Crkva

Kako je sveštenik nadmudrio komuniste u Rusiji

DOGAĐAJ ZA VASKRS IZ KOMUNISTIČKE RUSIJE

Kada sam bila na Institutu za književnost, imali smo predmet „Pravoslavlje i stvaralaštvo“, a predavao ga je pravoslavni sveštenik.

Tako, na prvom predavanju ispričao je događaj koji se zbio veoma davno, početkom XX vijeka, odmah nakon Revolucije ili kao što se kod nas kaže, oktobarskog prevrata. Odnosno, u periodu najvećih gonjenja na Crkvu.

Lunčarski (ako neko ne zna, to je bio narodni komesar, čini mi se za prosvjetu u tadašnjoj vladi) je odlučio da napravi pokazni antireligiozni događaj.

Za Vaskrs je pozvao poznate državne djelatnike, revolucionare, profesore, istaknute ateiste i ostale drugove. Sakupio je narod, najnaprednije radnike i radnice, a za oponenta uzeo jednog jedinog sveštenika (baćušku).

Sve je išlo kao podmazano. Lektori su nastupali, napadali religiju i vjeru, raspravljali o mračnjaštvu i „opijumu za narod“. Publika je, podrazumjeva se, s oduševljenjem aplaudirala na mjestima na kojima im je to bilo naređeno.

Zadovoljan time kako se događaj odvija, Lunčarski je s osmijehom na licu, konačno riječ dao i svešteniku. – Kao, šta ćete vi sada reći, jel?

Stariji sveštenik je izašao na katedru, pogledao po sali koja je bila prepuna naroda, i uzviknuo: Hristos Vaskrse! U sali su svi uglas, složno kao jedan, odgovorili: Vaistinu Vaskrse!

To je to od mene, – prosto reče baćuška.

Sa ruskog: sveštenik Dejan Đuričić

Izvor: Hrišćanske priče

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!