.

Sovkombanka je na ovaj spisak uključena 29. oktobra 2020. Kako je regulator precizirao u svom zvaničnom saopštenju, početkom oktobra ove godine udeo PAO u aktivi bankarskog sektora iznosio je oko 1,5%.

Generalno, udeo ovih 12 banaka čini oko 74% ukupne aktive ruskog bankarskog sektora.

Američki ekonomista Hajman Minski zaslužan je za izraz «Too big to fail» («prevelik da bi propao»). Sada je to postao međunarodni finansijski termin koji se koristi za definisanje institucija čiji bi bankrot zbog svog značajnog uticaja može imati pogubne posledice za nacionalnu ekonomiju. U bankarskom sektoru Ruske Federacije 12 banaka može se svrstati u takve institucije, pa stoga uvek mogu računati na posebnu pažnju i podršku države. Kome pripadaju?

Banke pod državnom kontrolom

Banke pod kontrolom Ruske Federacije i Centralne banke Rusije mogu se smatrati posebnim. Na spisku ih je šest, odnosno tačno polovina. Zadržimo se na njima detaljnije.

Gazprombanka je krajem avgusta 2020. godine posedovala 29,76% akcija sa pravom glasa PAO Gaspromu, još 20,11% OOO Gasprom Kapital, a 13,59% pripada PAO Gas-servis, do 13,59 %  pripada PAO Gas-Tek-u. U svim slučajevima, krajnji korisnik je Ruska Federacija. Ova banka takođe ima udeo državne korporacije „VEB.RF“ – 8,53% akcija sa pravom glasa.

Krajem avgusta 2020. godine Ruska Federacija je posedovala 60,93% akcija sa pravom glasa u VTB banci. Pored toga, STATE OIL FUND OF THE REPUBLIC OF AZERBAIJAN („Državni naftni fond Azerbejdžana“), osnovan ukazom predsednika Azerbejdžana, imao je 2,95%. Još 2,35% odnosilo se na QATAR HOLDING LLC (Katar Holding LLC), čiji je krajnji korisnik Qatar Investment Authority – državno holding preduzeće iz Katara, koje je 2005. godine osnovao Emir Hamad bin Halifa Al Tani. Manjinski akcionari, čiji podaci se ne otkrivaju, imaju 18,99% akcija sa pravom glasa u banci.

Takođe, od avgusta 2020. godine, više od 9% udela u njemu sa pravom glasa imalo je još jedno lice sa spisku – Banka FK Otkritie, koju u potpunosti kontroliše Centralna banka Ruske Federacije.

Vredi napomenuti da regulator planira da proda Banku FK Otkritie 2022. godine. Na konferenciji za novinare u junu 2020. godine, predsedavajući Centralne banke Ruske Federacije Elvira Nabiulina rekla je da namere za prodaju ostaju:

„Zaista, vodili smo se datumom početka prodaje – krajem 2021. godine, ali zbog događaja kao što su pandemija, restriktivne mere, situacija u bankama, naravno, ovo će zahtevati da potencijalni investitori procene stanje banke, perspektive banke nakon izlaska iz pandemije. Stoga je, prema našem mišljenju, realniji vremenski okvir proleće 2022. godine. Priprema za prodaju Banke FK Otkritie se nastavlja. Odredićemo kako načine prodaje, dok se ne donesu konačni zaključci, tako i obim paketa. Radićemo na tome i nameravamo da prodamo udeo Banke FK Otkritie što je pre moguće.»

Druga banka pod državnom kontrolom je Promsvjazbanka, koja je ranije bila u vlasništvu braće Ananjevih. Bankari se danas akteri u krivičnog postupaka, a sud im sudi u odsustvu. U 2019. godini Promsvjazbanka je postala glavna banka za državne narudžbine u odbrambenoj industriji i velike državne ugovore.

U Sberbanci Ruske Federacije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, država poseduje 52,32% obima akcija sa pravom glasa. U ovom slučaju, preostali deo je u slobodnom prometu. Na primer, šef Sberbanke German Gref takođe ima udeo u odobrenom kapitalu banke od 0,0045%.

Da pojasnimo: German Gref je bio ministar za ekonomski razvoj i trgovinu Ruske Federacije, u različitim godinama je bio na funkcijama u vladi Sankt Peterburga, bio je član Odbora Savezne komisije za tržište hartija od vrednosti i zamenik ministra državne imovine Ruske Federacije.

