Природа и здравље

Је ли Рио Тинто тражио литијум или нешто друго

Вест да је Доналд Садовеј с Масачусетског технолошког института успео да „развије незапаљиву и шест пута јевтинију батерију од литијумске“ могла би обрадовати све оне Србе који схватају колико је значајно спасти земљу од тровања и разарања – најмодернијим злочиначким технологијама које им доводе Ана и Зорана у лику Рио Тинта, Зиђина, Дандија и седамдесетак сличних тровача и разарача.

И та појединост мора бити искоришћена као права прилика да се Рио Тинту, рецимо, дефинитивно откаже гостопримство, уз признање да је довољно отровао и Јадар и суседне просторе и да би се коначно отуд могао повући и потражити и некога другог коме би могао понудити своје отров[а]не технологије (са Дандијем и Зиђином обрачун се мора водити по правилима Европске Уније – која је у рударским технологијама забранила употребу цијанида, али то Ани и Зорани није још нико јавио, као ни то да је, пре 20-ак година, један такав румунски рудник отровао и Тису и Дунав).

Покаже ли се, међутим, да Рио Тинто није вољан да се повуче и затвори своју јадарску тровачницу, постаће извесно да он тамо није тражио литијум него нешто што је од литијума много ређе и неупоредиво скупље. А ако би се и даље нећкали, требало би им понудити да, осим Ане и Зоране, воде и све оне минист[а]р[к]е које су купили, тј. корумпирали.

Па макар нам и не јавили шта се то „друго“ иза литијума сакривало.

Ако Рио Тинто неће да оде из Јадра, било би лепо да нам каже „шта је овде заборавио“.

Аутор: Драгољуб Петровић, професор у пензији

Истраживач, проф Доналд Садовеј, са МИТ у Масачусетсу  створио епохални проналазак

Развијена незапаљива и шест пута јефтинија батерија од литијумске

  • Електроде нове батерије направљене су од алуминијума и сумпора, са растопљеним солима као електролитима.
  • Осим што су скупе, литијум-јонске батерије садрже запаљиве електролите.
  • Садовеј: „Састојци су јефтини, а батерија је безбедна – не може да гори“
  • Јадарски литијум и други слични литијуми постају непотребни, ионако скупи и отровни

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!