Русија и руске земље

Клан Бајден и украјинска криза

Догађаји у Украјини улазе у своју завршницу. Сада у улози америчког предсједника, Џозеф Бајден наставља посао који је почео још од времена власти украјинског предсједника Виктора Јануковича. Последња ескалација настала гомилањем прво трупа са украјинске а затим и са руске стране достигла је врхунац. Паралелно са догађајима у Украјини велики енергетски пројекат Северни ток 2 улази у завршницу, те је ситуација врло напета. Међутим то је само врхунац читаве предисторије улоге породице Бајден у украјинској кризи.

Улога породице Бајден у „Мајдану“ била је више него индикативна, када је лично Бајден извршио притисак на Јануковича да повуче специјалну полицију „Беркут“ са улица Кијева како би преврат био омогућен. Међутим породица Бајден више ће бити позната за финансијску проневеру везану са фирмом „Буризма“ и скандалу који је избио са врховним тужуоцем Украјине Виктором Шокином. У  истраживачком документарцу Игора Дамјанића „Како су Бајденови пљачкали Украјину“ (www.youtube.com/watch?v=bH_7_LMiYVI) објављена су сведочанства учесника поменутих корупционашких афера. Врховни тужилац Шокин у документарцу сведочи о томе како је украјински председник Петр Порошенко вршио притисак на њега да затвори случај „Буризма“, јер ако то не учини Украјина неће добити неопходних милијарду долара помоћи од Америке.

Бахатост Џозефа Бајдена ишла је дотле да је отворено томе говорио на конференцији „ако се не игра по његовим правилима“ нема помоћи. Украјина са овако инкриминишућим материјалом заиста показује како изгледа држава парија.

    Контраверзе са овим случајем нису престале ни након што је Шокин поднео оставку, јер је наставио приванто да се бави случајем „Буризма“ и малверзацијама Бајденовог сина Хантера. Уље на ватру додало је и то да је у септембру 2019. на летовању у Грчкој преживео тровање живом, чија је концетрација у крви била пет пута већа од дозвољене. Како су утврдили лекари у Бечу који су му једва спасили живот, таква концетрација живе није била могла унета у крв без стране „помоћи“.

   У истом документарцу објављени су и аудио снимци престретнутих разговора где се јасно може видети како Џосеф Бајден директно утиче на Петра Порошенак да реши кадровска питања тако што ће сменити неподобног тужиоца Шокина. Такође и одговори Петра Порошенка да је посао успешно обављен.

   Да је част врло често изнад „притисака одозго“ показао је и нови врховни тужилац Јури Лутсенко који  је дошао на Шокиново место. Јавно је сведочио о томе да се америчка амбасадорка у Кијеву Марија Јовановић мешала у истрагу и вршила притиске око кадрирања у тужилаштву Украјине. И ако је она то порицала, документе које је током интервјуа показао нови тужилац Лутценко јасно су потврдили да амбасадорка није говорила истину.

   Тренутно се води поступак против бившег председника Петра Порошенка услед оптужби да је ставио Украјину у подређени положај у односу на страни фактор(Америку) у случају (Ukrainegate).

Аутор: Славиша Батко Милачић – аналитичар

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!