Природа и здравље

Јабуково сирће уместо антибиотика

Izvor: Guliver/Getty Images/vasiliybudarin

Доказано је да јабуково сирће побољшава млечност крава, олакшава тељење, а младунцима ојачава кости

За развој живог организма потребан је читав систем амино-киселина, микроелемената и витамина које само јабуково сирће садржи у свом саставу.

Јабуково сирће је производ аеробне ферментације током које сирћетне бактерије из јабуке оксидишу етил-алкохол у сирћетну киселину.

Осим сирћетне киселине, садржи и екстрактивне материје, углавном угљене хидрате, беланчевине и соли. Етил-алкохол и виши алкохоли, садржани у основној сировини, стварају са сирћетном киселином, која настаје у току врења, одговарајуће естре угодног мириса и чине карактеристичне букетне материје. Осим сирћетне киселине и одговарајућег екстракта, оно садржи и извесне количине амино-киселина корисних за исхрану.

Према лабораторијским испитивањима, јабуково сирће има 18 макро и микро елемената, а у значајној мери садржи калцијум (34,05 mg/l), магнезијум (8,64 mg/l), гвожђе (5,46 mg/l), фосфор (5,09 mg/l), силицијум (2,38 mg/l).

Осим ових елемената, сирће садржи осам есенцијалних амино-киселина. То су: фенилаланин, изолеуцин, леуцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и валин. Од витамина, који су од изузетног значаја, сирће садржи: рибофлавин (10-65 U/l), никотинску киселину (100-260 U/l), пантотенску киселину (50-165 U/l).

Чисто јабуково сирће садржи изузетно велику дозу калијума (216,5 mg/l), захваљујући којем је могуће регулисати пХ живог организма, што је битно за континуиран, здрав развој.

Примена јабуковог сирћета у превенцији и лечењу болести код говеда је код нас скоро непозната, али у свету се увелико ради на његовој употреби у ову сврху.

Доказано је да јабуково сирће побољшава млечност крава, олакшава тељење, а младунцима ојачава кости. Неупоредиво је боље од антибиотика, који не само да су штетни за животиње већ кроз месо и млечне производе индиректно утичу и на здравље људи.

Већи је број проблема и болести које примена јабуковог сирћета као додатка исхрани говеда може да спречи.

То су акутни и хронични маститис, јаловост, бруцелоза, слаба потентност бикова, слаб апетит грла, дуго и тешко тељење, запаљење зглобова, подложност назебима, грипозна стања, парализа грла због млечне грознице, неуједначена величина телади у стаду, слабост телади, мање изражене расне карактеристике подмлатка и др. У употреби јабуковог сирћета у исхрани говеда или пак кроз пијаћу воду не може се погрешити као с антибиотицима, јер је јабуково сирће неотровно и грло ће одбити понуђену храну уколико му сирће није потребно или је количина предозирана.

На основу научних истраживања (експеримент Kiss-Bárdos) установљено је да је најповољнији пут дозирања управо преко воде за пиће.

Мерења су показала да је најповољнији однос 1:100. Литар јабуковог сирћета на 100 литара воде. У овом односу сирће у води регулише пХ воде на нешто испод пет и то је количина коју стока радо конзумира. Ову пХ вредност вода под дејством сирћета дуго задржава.

Мерења у питкој води за животиње при летњим врућинама показала су да вода која садржи сирће има 1.000 пута мање бактерија у односу на питку воду која није била третирана сирћетом.

На основу различитих научних истраживања предложене дозе јабуковог сирћета су:

● за грла која нису остала стеона више месеци, сервис-период дужи од 60 дана – уз храну, по 50 грама јабуковог сирћета, два пута дневно;

● током стеоности крави, уз два дневна оброка, треба давати по 60 грама сирћета до тељења. Последња три месеца стеоности, три пута недељно, крави треба давати 60 грама сирћета са три капи Луголовог раствора. Последњих 15 дана пред тељење кравама давати ову мешавину два пута дневно уз осталу храну;

● код слабости костију и ногу кравама треба давати 100 грама сирћета дневно;

● у случају мале млечности кравама треба давати до 100 грама сирћета дневно;

● приликом претераног лучења слузи из губице и против кашљања треба давати 100 грама јабуковог сирћета дневно;

● уколико говеда чешће добијају 100 грама јабуковог сирћета са три капи Луголовог раствора, биће заштићенија од ваши, сточних мува, абортуса и сточних паразита;

● приликом побачаја препоручује се 50 грама сирћета и три капи Луголовог раствора уз сваки оброк.

Код јединки које добијају третман јабуковим сирћетом активност ензима је далеко интензивније изражена него код оних без третмана. Интензивирана ензимска активност помаже бољем искоришћавању сточне хране, а самим тим поспешује и тов.

Јабуково сирће може да се даје и овцама, козама, коњима, псима, а и живини код које ће љуска јајета бити знатно чвршћа.

Животиње којима се даје јабуково сирће су знатно отпорније, здравије и имају већу производност.

Луголов раствор је раствор јода (раствор 5% елементарног јода у 1% раствору калијум-јодида).

Прибор и састојци неопходни за прављење Луголовог раствора су бочица од непрозирног стакла са пластичним чепом запремине 50 милилитара, 500 милилитара дестиловане воде, гранулирани јод – 25 грама и гранулирани калијумов јодид – 50 грама. Калијумов јодид се отопи у 250 милилитара дестиловане воде и лагано меша стакленом пипетом. Постепено се додају кристали јода и допуни се водом. Припремљени раствор се промућка. Остави се да одстоји бар 24 часа, уз повремено мућкање. Након 24 часа, спреман је за употребу.

Мр Виолета Петровић Луковић
ПССС “Крагујевац”

ПРАВЉЕЊЕ ЈАБУКОВОГ СИРЋЕТА

Треба користити непрскане јабуке, и то оне што неугледнијег изгледа и са покојим црвом, само да не буду сасушене или покварене.

Јабуке најпре треба добро опрати и очистити. Обавезно се бацају семенке.

Очишћене јабуке се самељу, да буду што уситњеније. Самлевене јабуке се ставе у буре или неку другу стаклену посуду, у зависности од количине. Треба их добро изгњечити да пусте свој сок. Изгњечене јабуке се прелију раствором воде и шећера.

На пет килограма млевених јабука потребно је око 200 грама шећера и најмање два литра воде. Јабуке морају бити потпуно преливене водом. Посуда се напуни до три четвртине своје запремине и прекрије крпом или газом. Посуду с јабукама никако не треба потпуно затворити!

Ферментација јабука траје неких десетак дана на топлом месту. На почетку врења јабуке су на површини, а када се врење заврши, падну на дно посуде. Припремљени раствор оцедити и држати на мрачном и тамном месту.

Извор: https://www.poljosfera.rs/agrosfera/agro-teme/stocarstvo/jabukovo-sirce-umesto-antibiotika/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!