Мишљења

ИЗВИЊАВАМ СЕ, МОЖДА ЋЕ ВАС ШОКИРАТИ, АЛИ И ЈА САМ СРБИН! Одговор Капетана Драгана, Санди Рашковић и Соњи Бисерко

Након висе од 13 година проведених у притвору и затвору, Драган Васиљковић познатији као капетан Драган, вратио се у Србију. Најавио је и могуће учешће на предстојећим парламентарним изборима. 

На ту информацију, реагвале су потпредседница Народне странке, Санда Рашковић Ивић, и Соња Бисерко, оснивачица Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Капетан Драган је одговорио на како каже, срамне оптужбе:

– Оне траже да пустим Србе да се у миру сами бране, и да већ једном заборавим на други светски рат и Јасеновац, баш као и на до дана данашњег бесправно заточене невине Србе у казаматима Нацистичке Државе Хрватске – каже Васиљковић.

– Проћи ћу, корак по корак, кроз овај гротексни текст, истовремено и сраман и бесраман, и задовољићу се тиме да само поставим пар простих питања, и то само једној од ауторки. Оној кроатофилнијој. Видећете која је то, али да вам одмах кажем: није Соња Бисерко – рекао је он.

По доласку у Србију, Капетан Драган је дао низ интервјуа бројним медијима, похвалио се да се чуо са бившим саборцима, појединим министрима у Влади Србије, као и са председником Александром Вучићем. Најавио је и могуће учешће на предстојећим парламентарним изборима.

Повратак у Аустралију чији је држављанин и која га је изручила Хрватској, изгледа не планира.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић поручује да Васиљковићу то није паметна идеја:

– Саветовала бих Капетану Драгану да смисао живота нађе у нечему другом, а не у политици -.

– Да ли сам ја тражио било какав савет од Санде Рашковић Ивић, и са којим правом ми га она уопште даје, и то јавно, преко медија? Зашто ми се није лично обратила, ако се заиста ради о савету, и о бризи коју она изгледа готово мајчински осећа за мене и моју будућност, те ето, тако племенито хоће да ми помогне и заштити ме од невоља? Не можете немати никакву политичку идеју и бавити се политиком – додао је и запитао се:

– Како високоуважена госпођа Санда зна да ли ја имам или немам некакву политичку идеју? Зар је она као психијатар обучена и за гледање у пасуљ или у шољицу кафе, или можда гата у карте, а може бити да је све то видела у неком свом пророчанском сну? Било јој је мило, па јој се и снило? Као друго, зар она сама није најбољи доказ, да је итекако могуће немати никакву политичку идеју и бавити се политиком? А далеко од тога да је једина, зар не драга Санда?-

– Улазак у политику због одбране српства у времену мира, чини ми се бесмисленим – наглашава Рашковић Ивић.

– Да ли је могуће да госпођа Санда не примећује да сама себе демантује? Она значи верује, да ја имам као политички програм одбрану српства, тако сама каже, а малопре је рекла да немам никакву политичку идеју? Да ли је, даље, могуће да госпођа Санда не схвата, да је политика одбране српства потребна и штавише могућа управо у времену мира, а у времену рата се спроводи војна одбрана српства? Зар је заиста политичка одбрана српства у времену мира „бесмислена“ идеја? Она сматра да је Капетан Драган платио високу цену учешћа у рату и да је боље да на томе остане – каже капетан Драган и додаје:

– Ја сам, драга госпођо Санда, платио високу цену учешћа у рату, током рата и ратних дејстава, добровољно ризикујући свој живот. Али, драга госпођо, вероватно сте приметили да није остало само на томе, него сам платио и високу цену робијања неправедно и неправно осуђен као невина жртва, крив само због тога што сам се родио као Србин, а нисам издао свој народ и напустио га кад му је било најтеже? Ја нисам дошао у Србију право са ратишта, као што би лако могао да помисли неко ко чита ваш текст, већ сам дошао са дугогодишње робије, драга госпођо, као Нелсон Мендела на пример, који није изазвао ничије чуђење уласком у политику. Нарочито не због својих поодмаклих година, како ви кажете, који сте млађи читаве две године од мене, готово као тинејџерка. Укључивање у политику и то у поодмаклим годинама, без јасне идеологије, а с очигледним кокетирањем с власти, изгледа као да жели да наплати своје страдање у затвору -.

Осврнуо се на изјаве да кокетира са влашћу и рекао:

 – Зар није много очигледније да ви, у мом случају, јасно и отворено кокетирате са хрватском влашћу, трудећи се – по свему судећи сами плаћени од исте за ту услугу – да је заштитите од моје тужбе и наплате штете коју сам сасвим јасно и недвосмислено најавио? И најава ангажмана у доба епидемије делује као позиционирање на мала врата.

– Зар заиста мислите, драга госпођо Санда, да сам ја бирао да ли ће бити или не епидемија кад изађем на слободу, па сам лукаво испланирао да дођем у Србију баш у то време, јер ми некако много више одоварају мала него велика врата? Најбоље ће бити да Капетан Драган пусти Србе да се у миру сами бране. А он да ужива у слободи – поручио је Васиљковић Санди Рашковић Ивић и додао:

– И на крају баладе, драга госпођо, нисте пронашли ваш лични мир, док ме нисте избрисали са списка Срба,ви затражили да их пустим на миру, да се бране у миру? Ја вам се унапред извињавам што ће вас то можда шокирати, али знате, просто не знам како то да вам кажем: и ја сам Србин. То су ми признали сви хрвати из Нацистичке Државе Хрватске, то ми је признала чак и Соња Бисерко, вали ви ми ето не признајете, чак ни то. Кажите ми онда на крају, као човек и као психотерапеут: ко са киме ту кокетира? И зар сте заиста толико потонули, да нисте у стању чак ни да замислите, да има људи, па чак и Срба, таквих као што сам ја, који одбрану Срба и Српства, и сведочење истине о Србима као о невиним жртвама геноцида током целог двадесетог века, сматрају својом правом и истинском слободом? Схватате ли ви сирота госпођо, да сам ја био слободан и у Лепоглави, неупоредиво више него ви, који ме тако безумно нападате, само зато што сам Србин, и по рођењу и по опредељењу? –

Осврнуо се и на Соњу Бисерко:

– Она сведочи сама за себе, ко је и шта је, за кога ради и против кога.Она је непријатељ свега што је српско и целокупног српства, то је сасвим јасно и она то и не крије -.

– У односу на госпођу Санду, на неки начин је чак и поштена. Не каже народна мудрост узалудно: „Сачувај ме Господе од лажних пријатеља, а са непријатељима ћу се сам изборити“. И тако је Санда Рашковић Ивић је, на моје чуђење, и велику жалост, ничим изазвана, превазишла у антисрпској хистерији чак и Соњу Бисерко. Qуо Вадис Санда? – закључио је капетан Драган.

Извор: espreso.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!