Породица и школа

Како се у школама краде

Фото: n1info.rs

Позната је чињеница да владајуће структуре деценијама уназад уништавају образовни систем , пре свега негујући апсолутно сиромаштво.

Школе средства добијају на кашичицу , под патронатом локалних самоуправа које су , деценијама уназад, бахате, острвљене, политички полтронизоване , дакле штетне.

То је био услов да се за директоре школа бирају симпатије политичке мафије, а какав то полтронски ланац даље ствара и какве разорне последице то има,  видимо на примерима разваљеног српског школства.

И рекло би се да у школама нема шта да се украде, али је то далеко од истине. Мали је број оних којима је омогућено да краду, али није занемарљив.

Први услов за лоповлук је стварање затворене групе која ће, огрнута надменошћу и ароганцијом, користећи се сплеткама, насилништвом, претњом, да буде заштитни зид директора лопуже.Спољашњи одбрамбени механизам чини политичко ђубриште из локалне самоуправе и директор је заштићен до те мере да читава та екипа добија статус светих крава којима не сме да се каже ни словце. Иначе, те свете краве умеју да се претворе у тераријум пун змија отровница .

Следећи услов је коруптивно запошљавање са благословом багре то јест  криминализованих политичких ниткова. Кад те лутке улете у школу имате две лепоте. Директору је перје редовно угланцано од улизичких дупељуба дискусија се води искључиво под надзором директорових чувара логора и то је основа за владавину нове научне дисциплине – ЋУТОЛОГИЈЕ.

У школи“ Бошко Ђуричић“ у Јагодини ова два услова су потпуно испуњена.

Из тог врта цвета неко чудно цвеће . Да би му полтронски клуб био срећан директор мора да му обезбеди услове за задовољство.Они воле да буду хваљени , истицани, неговани, а умеју и да узврате.  Није им неопходно да их неко други хвали,они то умеју боље и , да би похваљивање било на одговарајућем нивоу успоставља се  клуб за похваљивање на принципу ја теби, ти мени, ми нама . Наравно да клуб развија и казнене методе за све који не показују довољно поданичког послушништва . Такви су обрали зелен бостан јер кад клубу гузица почне да излази на видело, осињак им није раван. Што не могу да ишчачкају из биографие проблематичног појединца има да измисле и наките да га рођена мајка не препозна.

И ту се завршава њихова креативност . Где лаж царује , квалитет нестаје.

Да се вратимо на данашњу тему ; лоповлук у школама.

Пошто створе услове да нико у колективу не сме да пита за рачуне и средства, директори могу да почну са лоповским активностима. Ситно, али динамитно .

Приче о школским лоповлуцима су до суза смешне . Монтирају се цене тоалет папира, хигијенских средстава, а једна лепотица је мешетарила са сијалицама. То је редовни извор прихода.

Осим редовног, постоји и ванредни извор  – тендери и издавање школског простора, а у школи “ БошкоЂуричић“ годинама је вршена и нелегална продаја Вулканових уџбеника. Директни трговачки заступник Вулкана био је Давор Јоцић , на одређено коруптивно примљен учитељ , иначе и нестручни тренер у клубу ЖОРК чији је заступник доскорашњи робијаш Аца Боксер, Палмин кадар . У том тренутку Давор Јоцић је имао приходе као учитељ, као лажни тренер за девојчице, као члан Управног одбора ЖОРК-а, а ЖОРК се финансира директно из градског буџета, и одличну зараду од продаје Вулканових уџбеника у школи која има  1000 ученика. Наравно да је таква продаја противзаконита, али сви горе соменути услови у школи “ Бошко Ђуричић“ у Јагодини су испуњени и преко максимума.

Од кад је насрнуо на мене и трескао ми вратима, називао ме друштвеним паразитом и спочитавао ми да у школу долазим да прождирем по три ужине, Давор Јоцић мора да тренира у Алексинцу,  бувљачка тезга у школи му се затворила, не верујем да су му у Алексинцу дали место у Управном одбору , тако да је сурово оштећен и осујећен и није ни чудо што мора стално код приватног психијатра.

Аутор: Даница Петровић, професор књижевности и српског језика

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!