Природа и здравље

Како маскирање доприноси продуженом Ковид-у

Дуготрајни поремећај који може трајати месецима или годинама утиче на све већи део радне снаге. Симптоми који доприносе продуженом Ковид-у могу бити резултат мера пандемије, посебно маскирања. Повећана изложеност микропластици, наночестицама, хемикалијама у маскама и назофарингеалним тестовима паралелно је са многим симптомима који дефинишу продужени Ковид.

Истраживања међу хиљадама људи показују да је 7% до 30% људи који су били позитивни на вирус САРС-КоВ-2 искусило један или више симптома током периода дужег од 12 недеља. Неки људи који су добили Ковид-19 на почетку пандемије још се нису опоравили. Продужени Ковид синдром је сложен јер симптоми могу варирати и људи пролазе кроз различите фазе. Симптоми су били продужени код пацијената на интензивној нези и оних са оштећењем органа, али су се јављали и код особа са само благом инфекцијом.

Листа од шездесет и два различита симптома дефинише продужени Ковид синдром. Умор, магла мозга, кратак дах, анксиозност, депресија и губитак мириса и укуса су међу најчешће пронађеним симптомима. Већина научника и лекара – укључујући медије – повезује дуге симптоме Ковида са инфекцијом САРС-КоВ-2. Ово би био први корона вирус у историји који би проузроковао дуготрајне хроничне симптоме код великог процента радне снаге. Људи са продуженим Ковид-ом могу доживети друштвену изолацију и стигму због своје неспособности да раде. Пораст продуженог Ковида створио је милионе нових људи са инвалидитетом.

Основни узрок болести је још увек мистериозан. У неколико студија случаја и одличној студији објављеној у Annals of Internal Medicine која је разматрала многе дијагностичке параметре код људи са и без продуженог Ковида, ниједна биолошка промена није могла да објасни везу са продуженим Ковидом. Неки научници повезују симптоме продуженог Ковид-а са другим сложеним болестима мултидисциплинарног порекла као што су Алцхајмерова болест, Лајмска болест, фибромиалгија, синдром хроничног умора или хипервентилациони синдром.

Многе земље су покренуле посебне клинике и финансирале истраживања посебно за проучавање дугорочних ефеката. Успешан третман за све још увек није пронађен. Хиљаде или можда више од сто милиона су фрустрирани недостатком доступног лечења. Доктори и научници преферирају холистички приступ, али медицинске и социјалне службе често немају довољно особља.

Очајни пацијенти са симптомима продуженог Ковида путују у иностранство у приватне клинике ради аферезе крви и преписивања лекова против згрушавања, иако су третмани и даље експериментални и докази о ефикасности још увек недостају. За неке пацијенте ови третмани су били успешни, за друге нису.

Вакцинација против Ковид-19 била је врућа тема у говорима политичара и медијском оглашавању као мотивација да се спречи продужени Ковид. Међутим, велика студија од 13 милиона људи објављена у Натуре Медицине могла је показати само мали ефекат. Студија објављена у Italian Journal of Pediatrics открила је да су се физички симптоми опоравили много брже у поређењу са менталним симптомима, што сугерише да би продужени Ковид могао бити повезан са мерама пандемије, а не са вирусном инфекцијом. Показало се да су ризици за дуготрајне симптоме Ковид-а повећани за људе са постојећим хроничним болестима, старењем и нижим приходима, при чему су жене подложније од мушкараца.

Сматра се да су страх, социјална изолација, депресија и забринутост око образовања и смањеног прихода повезани са продуженим симптомима Ковида код деце са и без позитивног ПЦР теста. Како се ванредно стање пандемије наставља, глобално се примећује забрињавајући пораст хроничних болести, самоубистава и вишка смртности. Ово указује на депривацију отпорног имуног система са повећаном подложношћу дуготрајним симптомима продуженог Ковид-а.

Симптоми продужене Ковид везе са МИЕС-ом

У овом тренутку је мало пажње посвећено могућој вези између продуженог Ковида и излагања хемикалијама у маскама, назофарингеалним тестовима и дезинфекционим средствима. У мета-анализи интердисциплинарног тима немачких лекара, откривен је потенцијални ризик од синдрома исцрпљености изазваног маском (МИЕС). Најчешће примећени симптоми (умор, главобоља, вртоглавица, недостатак концентрације) описани за МИЕС се преклапају са важним симптомима за продужени Ковид синдром. Чини се да је недостатак мириса и укуса током Ковид-19 другачији у поређењу са симптомима током грипа. Губитак укуса и мириса се често примећује након хемотерапије у лечењу рака и повезан је са неухрањеношћу, упалом и депресијом. Такође, магла мозга је симптом који се јавља након хемотерапије.

