Природа и здравље

Кардиолог Тановић: Од срца умре много више људи него од короне, скините маску и дишите дубоко

Sanjin Strukic/PIXSELL (ilustracija)

Број умрлих од кардиоваскуларних болести је 40-50 пута већи од броја умрлих од коронавируса. Кардиоваскуларне болести су прошле године у Србији однеле више 50.000 живота, а због недоступности одговарајуће медицинске неге услед пандемије, број ће ове године бити и већи.

Кардиолог др Вишеслав Хаџи-Тановић

Кардиолог др Вишеслав Хаџи-Тановић каже да вируси углавном нападају плућа, а посредно страда срце. Указује на значајне мере превентиве како бисмо се заштитили, али једна од њих је и шетња у природи без маске.

– Шетајте и кад шетате немојте да носите маске јер вам је потребно много више кисеоника. Треба их носити где је затворен простор и има више људи. То ношење на отвореном простору је стручна грешка. Сва наша истраживања су показала да то смањује снабдевање кисеоником мозга, посебно код деце, та деца заостају у интелектуалном развоју и чешће обољевају – рекао је др Хаџи-Тановић гостујући на ТВ Прва.

Поред сталног кретања, он препоручује и да напољу дишете дубоко, јер тако смањујете могућност вируса да нападне.

– Излазак у природу и удисање чистог ваздуха омогућава да се плућа снабдеју са довољном количином кисеоника што ће омогућити да се преброде сви проблеми које доноси вирус са собом јер шта ради вирус, он блокира рад плућа. Кад вирус са две трећине блокира плућа, онда смо у проблему ако је срце слабо. Ако је срце ослабило, а имамо запушење крвних судова плућа, тада срце мора појачано да ради. Ако оно не може да издржи јер је пре тога ослабило, тада долази до срчаног застоја и до смртног исхода – каже он.

Др Тановић напомиње да тестови за вирусе нису поуздани, него указују да је у питању неки вирус.

– Можда је обична прехлада, али то не мења нашу стратегију да сачувамо пацијента и да му омогућимо да превазиђе то – каже он.

Институт Батут је, додаје кардиолог, изнео податак да је од срца до сада умирало по 200 људи дневно, значи 53.000 годишње.

– Ово показује да од срца умре много више људи него од короне – указао је.

Према подацима Министарства здравља званично доступних на сајту цовид19.рс, укупан број преминулих од болести изазване вирусом је 1.315, за 9 месеци од појаве првог случаја Србији.

Извор: https://luftika.rs/kardiolog-tanovic-od-srca-umre-mnogo-vise-ljudi/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!