Занимљивости

Како изградити кућу од џакова пуњених земљом (и због чега)

Зидање џаковима са земљом невероватно је одржив начин градње и већ је годинама популарна тема у заједници људи који живе ван мреже.

За оне којима је овај концепт нов, џакови са земљом су као што и назив говори: џакови напуњени земљом. Џакови се слажу тако да би се брзо и релативно једноставно створиле грађевине различитих величина и облика.

Вероватно сте видели овај концепт коришћен од стране војске у вандредним ситуацијама, попут поплава, како би направиле непропусне заштитне баријере.

Иста идеја се користи за подизање домова који могу да издрже природне катастрофе, екстремне временске услове, па чак и да зауставе меткове. Сложени џакови прекривени су малтером, што кућама даје леп изглед.

Извор слике: Jose Andres Vallejo

Зашто зидати са џаковима напуњеним земљом?
Трошак

Изградња на овај начин је заиста јефтина. Земља за пуњење џакова обично се налази одмах на градилишту, што избацује трошкове куповине и транспорта већине традиционалних грађевинских материјала.

Уз то, овакве куће користе укупно далеко мање материјала од традиционалних кућа. Други фактор повезан с трошковима је уштеда енергије.

Куће од џакова са земљом пружају природну изолацију у облику топлотне масе, помажући одржавању куће хладном лети и топлом зими.

Једноставност

Када се упореди са другим начинима зидање, ова врста зидања захтева вештине и основна знања која може научити свако, и лако научити друге људе.

Основни материјали и алати могу претворити гомилу земље у прекрасну кућу.

Дуговечност и чврстоћа

Углавном се земљани делови куће не распадају. Стога ће кућа, чији су зидови направљени од земље, наџивети куће изграђене од других материјала. Земља такође чини кућу природно отпорном на ватру и подноси подједнако добре влажне и суве климе.

Грађевине од џакова пуњеним земљом показале су чак да подносе земљотрес и као такве користе се широм света као склоништа за хитне случајеве и обнову кућа у подручјима погођеним катастрофама.

Прочитајте и наш текст о једноставном дизајну склоништа у случају катастрофе.

Owen Geiger: Догодио се барем један инцидент где је пијани возач ударио у зид куће направљене од џакова са земљом и једино што је оштетио је малтер. Возило је било скроз уништено. Ове куће такође се добро показаују при поплавама, ураганима, торнадима и земљотресима. Пројектовани планови сада су доступни за све услове са којима се сусрећете. Зидови су чак и отпорни на метке.

Извор слике: Earthbag Building

Основни савети за зидање са џаковима пуњеним земљом

Owen Geiger из EarthbagBuilding написао је два невероватна текста на Instructables објашњавајући корак по корак основе зидања земљаним џаковима. Ево неколико његових савета:

Употребите полипропиленске џакове (уместо бурлап материјала) како бисте спречили ерозију џакова током времена. Они се могу јефтино купити на многим местима, укључујући куповину џакова са грешком или са погрешном штампом директно од произвођача џакова. За пуњење џакова користите кофе и сипајте исти број кофа са земљом у сваки џак да бисте осигурали једнаке димензије. Након што се џакови напуне, завијте крајеве или их преклопите како би земља остала у њима. Поставите бодљикаву жицу између сваког слоја џакова како бисте осигурали чврстоћу и како бисте спречили да џакови клизе. Навлажите сваки слој џакова да би се спречило слегање и како би били сигурни да је сваки слој добро поравнат. Додајте врата и прозоре док зидате према горе, често проверавајући висину.

Како изградити кућу од џакова пуњених земљом

Под претпоставком да сте градилиште очистили и изравнали, први корак у изградњи са земљаним џаковима је ископати јарак у који ће се поставити темељ.

Отприлике 30 центиметара шљунка треба сипати у јарак. Потом се на шљунак ставља први слој џакова.

Извор слике: EarthbagBuilding.com

Доњи слојеви џакова требали би бити напуњени тежим, сабијеним материјалом попут шљунка. То пружа стабилност уз могућност одвода воде са зидова. Наредни слојеви састоје се од џакова напуњених земљом.

Две дужине бодљикаве жице нанете на сваки слој џакова привремено се држе на месту циглама. При постављању џакова Геигер користи клизач од лима како би спречио да се жица закачи за џакове и тако их поцепа.

Извор слике: EarthbagBuilding.com

Постављање џакова у круг један је од Гегерових преферираних начина зидања земљаним џаковима, јер су округле куће једноставне и невероватно јаке и стабилне.

Да би се осигурао конзистентан облик, полупречник темеља мери се од средишњег стуба и од сваког слоја џакова изнова мери се даљина од стуба како би се осигурала тачност.

Owen Geiger: Округле куће су можда најбржа и најједноставнија грађевина од земљаних џакова. Изузетно смо задовољни резултатима, посебно у погледу чврстоће и трошкова. Ово је једна од најчвршћих грађевина на којој сам икад радио у својој грађевинској каријери дугој 30 година. Главни утисак је невероватна чврстоћа као код тврђаве.

Издржљиви прагови направљени од бетона или камена важни су за постављање врата. Изнад њих се поставља оквир врата.

Металне или дрвене пречаге постављају се на сваких неколико слојева како би осигурали оквир врата и прозора. Дрвене летве такође се постављају унутар слојева џакова на местима дуж зидова на којима ће бити причвршћене електричне кутије.

Earthbag walls at about the half way point.

Једном када су џакови постављени до одговарајуће висине, израђује се кров.

У овом случају кров се састоји од металног прстена са причвршћеним правим дрвеним гранама прекривенх сламом. У хладним климама уместо сламе може се користити материјал са бољом изолацијом.

Owen Geiger: Округла кућа има изузетно велику чврстоћу због бетонских прагова, дебелих зидова, малтера, чврстих субова и округлог облика.

Након постављања крова, врата и прозори се постављају у њихове оквире, а спољашња страна куће обложе се малтером.

Малтер се поставља у слојевима, најпре у рупе између сваког реда врећа, затим преко целе површине зида све док спољашност не постане глатка.

Owen Geiger: Као што видите, поступак је прилично једноставан, иако има доста посла. Своди се на додавање малтера мало по мало. Оставите сваки слој грубим како би се следећи премаз боље лепио. Није потребна мрежа за малтер – лепи се за џакове са земљом без проблема.

Finish coat of cement plaster on exterior walls.

Исти концепт се односи и на унутрашњост куће. Блатни малтер пружа прекрасну, глатку унутарашњу завршну обраду. Гледајући унутрашњост ове куће, тешко је поверовати да се њени зидови састоје од гомиле џакова пуњених земљом, зар не?!

Последњи корак у изградњи куће од земљаних џакова је уградња електричних и водоводних инсталација, ормара, полица итд. Завршни потези су оно што кућу чини кућом, а у овом случају Геигер и његов тим обавили су фантастичан посао.

Још један одличан начин зидања земљом су и „земљаним бродовима“ о чијим предностима смо писали у посебном тексту.

Детаљнији водич са више слика можете погледати на интернет страницама на енглеском језику Step-by-Step Earthbag Building i How to Build an Earthbag Roundhouse.

Такође још више информација о изградњи са џаковима пуњеним земљом можете пронаћи на интернет страници EarthbagBuilding.com

Извор: https://samoodrzivost.com/kako-izgraditi-kucu-od-dzakova-punjenih-zemljom-i-zbog-cega/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!