Чини се вероватним да штетни ефекти продуженог ношења маске и честих назофарингеалних тестирања са повећаном изложеношћу хемикалијама (не природним производима) могу изазвати симптоме и допринети продуженом Ковид-у. До сада је слабо истражена безбедност дуготрајног и честог ношења маски и узимања узорака назалних брисева у осетљивом делу носа, често од стране људи са мало искуства. Пријављено је тешко крварење из носа (епистакса), цурење цереброспиналне течности, повраћање, вртоглавица и несвестица. Најчешће коришћене маске и назофарингеални тестови потичу из Кине са мање строгим контролама и мерама присуства опасних материја. У неколико земаља, маске које је испоручила влада и назофарингеални тестови су повучени са тржишта. У маскама и назофарингеалним тестовима пронађени су микропластика, наночестице (графен оксид, титанијум диоксид, сребро, етилен оксид, једињења за бојење, флуороугљеник (ПФАС) и тешки метали. Нажалост, нису све маске и тестови коришћени током пандемије били под контролом. Извештај са Холандски Институт за јавно здравље (РИВМ), који је објављен у новембру 2021, каже да се „безбедност маски не може гарантовати”.

Краткорочни и дугорочни утицај честе изложености на физиологију и физичко и ментално функционисање људског тела је непознат. Штетни ефекти на децу, која су мање способна да се детоксикују, могу довести до компромитовања имунолошког и нервног система, што резултира поновљеним и ретким инфекцијама са више хроничним болестима током старења и мање здравим будућим генерацијама. Микропластика и наночестице апсорбују протеине, витамине и минерале, формирају биокорону (микроугрушке), акумулирају се у важним органима (крв, јетра, црева, плућно ткиво) и ремете важне физиолошке и имуне процесе.Јетра, плућа и црева су важни органи у енергетском метаболизму , детоксикацију и надзор од стране урођеног имунолошког система. Поремећај деликатне осе црева-јетра-мозак може бити повезан са умором и исцрпљеношћу.

Потрага за одговорима на мистерију продуженог Ковида

Белгијски институт за јавно здравље Sciensano пронашао је титанијум диоксид у 24 врсте маски. Недавна публикација у Гут-у показала је да излагање титанијум диоксиду може погоршати улцерозни колитис слабљењем урођеног имуног система. Штавише, титанијум диоксид може директно ући у мозак и изазвати оксидативни стрес у глијалним ћелијама (или мастоцитима), ћелијама које играју важну улогу у правилном функционисању урођеног имуног система и нервног система. Изложеност мајке титанијум диоксиду током трудноће може довести до оштећења памћења код новорођенчета.

Дуготрајно излагање и високе концентрације могу чак изазвати оштећење ДНК. Нажалост, маске од титанијум диоксида су још увек доступне на тржишту. Ментални проблеми, анксиозност и депресија повезани су са променама у микробиому. Истраживачи са Универзитета Станфорд уочили су код пацијената са инфламацијом црева (Кронова болест, синдром иритабилног црева, улцерозни колитис) повезаност са недостатком цревних микроба у поређењу са здравим људима. Значајно повећан ризик од нове појаве психијатријске болести концентрисан је у раној пост-акутној фази инфекције Ковид-19. Тим јапанских научника открио је присуство патогена (бактерија и гљивица) изнутра и споља различитих маски. У случају поремећеног раста патогених бактерија и гљивица, тело је изложено већој концентрацији (мико)токсина, што често доводи до осећаја умора и мучнине.

Прекомерни раст факултативних анаеробних бактерија (бактерија које захтевају мање кисеоника), на пример Staphylococcus aureus отпорног на метицилин, повезан је са маскирањем акни и маскирањем уста. Staphylococcus aureus може изазвати упалу плућа, сепсу и тровање крви. Многи егзотоксини и излучени ензими које луче ове бактерије потискују репертоар Т ћелија имуног система. Излучени производи такође могу изазвати агрегацију фагоцита, смањујући фагоцитозу што доводи до оштећења урођеног и адаптивног имунолошког система. Дуготрајна, иако мала, промена у гасовима О2/ЦО2 у удахнутом ваздуху може утицати на неповољну промену микробиома у кожи, устима, носу, плућима и цревима. И кисеоник и угљен-диоксид су примарни гасовити супстрат и производ оксидативног метаболизма у свакој ћелији.

