Црква

Јављање Богородице над Чернобилом

Храм Светог пророка Илије у Чернобилу

Први велики знак чернобиљске катастрофе, од које је 1986. године задрхтала цела планета, манифестовао се у време наглог развоја нуклеарне енергије у њој – много пре експлозије четвртог реактора у нуклеарној електрани у Чернобилу. Очевици и очевици догађаја касније су се присетили да се то догодило тачно десет година пре несреће: 26. априла 1976. – дан за даном. Односно, пре 40 година Господ је показао знак. Сама краљица неба упозорила је на трагедију која се приближавала.

Забрањени град Чернобил

У то време локални лист „Прапор Перемоги“ („Победнички банер“) чак је објавио белешку о овоме под насловом „Изуми црквењака“. Писало је да се на небу појавио облак необичног облика и црквењаци тврде да је то била појава Богородице. Међутим, ово уопште није била атмосферска помодност. Увече су многи локални становници видели како се облак спустио на земљу тако да је обрис лика Пресвете Богородице на њему постао јасан и јасно видљив. Видело се лице и одећа – све у јарким бојама. У рукама је држала свежњеве сувог пелина, који називамо Чернобил. Богородица је бацила пелин над град. Тада се сјај кретао ка шуми и зауставио над храмом светог пророка Илије. Богородица се обратила нашој цркви и два пута је благословила обема рукама. Када се појавила, киша је одмах престала и време је било топло, мирно и ведро.

Локалном свештенику, оцу Александру Прокопенку, речено је о овом феномену. Тада је објаснио да само Богородица може благосиљати са обе руке, нико други. Владике такође благосиљају обема рукама, али ово није била мушка слика. Феномен је протумачен на следећи начин: треба очекивати мршаво суво лето. И само годинама касније, након несреће постало је јасно шта је овај знак наговештавао. Неки људи су пронашли и покупили пелин који је пао с неба. И тачно десет година касније, догодила се несрећа у нуклеарној електрани Чернобил. Али онда се догодило да никоме није пало на памет да постоји веза између догађаја раздвојених деценијом.

Икона „Чернобиљски спаситељ“

Тек много касније људи су се сетили и почели да схватају да је то знак Бога. Чернобил 2002. године, са благословом Његовог Блаженства Владимира, митрополита кијевског и све Украјине, насликана је икона која снима изглед Пресвете Богородице над Чернобилом. Створио га је Божји слуга Јован, који нам је осликао храм. Он је уметник из Кијева. Главна ствар је да је особа врло религиозна, побожна и озбиљна. Осим тога, сироче. Долазећи с благословом на тако важно дело, постио је и причестио се као и обично. Икона приказује наш храм Иљински, над којим се небеска краљица уздиже на небу са архангелима Михајлом и Гаврилом са обе стране. У рукама има пелин. Десно и лево од иконе утврђене су капсуле са пелином сакупљеним у чернобилској зони. Његово Блаженство Владимир је благословио ову слику као нашу локално поштовану икону у Чернобилу. Икону Чернобиљског бање видео је организатор забаве у Чернобиљу на самрти Икона Чернобиљског спаситеља Још једна позната икона цркве Светог Илије је Чернобилски спаситељ, која такође има своју посебну причу. Ова икона је, могло би се рећи, потекла од људи.

Чувени чернобилски бор

Људи су доживели трагедију сличну оној коју историја није знала. Била им је потребна подршка и саосећање. Многи су били болесни, у почетку је владала велика паника. Тако се догодило да је Јуриј Борисович Андреев, сада покојни, организатор странке нуклеарне електране у Чернобилу, комуниста, и може се замислити какве ставове је човек озбиљно оболео након што је добио огромне дозе зрачења. Много је патио, већ је био на самрти. Мислили су да су му дани одбројани. И стално је сањао исту сан-визију. Организатор странке ЦхНПП је јасно видео ову икону. Тада је иконописцу рекао како тачно треба да изгледа. И мени је рекао, а затим сам о томе обавестио Његово Блаженство Митрополита Владимира. Будући да је већ био једном ногом иза линије, организатор Партије је непрестано тражио: „Напишите ову икону …“ Видевши слику без преседана која се отворила његовом духовном погледу, оштро је осетио да је треба отелотворити. И Блаженство Његово благослови.

Икона је насликана у Тројице-Сергијевој лаври 2003. године. И освештани су у Кијево-Печерској лаври на заштитнички празник Успења Богородице. Када је Његово Блаженство митрополит Володимир осветио лик чернобилског Спаситеља, на небу су се одједном појавила три знака: голуб је летео тачно изнад иконе пред стотинама људи, на небу се појавила дуга, а затим у средини крст са сунцем. И што је занимљиво – организатор забаве Јуриј Борисович се након тога опоравио, Господ га је излечио. Изненађује да је за такву мисију изабран партијски организатор Чернобилске НЕ, касније председник Уније „Чернобил-Украјина“ – преко њега је на свет дошла икона „Чернобилски спаситељ“.

+Архимандрит Сергије (пре монаштва – протојереј Николај Јакушин)

Извор: https://azbyka.ru/znakomstva/blogs/150979/163363/javljenije-bozhijej-matjeri-nad-chjernobyljem

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!