Свет

Израелци побили и спалили цивиле па оптужили Хамас

Прелиминарна полицијска истрага закључује да је израелски ратни авион очигледно бомбардовао Израелце у близини Реима у Појасу Газе док је покушавао да гађа борце Хамаса.

Израелски лист Haaretz објавио је детаље истраге израелске полиције о томе шта се догодило на концерту у близини појаса Газе када су припадници покрета отпора предвођених бригадама Ал-Касам, војног крила Хамаса, 7. октобра покренули операцију Ал-Акса поплава.

Више од 40 дана након што су израелски и западни званичници у више наврата тврдили да су припадници бригаде Из ал-Дин ал-Касам починили масакр на забави, израелска полиција је добила информације које су у потпуности у супротности са овом причом.

Прелиминарна полицијска истрага закључује да је израелски ратни авион очигледно бомбардовао Израелце у близини Реима у Појасу Газе док је покушавао да гађа борце Хамаса.

Израелски лист Haaretz објавио је да прелиминарне истраге израелске полиције показују да наоружани људи који су учествовали у нападу 7. октобра нису унапред знали за концерт у близини насеља Рејм.

Према прелиминарним истрагама, војни хеликоптер је такође полетео из базе Рамат Давид и из ваздуха бомбардовао борце Хамаса, ранивши неколико посетилаца места. Убијена су 364 учесника концерта.

Дописник Ал Џазире Гевара Ал-Бадири објавио је да је на концерту било 4.000 људи, укључујући и странце. Она је додала, позивајући се на обавештене изворе, да бригаде Ал-Касам нису ни знале за церемонију, али су њихови падобранци, прелазећи насеља око појаса Газе, сазнали да Израелци излазе на улице, па су обавестили своје припаднике о томе, а када су стигли на лице места, бомбардовали су их ратни авиони који су добили информације о операцијама хватања.

Дописник је објаснио да израелски ратни авиони нису били свесни реалности на терену, јер је Хамас преузео контролу над израелском дивизијом и пореметио сва средства комуникације.

Спржена тела

Дописник ју је упозорио да присуство угљенисаних тела потврђује закључке полицијске истраге, јер бригаде Ал Касам немају запаљиво оружје, па су израелски авиони убили људе на забави.

Она је рекла да су многи пилоти признали да су можда бомбардовали Израелце јер нису знали где и кога бомбардују.

Дописник је рекао да је ова истрага открила конфузију и војне грешке које ће додатно закомпликовати ствари, утицати на будућност израелског премијера Бењамина Нетањахуа и могу изазвати нове демонстрације против њега.

Чини се да је Нетањаху свестан истраге, јер је на конференцији за новинаре у суботу увече позвао на већу подршку јавности и међународне заједнице, посебно Сједињених Држава.

Ова конференција се поклопила са масовним протестима у Тел Авиву који су захтевали споразум о размени затвореника између Израела и Хамаса.

Извор: Логично – Haaretz i Aljazeera

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!