Takođe, 100% akcija sa pravom glasa ima Ruska Federacija koju zastupa Federalna agencija za upravljanje imovinom u Rosselhozbanci, koja je pokrenula novi program hipotekarnog kreditiranja sa vladinim subvencijama – «Seoska hipoteka».

Godine 2020, 26. oktobra ruski premijer Mihail Mišustin najavio je da će finansiranje „Seoske hipoteke“ za 2021. godinu biti gotovo trostruko uvećano – do 4,1 milijarde rubalja po subvencionisanoj stopi.

Komercijalne banke: tu i tamo stranci

Prva na listi Centralne banke Ruske Federacije je UniKredit banka, registrovana od strane Banke Rusije u novembru 1991. godine. Ima kancelarije u Belorusiji, Altaju, Krasnojarskom kraju, Tatarstanu, Belgorodu, Irkutsku, Omsku, Tjumenu, Kemerovu i Saratovskoj oblasti. UniKredit banka je na spisku sistemski važnih od 2015. godine. Prema podacima iz izveštaja banke za 2019. godinu, ona zauzima 11-to mestu po imovini.

Početkom septembra 2020. godine, 100% akcija sa pravom glasa ove banke pripadalo je UniKredit grupi (UniCredit S.p.A.). Preduzeće je upisano u registar kompanija u Rimu u oktobru 2007. godine. Prema veb lokaciji Centralne banke Ruske Federacije, funkcije jedinog izvršnog tela UniKredit S.p.A. na ovaj datum vršio je francuski državljanin Žan-Pjer Mustier (Mustier Jean-Pierre).

Sledeća banka koja ima značajan uticaj na rusku ekonomiju je Alfa-banka. Od juna 2020. godine, prema javnim podacima, 99,99% pripada AB Holding, čiji je krajnji korisnik ABH HOLDINGS S.A. iz Luksemburga, dok vlasnici imaju državljanstvo ne samo Ruske Federacije, već i Izraela. Radi se o milijarderima Mihailu Fridmanu i Hermanu Hanu, koji su i državljani Kipra. Državljanin Federacije Sent Kits i Nevis (Federation of Saint Kitts and Nevis) je Aleksej Kuzmičev. Na spisku krajnjih korisnika nalazi se Petr Aven, koji ima rusko i letonsko državljanstvo, zatim italijanska firma UniKredit S.p.A. (UniCredit S.p.A.), Rus Andrej Kosogov i Fondacija The Mark Foundation for Cancer Research  (Dobrotvorno udruženje za istraživanje raka), pri čemu je Udruženje osnovano prema zakonima Kajmanskih ostrva. Kiparska kompanija ABH FINANCIAL LIMITED takođe ima mali udeo u banci. U vreme objavljivanja podataka na veb lokaciji Centralne banke Ruske Federacije, njen jedini izvršni organ bio je državljanin Ukrajine i Kipra, koji živi u gradu Larnaka – Andrej Glavatcki.

Takođe, na spisku Centralne banke Ruske Federacije je i Moskovska kreditna banka, gde je 56,07% akcija sa pravom glasa početkom oktobra 2020. godine bilo u vlasništvu koncerna ROSSIUM, koji kontrolišu Roman Avdejev, Sergej Sudarikov, Andrej Žuikov i kiparski državljanin Nikolaj Katoržnov.

Da pojasnimo: glavni profiter banke Roman Avdeev, prema Forbsu, prethodno je kontrolisao fabriku šećera Čebedjanski saharni zavod u Lipeckoj oblasti, zatim je uložio u kancelarijske nekretnine, kupivši poslovni park Solutions na jugu Moskve, a iste godine postao je i vlasnik fudbalskog kluba Torpedo (Moskva).

Još dve banke – Rosbanka i Rajfajsenbanka takođe se mogu „pohvaliti“ stranim akcionarima. Dakle, krajem juna 2020. godine 99,96% kapitala u Rosbanci pripadalo je francuskoj grupi Societe Generale S.A. (Soshete Ženeral S.A.). A Rajfajsenbanka je u 100% vlasništvu austrijske kompanije Raiffeisen Bank International AG.

Na veb lokaciji Centralne banke Ruske Federacije navodi se da su «krajnji vlasnici Rajfajsen Bank International AG oko 1.700.000 akcionara – nepovezanih pojedinaca, od kojih svaki direktno ili indirektno ne poseduje više od 20% odobrenog kapitala».

