Породица и школа

Jош једна година у којој морамо да одбранимо ђаке од Министарства

Фото: rtk.rs

Министарка, где је овде лево?

Пре бисмо нашли та врата у ‘пуној школи ђака, ниоткуда врата’, него што бисмо погодили где је лево у пуној школи смерница.
У школи пуној смерница почиње нова школска година, са новом министарком, искусном политичарком, некада универзитетском професорком, у последње време водитељком ток-шоу програма на кабловској телевизији где су и Цеца и деца.

Кључно је ипак то што је министарка психијатар.
То нас је све обрадовало, јер је просвета у Србији одавно зрела да буде пацијент. Није здрава, само је непрегледана.

С обзиром на начин на који је претходна наставна година на пречац завршена, и на стравичне трагедије које су томе претходиле, некако смо се надали да ћемо нову школску годину започети озбиљније, да су неки стручни људи провели лето тражећи начин да из ове кризе изађемо. Надали смо се да ће бити ангажовани врхунски стручњаци који ће нам саставити бар једну дигиталну брошурицу, понудити одговоре које ми сами не знамо, на питања која нас чине несигурним, забринутим, неспокојним.

Ни овога пута нас нису изневерили.

Љубинка Боба Недић (Извор: Клотфркет)

Прошли смо идентично као и сваке године када смо се нечему надали.
Можда је то за наше добро, да нам организам не забележи пријатно изненађење као стрес, јер пријатна изненађења одавно не памтимо, а нема смисла да под стресом кренемо у 1. септембар.

Уместо онога чему смо се надали, добили смо поприлично понижавајући и увредљив имејл, са списком општих места спакованим у нешто што су назвали смерницама. Тамо укратко пише да првог дана, у петак, само разговарамо с ђацима, следеће недеље реализујемо тематску недељу посвећену вредностима које представници власти и њихови прилепци дуже од деценије систематски уништавају (добро, не пише баш тим речима), а оне тамо недеље спроведемо проверу знања без оцењивања.

И по ко зна који пут се тачно види да састављачи смерница нису ушли у учионицу никада, или толико давно да су заборавили како то изгледа. Да јесу, или да су бар поразговарали са просветним радницима, знали би следеће:

1) ми сваке године првог часа разговарамо са ђацима
2) немогуће је пет дана у недељи шест до седам часова дневно са ученицима обрађивати исту тему, још и из свих предмета
3) то што сте ви незграпно формулисали као “провера знања без оцењивања” се одувек ради и зове се иницијално тестирање.

Стварно треба да вас је срамота што ово не знате, а имали сте кога да питате.
И питаћете, дан пред почетак нове школске године. Школске управе зову представнике школа на договор о почетку нове школске године буквално дан-два пре 1. септембра. Ни пантљичара се не гоји пред Божић, а камоли прасе! Што је најгоре, ни тада неће бити прецизних упутстава, суштинских појашњења. Претпостављам да ће, с друге стране, бити захтева да вам доставимо доказе о реализованој настави у складу са смерницама. Годинама нам тако ‘помажете’. Увалите нам врућ кромпир, очекујете да се сами снађемо, а онда тражите резултате. Што се мене тиче, добићете 5% тражених резултата, ал’ у октобру.

Како невоља никада не иде сама, психијатријска процена је да нам је свима неопходна још једна обука, обука о невербалној комуникацији. Сви треба да будемо обучени да препознамо поруке које ученик шаље невербално. Искрено, овакву иницијативу бих можда и поздравила да је била праћена изјавом типа “а да би наши наставници могли озбиљно да се посвете бољем упознавању својих ђака, да би имали могућност да боље сагледају њихово понашање, начин на који вербално и невербално комуницирају на настави и ваннаставним активностима, за почетак ћемо растеретити наставнике бесмисленог баласта бирократије; вратићемо им улогу наставника, а укинућемо улогу ћате“. Без ове предрадње, само ћете нас измалтретирати још једном обавезом, која нажалост неће донети бољитак, а могла је.

И на крају – изјава министарке!

Извор: Клотфркет

Када би просвета у Србији могла себе да погледа у огледалу видела би ових неколико редова, у којима је садржана сва иронија, фарса и апсурд нашег образовног система на данашњи дан. Школе спремно дочекују ђаке тако што ће их чувати полицајци. У школама у којима ђаке чувају полицајци нарочито ћемо неговати људске вредности.

Докторка, исправно сте поставили дијагнозу.
Свака част.

Нек нам је са срећом још један почетак.
Будимо мудри.
Пред нама је још једна година у којој морамо да одбранимо ђаке од Министарства, колико год да смо уморни од тога.
Било би лепо да за промену будемо и храбри, и кажемо јасно и гласно да нам је доста глупости. Не замерите, нада последња умире.

Наслов и опрема: Стање ствари

Извор: Клотфркет, 30. 8. 2023

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!