Историја

Како је Богдан из Куча предао свој пиштољ

Аустроугарске oкупаторске власти објавише да сваки Црногорац мора предати властима оружје, под пријетњом смрти. Богдан Синанов Лазовић, из Куча, иако је био јунак првога реда, под старе дане живио је под пећинама од милостиње појединаца. Када је Црна Гора окупирана, Богдан се са својом женом Стаком налазио у једној чобанској колиби у Врмошу близу Гусиња. Дошла једнога дана аустријска патрола и затражила Богдана да предаде црногорски револвер, који је увијек носио за појасом.

– Немојте ми, љуђи, узимати оружје које носим, ево, цио вијек, пошто ми је то једино имање.

– Мораш га дати!

– Немојте, добри љуђи, уразумите се…

– Морамо!

– Кад морате, ја вас молим, пошаљите тога вашега старјешину, који вам је наредио, да са њим нешто проговорим и да њему оружје предам. Јер и ја сам био неки првак у племе, па ми се чини ниско да вама предајем оружје.

Жандарми су Богданову жељу саопштили вахтмајстору. Кад је овај дошао, Богдан ће му:

– Немојте ми узимати овај револвер, јер као што видите, живим у овим планинама и ово ми је једино оружје да се браним од звјерака.

– Морам и предај оружје као и сви други.

– Е, кад је тако, баш да вам га и даднем – потегне револвер иза појаса и са два метка муњевитом брзином убије вахтмајстора и цугсфирера. Жандарми су одмах притрчали и на мјесту убили Богдана и његову жену Стаку…

Извор: Фејсбук

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!