Novi igrač na spisku Nabiuline

Treće mesto u registru sistemski važnih sada je Sovkombanka. Regulator ga je registrovao u novembru 1990. godine. Propisano JAD – Javno akcionarsko društvo) je registrovano u Kostromi, ali ima filijale u Moskvi i Novosibirskoj oblasti.

List «Vedomosti» su 2019. godine pisale da je Sovkombanka učestvovala na aukciji za prodaju Azijsko-pacifičke banke (Vladivostok), predate tokom reorganizacije Centralne banke, ali je odbila kupovinu zbog visoke cene.

Pre toga, Sovkombanka se spojila sa RosEvroBankom, Savremenom komercijalnom inovacionom bankom (SKIB) i Metkombankom i kupljenom od «Severgrupe» od strane Alekseja Mordashova Metkombanke. U decembru prošle godine prijavljeno je moguće spajanje sa Volgo-Kaspijskom akcionarskom bankom radi povećanja njenog uticaja u Astrahanskoj regiji. Već krajem avgusta 2020. godine, u Astrahanskoj banci, Sovkombank je imala 98,02% akcija sa pravom glasa.

Prema podacima sa veb stranice regulatora, zaključno sa avgustom 2020. godine, 86,456% obima akcija s pravom glasa Sovkombanke pripadalo je privatnom društvu sa ograničenom odgovornošću Sovko Kapital Partners Bi Vi» (Private Limited Liability Company Sovco Capital Partners B.V.), koje je registrovano 1989. godine u Holandiji. Spisak krajnjih vlasnika kompanije je opsežan, na njemu su dva izraelska državljanina – Faina Balk i Leonid Barenboim, državljanin Velike Britanije – Andrej Osnos, nemački državljanin – Danil Bronštajn, kiparski državljanin – Mihail Tihomirov, braća Hotimski, koje mediji nazivaju osnivačima banke. Na spisku krajnjih profitera nalaze se i Rusi koji žive izvan Ruske Federacije i unutar njenih granica – Ilja Brodski, Andrej Suzdaljcev, Sergej Bondarovič, Leonid Boguslavski (nalazi se na Forbsovoj listi 200 najbogatijih biznismena u Rusiji 2020, kojeg nazivaju poslovnim partnerom Borisa Berezovskog zbog saradnje u kompaniji LogoVAZ, Elena i Vasilij Baskin, Mihail Autuhov, Marina Jakovljeva, Aleksej Panferov, Natalija Gončarova, Aleksej Fisun, Mihail Kučment, Aleksandar Luzin, Kiril Sokolov, Mihail Kljukin i Dmitrij Gusev.

Pojašnjenje: Leonid Boguslavski, prema Forbsu, ima udeo u 60 IT kompanija u 11 zemalja Evrope, Amerike i Azije.

Takođe u Sovkombanci 3,42% akcija sa pravom glasa imale su kiparske kompanije Komana Holdings Limited (Komana Holdings Limited), čiji je jedini akcionar sama banka. Još 3,32% akcija sa pravom glasa ima Ajar Internešl Investment Kompani (Ayar International Investment Company), čiji je krajnji korisnik Ministarstvo finansija Saudijske Arabije.

Mali udeo (1,29%) pripada Rusko-japanskom investicionom fondu (Russia-Japan Investment Fund L.P.), koji pripada Kabinetu ministara Japana, Ruske Federacije koju zastupa Federalna agencija za upravljanje imovinom i državna korporacija VEB.RF.

Pored toga, Ruska Federacija, zajedno sa VEB.RF, kontroliše Sovkombanci kroz četiri kiparska aktiva (Flycrost Holdings Ltd, Zigki Holdings Ltd, Buchkana Holdings Limited, Pangoro Holdings Limited) i jedno rusko pravno lice (OOO «RFPI Upravlenie investicijami-25 ) – 4,27% udela.

U isto vreme, u kompanijama Zigki Holdings Ltd i Buchkana Holdings Limited, treći krajnji profiter je Kina, predstavlja u licu državnog veća.

S ruskog preveo Zoran Milošević (https://regnum.ru/news/economy/3107103.html)

Izvor: https://balkanskageopolitika.com/2020/11/05/ko-kontrolise-banke-rusije-pozdrav-iz-izraela-i-ofsor-kompanija/

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!