Црква

КАКО СУ БЕЗБОЖНИЦИ ИСМИЈАВАЛИ ЈЕВАНЂЕЉЕ ЗА ВРИЈЕМЕ НИКИТЕ ХРУШЧОВА

У Москви су почетком 60-их година за вријеме гоњења под Хрушчовом одлучили да приреде антицрквени спектакл. На сцени су изградили декорацију у виду подрума вина. Према сценарију, у том подруму се окупило мноштво монаха, свештеника, блудница и другог порочног свијета. Они су пили, лудовали и пјевали богохулне пјесме. Сви се кикоћу и плешу међу флашама које су биле свуда побацане. Мноштво је тих флаша, па је чак и крст који надвисује декорацију, слично крсту на црквеној куполи, направљен од флаша.

Према сценарију у ту масу улази „Христос“. Он гледа на монахе који лудују и галами: „Еј, ви, слушајте! Сада ћу читати „Блажени су сиромашни духом, јер је њихово Царство Небеско; Блажени су који плачу…“ и на тај начин чита три заповјести блаженства. Но, видjећи да нико не обраћа пажњу на њега, зјева и срдито баца Јеванђеље на под. «Кад би само знали колико ми је све то досадило. Дајте, чашу, али велику!» Они му захватају из бурета са вином а „Христос“, према сценарију, на екс испија садржину и постаје дио свеопште баханалије…

На премијери је требало да се појави сам генерални секретар Никита Хрушчов и друга уважена лица. По жељи предсједника државе улогу Христа је требао да одигра један млади глумац, његов миљеник. Глумац који је био исто тако безбожан као и други, са радошћу је прихватио позив добивши предлог да одигра Христа. Улогом у том спектаклу могла се добити и државна награда. Ради саме оригиналности нашли су му праву Библију са текстом на руском језику и почели су са репетицијама.

У позориште, на премијеру представе, су стигли многи одговорни другови, представници дипломатског корпуса. Сала је била пуна. Завјеса се подигла и пред гледаоцима се указао познати подрум, монаси са блудницама, буре са вином и крст од флаша.

Новине „Безбожник“ број 4, 1925. год.
© i.pinimg.com

Весеље је било у пуном јеку кад се појавио „Христос“. Стао је испред гледалаца, отворио Библију и почео према сценарију да чита Заповјести блаженства. Читао је прву, другу заповјест, даље и трећу, но није се зауставио и наставио је да чита и даље…

Сагласно сценарију, књига је већ одавно требала да буде на земљи, а лажни „Христос“ је требао да се присаједини општем весељу. А он из необјашњивог разлога не може да се заустави и као омађијан чита све Заповјести до краја. Онда је прочитао читаву пету главу Јеванђеља од Матеја, а затим и шесту…

Гледаоци су почели да претпостављају да на сцени нешто није у реду. Умјетници су престали са циркусом. Сви су нијемо посматрали. Глумац је завршио читање Бесједе на гори, прекрстио се према крсту од флаша и уз ријечи: „Помени ме, Господе, у Царству Твоме“ у сузама отишао са сцене. У сали је завладала гробна тишина.

Био је велики скандал, али вијести о овом догађају су се појавиле само у западној штампи захваљујући аргентинском новинару који је присуствовао спектаклу и који је све видио својим очима.

Господе Исусе Христе, помилује нас грешне!

Аутор: Василије Ирзабеков

Са руског: Парохија Кравичка (https://pravoslavie.fm/chudesa/kak-bezbozhniki-nad-evangeliem-smeyalis/?fbclid=IwAR3iuQYnugHSM6JnNGYx99ielSC7reRWCPz3nGJZSxZIuuEmr-D708G8wQg)

Извор: https://hriscanskeprice.com/2020/05/28/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%83-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%92/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!