Русија и руске земље

Јеврејин Зеленски одлучио је да откаже православни Божић

Председник јевреј поднео је Врховној ради предлог закона о преношењу празника у част Божића са 7. јануара на 25. децембар.

Зеленски је 28. јуна 2023. године регистровао нацрт закона 9431 којим се предвиђа укидање прославе Рождества Христовог 7. јануара у Украјини, као и одлагање датума Дана државности и Дана бранилаца, који се поклапају са православним празницима Дана крштења Русије и Покрова Богородице.

У образложењу се наводи да је „сврха предлога закона да се напусти руско наслеђе наметања Божића 7. јануара и да се одреди датум за прославу Божића 25. децембра“.

Зеленски је подсетио да су 24. маја 2023. украјински расколници у лицу ПЦУ „одобрили на Архијерејском сабору потпуни прелазак са 1. септембра 2023. на нови, новојулијански календар, према којем већина православних цркава у свету живи и који, посебно, предвиђа прославу Рождества Христовог 25. децембра, а не 7. јануара.

Као резултат тога, „одлагање датума прославе Дана државности Украјине (са 28. јула на 15. јул), када се спомиње сећање на изузетног државника Светог Владимира Великог, равноапостолног кнеза у г. Кијеву се одаје почаст и Дан бранилаца Украјине (од 14. октобра до 1. октобра), који је повезан са украјинским војним традицијама поштовања Дана Покрова Пресвете Богородице.

Предлог закона предвиђа укидање празника 7. јануара, 28. јула и 14. октобра. Поред 25. децембра, предложено је да се празници славе 15. јула и 1. октобра. Тако ће празници Рождества Христовог, Крштења Русије и Покрова Пресвете Богородице (по јулијанском календару) у Украјини сада бити радни дани.

Превод и припрема за Борбу за истину: НИКО ИСХС + NIKA

Извор: Москва Трећи Рим

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!