Варијације у нивоима ових гасова изван физиолошког опсега могу довести до патолошких стања укључујући респираторне и срчане проблеме, трајне повреде, супресију имунитета, повећано старење и измењену експресију гена за плодност и смрт. Тровање угљен-диоксидом препознато је као често заборављени узрок интоксикације у хитној помоћи. Неколико студија је открило повећан ниво угљен-диоксида приликом ношења маски. Ова појава је била израженија током бављења спортом. Лабораторија научника из Јужне Африке открила је значајно формирање микроугрушака код пацијената са продуженим Ковидом и акутних пацијената са Ковидом. Акутни Ковид-19 није само болест плућа, већ утиче и на васкуларни и коагулациони систем. Нажалост, инфламаторни молекули недостају у нормалним тестовима крви јер су заробљени у микроугрушцима отпорним на фибринолизу. Присуство микроугрушака и хиперактивираних тромбоцита продужава коагулацију и васкуларну патологију, што доводи до тога да ћелије не добијају довољно кисеоника. Недостатак кисеоника оштећује сваки орган. Многи пацијенти са Ковидом имају низак ниво кисеоника у крви и лече се терапијом кисеоником.

Депривација кисеоника на ћелијском нивоу је такође описана за био-корону која се формира у људском телу када је изложено графен оксиду и микропластици. Графен оксид и микропластика се налазе у маскама и назофарингеалним брисевима и могу ући у људско тело кроз респираторни тракт, очи или храну. Две и по године након пандемије, имуни систем је нарушен недостатком О2 и изложеношћу микропластици, наночестицама и другим токсичним хемикалијама. То доводи до неповољне промене микробиома, оштећења мозга, упале и стварања микротромба. Микроугрушци могу бити амилоиди формирани од излучених бактеријских продуката и/или биокороне, формиране од наночестица и микропластике. Микроугрушци се не могу природно разградити фибринолизом и убрзати депривацију О2 у капиларима и на ћелијском нивоу.

Ношење маски и брисева назофаринкса може довести до (изненадне) смрти

Резултати Фоегенове опсервационе студије објављене у Медицине снажно сугеришу да је ношење маски изазвало 50% више смртних случајева од мандата без маске. Др Фоеген је изнео теорију да се хиперкондензоване капљице заробљене маскама поново удишу и уводе дубље у респираторни тракт одговорне за веће вирусно оптерећење и повећану смртност (Фегенов ефекат). Излагање микропластици може довести до фиброзе плућа. Такође, рецензирана студија објављена у априлу 2022. о коришћењу маски у Европи приметила је умерену позитивну корелацију између употребе маски и смрти у западној Европи.

Нема штете, одржавање живота је сврха живота

Политика политичара и саветодавних стручњака који промовишу поновно увођење мера пандемије представља висок ризик од погубних последица за сада хемијски затровану популацију са ослабљеним имунолошким системом. Прекомерна смртност и болест примећују се у многим земљама света. Свака од мера, укључујући вакцинацију против Ковид-19, могла би да допринесе ослабљењу имуног система. Уочени микроугрушци код пацијената са продуженим и акутним Ковид-ом, без обзира на вакцинацију против Ковид-19, указују на то да свака мера која може да изазове недостатак кисеоника или запаљење представља ризик од изненадне смрти, те озбиљнијих заразних и хроничних болести (проблеми са јетром, срцем) . и неуродегенеративне болести).

У овом тренутку није познато која концентрација микроугрушака и недостатак кисеоника могу довести до озбиљних симптома или чак смрти. Пре свега, после две и по године од почетка пандемије, занемарујући основне принципе јавног здравља, мере пандемије не показују никакву корист у смањењу заразе Ковид-19 и смрти од Ковид-19. Политика ношења маски и честих тестирања је неефикасна, скупа и штетна по човечанство и животну средину. Стога, ношење маски и честа тестирања треба одмах прекинути широм света. Приоритетна потреба је политичка воља и владино финансирање да се фокусира на јачање имунолошког система, спречавање неухрањености и глади за све. Штавише, милиони појединаца који пате од продуженог Ковид-а или нежељених ефеката вакцина против Ковид-19 имају право на личну и финансијску подршку. У супротном, многи људи би могли постати инвалиди као резултат лошег управљања овом кризом.

Аутор: Carla Peeters

Текст прилагодили србском језику уредништво Борба за истину.

Извор: Логично.ком

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!