Црква

Јављање Пресвете Богородице светом Јакову Евбејском

Монах Јаков Еубејски је рекао једном од своје духовне деце: „Пре неколико година, када сам патио од вртоглавице и несвестице, сазнао сам да је чудотворна икона Панагије Ксеније стигла у град Лимни (острво Еубеја) из манастирa у Алмиросу. Иако сам био болестан, мислио сам да ћу отићи и поклонити се овој икони у знак захвалности, јер сам дужан Пресветој Богородици, јер ми је у детињству исцелила ноге. Дошао сам до града, целивао икону, а онда ми је саопштено да ће се икона у верској процесији пренети преко острва. И други свештеници су ме замолили да и ја учествујем у литији, а штавише, да је предводим, пошто сам био јеромонах.

Ја нисам желео почасти за своју скромну персону , али шта да радим, послушао сам и поворка је почела. На једној од станица на којима смо се помолили дошао је ред да изговорим молитву „Услиши нас, Боже, Спаситељу наш, надо свих крајева земље“.

Подигао сам очи и занемео: видео сам на икони живу Богородицу, која је окренула главу у мом правцу и погледала ме својим великим очима. Пресвета Богородица је подигла руку и благословила ме. Нисам могао да изговорим ни реч, ноге су ми попуштале, а једва сам могао да поновим „Чуј нас Боже, чуј нас Боже“. Само Бог зна са каквим напором сам завршио молитву и наставио литију. Богородица, чедо моје, открива се жива кроз своје свете иконе, то сам својим очима видео.”

Извор: Православље живот вечни – Источник https://immorfou.org.cy/αγ-ιακωβος-τσαλικης-η-χαρη-των-αγιων-ει/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!