Мишљења

Kaмен којим је гађан Исус

Пре пар година домаћи популарни ТВ хумористички програм је имао прилог у коме је прво приказан како изгледа новоподигнути споменик патријарху Павлу испред храма Светог Марка, а онда је требало да следе коментари. Баш сам радознало док је прилог почињао помислио, а како ће ово да искоментаришу. И на моје пријатно изненађење после снимка споменика учесници емисије су се само прекрстили и ништа више. Када сам прочитао вест да је председник општине Јагодина и народни посланик у Скупштини Рапублике Србије, од цркве одликовањем награђивани Господин Драган Марковић Палма из Свете земље донео реликвију за локалну сеоску цркву у Кончареву, камен којим је на Голготи гађан лично Исус само сам се и ја као они хумористи прекрстио. Тешко је ово било како коментарисати, али бих морао да кажем кратко мишљење.

Да поменем да је вест (може лако да се провери на интернету) нарочито објављена у суседним државама Хрватској и БиХ и то као “веровали или не” или као чиста спрдња. Не бих ни мало осуђивао доносиоца реликвије Господина Дргана јер од таквог примитивца није се боље ни очекивало, па он је обећао у своје време да ће да организује Бетовену концерт у Јагодини … Оно што мени није јасно како је могуће да на овај примитивизам, светогрђе, саблазан, богохуљење не реагује НИКО из цркве? Да нам је црква каква треба прво би локални свештеник морао да објасни Господину Драгану да то неикако не иде, али ако овај из оправданих егзистенцијалних разлога то не сме да му каже, ваљда је онда ту надлежни епископ да Драгану разјасни шта чини, а ако је и епископ у неком дилу са Драганом ту је и патријарх нешто да избеседи, али нико није!

На крају мислим да је донети камен на неки начин стварно камен којим је не гађан, него се управо гађа Исус и то не од бесне јеврејске гомине на путу када је свој крст на Голготи носио, него од наших примитиваца помогнутим српском црквом.

Опрости им Боже јер не знају шта чине!

Аутор: Предраг Вучинић, Мелбурн

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!