Природа и здравље

Једна река иде у два мора: Овако нешто постоји само на два места на свету, једно је на нашем Косову

У свету постоје два случаја бифуркације, Неродимке на Космету и реке Касикијаре у Бразилу у Јужној Америци, где вода из речних токова одлази у два различита мора.

У Доњем и Горњем Неродимљу, некада великим, чисто српским селима, поред истоимене реке Неродимке, четири километра западно од Урошевца, постоје многе природне знаменитости и карактеристике из историје.

Доње Неродимље је најпознатије по томе што се у њему налази једна од само две реткости у свету, бифуркација (потиче од латинске речи бифурцус – разведен). Особеност бифуркације је у томе што се Неродимка у овом селу рачва у два слива, Црноморски и Егејски.

Бифуркација Неродимке је забележена и у Грачаничкој Повељи краља Милутина из 1321 године.

Озидано рачвање

Бифуркација, или, како је географи још означавају, рачвање, гранање, дељење, разврставање или цепање једне реке, постоји још само у Бразилу у Јужној Америци, где река Касикијара делом утиче у Ориноко која тече у Карипско море. Други крак ове реке се улива у Рио Негро, која је лева притока највеће реке на свету, Амазона, који се улива у Атлантски океан.

ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ: ЕУ помогла да се рачвање реке озида

А у Доњем Неродимљу Неродимка се рачва левим краком у реку Сализлијо која се улива онда Ситницу, па Ибар, Мораву, Дунав и Црно море. Други, десни крак планинске реке, дуге девет километара од бифуркације до извора на Дрманској глави, у северном делу Неродимске планине на Шар планини, иде у Лепенац, онда Вардар па у Егејско море.

Стране врхова Шар планине, изнад извора Неродимке, ”деле” воду у сва три морска слива у Србији: Црноморском, Јадранском и Егејском мору.

Око њеног горњег тока формирано је једно од престоничких средишта Краљевине Србије у средњем веку, са дворцем у Неродимљу које су штитила камена утврђења Велики и Мали Петрич.

Место бифуркације Неродимке је од пре пар година ”модернизовано’‘, након што је Европска Унија платила да се 30 метара пре и после рачвања реке корито реке озида па бифуркација више није блатњава, као ни прилаз до ње.
Заштићента законом

Место бифуркације је ушушкано у бујној вегетацији зелених, одмаклим пролећем, пробуђених пашњака, шума и пар великих топола, а природни мир ремете само пчеле и пој птица. Ваздушном линијом, 15-так километара јужно, као на длану, доминира планински врх Љуботен на Шари са 2.498 метара надморске висине. Снежни врхови горостасне планине и прошараност бројних долина пуних снега у одмаклом јуну на пространој високој Шар планини одају тајну откуд овај назив планине.

СТАРИ МЛИН: Налази се на самом рачванкју реке Неродимке у два морска слива

На само двадесет метара од рачвања Неродимке налази се велики камени млин за који се верује да има 600 година. Четири воденичка камена и данас обављају мељаву жита, а покреће их ток Неродимке који ”путује” за Лепенац и даље за Егејско море. Стари млин је вековима млео жито са плодних косовских и метохијских поља. Крак Неродимке лево, који одваја за Ситницу, и крајње одредиште Црно море, нема другу намену осим заливања башти и наводњавања ливада, јер има равничарски ток.

Бифуркација Неродимке као природна реткост је веома привлачна за научне студије и посетиоце и има велики едукативни, научни и туристички значај. Од 1979. године је заштићена законом Србије као специјални природни резерват. Заштићена површина резервата је 12.7 хектара.

У центру Урошевца има више путоказа који означавају правац где се налази бифуркација на Неродимки, једина у Европи. А посетиоца има, све чешће и више из читавог света.

Текст&Фото: Зоран Влашковић

Извор: https://serbiantimes.info/jedna-reka-ide-u-dva-mora-ovako-nesto-postoji-samo-na-dva-mesta-na-svetu-jedno-je-na-nasem-kosovu/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!