Crkva

Jeromonah Serafim Rouz: Ovo je sluđeno pokoljenje

„Tačno je da je ovo sluđeno pokolenje. Jedino što sa mnom nije u redu jeste to što ja nisam sluđen.

Ja isuviše dobro znam šta je dužnost svakog čoveka: da proslavlja Boga i Njegovog Sina, da se priprema za život budućeg veka, a da ne skuplja sebi radost i blaga na ovom svetu iskorišćavajući svoju braću i zaboravljajući na Boga i na Carstvo Njegovo.

Ukoliko bi Hristos danas prošao svetom, znate li šta bi mu se desilo? Bio bi smešten u duševnu bolnicu i podvrgnut psihoterapiji, a isto bi se desilo i sa Njegovim Svetiteljima. Svet bi Ga danas raspeo baš kao što ga je raspeo i pre dve hiljade godina, jer se svet ničemu nije naučio, sem još iskvarenijim oblicima licemerja.

A šta bi se desilo ukoliko bih ja, na jednom od svojih predavanja na univerzitetu, jednog dana rekao studentima da sve znanje ovoga sveta nema nikakvog značaja kada se uporedi sa našom dužnošću da proslavljamo Boga, prihvatajući Bogočoveka koji je umro za naše grehe, i pripremajući se za život budućeg veka? Verovatno bi me ismejali, a univerzitetski zvaničnici bi me, ukoliko bi saznali za to, otpustili – jer je na našim univerzitetima protivzakonito propovedati Istinu.

Mi kažemo da živimo u hrišćanskom društvu, ali to nije tačno; u društvu u kome mi živimo vlada veće neznaboštvo i mržnja prema Hristu nego u društvu u kome je Hristos rođen“.

Jeromonah Serafim Rouz

Izvor: https://www.eparhijazt.com/sr/news/predanje//3921.jeromonah-serafim-rouz-ovo-je-sludeno-pokolenje.html

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!