Црква

Издаја у Руској цркви: Митрополит Иларион (Алфејев) у Ватикану са расколником Вартоломејем, а ту су и друга антиканонска изненађења

Црквена заједница још није на одговарајући начин проценила дела руководиоца Одељења за спољне послове Руске цркве, митрополита Илариона (Алфејева), који је 5-7 октобра 2021. године посетио Ватикан, у само њему знане сврхе и учинио низ чудних радњи и изјава .

На ватиканским веб страницама објављено је да је митрополит учествовао на конференцији представника светских религија, научника и стручњака на тему „Вера и наука: у сусрет COP 26“ у Ватикану (КОП 26 – Конференција Уједињених нација о климатским променама). Штавише, тзв. патриајрх Вартоломеј из Истанбула је учествовао на овој конференцији, а наша црква га је препознала као немилосрдног расколника. Међутим, митрополит Иларион није био постиђен и рекао је медијима да су се они (делегација Руске цркве – прим. прев.) чак поздравили са истанбулским расколником. Вероватно, и не само да су се поздравили …

Анализирајмо како је шеф Одељења за спољне послове Руске цркве прокоментарисао свој боравак у истој заједници са Вартоломејем. Према речима митрополита, он није прекршио одлуку Светог синода Руске православне цркве о забрани учешћа у догађајима на којима председава или потпредседава представник Цариградске патријаршије. „У овом случају није постојало такво председавање или потпредседавање. На састанку су учествовала 34 верска поглавара, од којих су само двојицае представљали православне цркве – тзв. патријарх Вартоломеј и ја. Да није било мене, он би био једини представник светског православља“, рекао је митрополит Иларион.

Можемо претпоставити да би Вартоломеј требао бити веома задовољан овим састанком, јер већ дуги низ година промовише „зелену“ антихришћанску агенду. И тако је, упркос свим његовим расколничким злочинима у Украјини, представник Московске патријаршије ипак допутовао у Ватикан на овај важан састанак за „зелени Истанбул“ и говорио на еколошку тему. Судећи по фотографијама, и учесници су нешто заједнички потписали. А пошто су се тамо окупили верски поглавари, вероватно је дошло до заједничке молитве, мада митрополит Иларион и римокатолички медији о томе можда неће извештавати.

Чињеница да је митрополит из Москве говорио међу јеретицима и говорио о ставу Руске православне цркве о заштити животне средине (такав је био његов извештај) не чуди. Одавно је забележено да после сваког великог говора римског папе о било ком питању, за неколико дана или недеља, по правилу, следи сличан говор митрополита Илариона, отприлике у истом правцу и у истом дух као код Папе. На пример, Папа је недавно, почетком септембра, разговарао заједно са Вартоломејем и кентерберијским архијерејем из Енглеске о питањима животне средине, па је било потребно ускоро очекивати сличне изјаве из Руске цркве.

Након конференције, митрополит Иларион састао се сам са папом Фрањом. Једно дирљиво изненађење које је митрополит Иларион припремио за папу, а и за нас, откривено је путем ватиканских медија. Испоставило се да је 2021. године у Москви објављена књига са размишљањима папе Франциска, коју је приредио митрополит Иларион, о језуитској пракси молитве „Молитва. Дах новог живота.“ Ову књигу објавила је екуменистичка Издавачка кућа „Знање“ митрополита Илариона. Он је лично пропратио издање на руском језику уводом са препоруком да се православним читаоцима да прочитају папино учење и назначио да ће текст садржати нешто повезано и са преподобним Серафимом Саровским и Достојевским.

Иста књига је претходно објављена на италијанском језику са предговором патријарха московског (!). Штавише, у Русији су ове информације биле скривене, пренели су их само римокатолички медији на руском језику.

Митрополит Иларион рекао је новинарима о свом дару папи: „Књига садржи папине изјаве о молитви и, посебно, његова катехетска упутства на тему Оче наш … Чини ми се важним да руски читаоци знају да је папа Франциско не само црквени лидер који води Римокатоличку цркву, већ и човек молитве. Искуство молитве уједињује све хришћане. И лекције које даје свом стаду биће корисне руским читаоцима, посебно римокатолицима који говоре руски. Такође верујем да неки православни читаоци могу имати користи од његових упутстава … ”.

У целој овој причи може се у шали рећи да је митрополит Иларион био забринут за папу, јер је објавио тако занемарљиво мало књига у поређењу са бројем теолошких листова митрополита Илариона, па је одлучио да помогне папи, користећи свој положај и везе у Руској православној цркви. Шеф Одељења за спољне послове Руске цркве је смислио тако оригиналан поклон за папу од њега, наравно … али на рачун наше Цркве – да објави папину књигу. Међутим, шта ако следећи пут папа неће д књигу на поклон, већ одједном пожели Кемску волост (територију у Карелији коју је хтео да узме од Ивана Грозног шведски краљ у совјетском филму-комедији Иван Васиљевич мења професију – прим. прев.), неку митрополију или егзархат, на пример Белорусију, Летонију, Украјину или да директно крене право у Москву …

Али најзанимљивије се догодило касније. Тада је дошло до сензације. Митрополит Иларион најавио је да ће се патријарх Кирил ускоро састати са папом Франциском. Рекао је, чак, да се сусрет, у ствари, припрема у тајности. Садржај разговора није познат. А јавност ће бити обавештена тек када се у медијима пошаље саопштење, односно неколико дана пре путовања! Ово су антиканонска изненађења из Одељења за спољне послове Руске цркве.

Понекад се стекне утисак да све то раде представници неке полуилегалне или тајне организације, а не руководство највеће православне цркве. Чини се да нашег патријарха држе као таоце људи који тајно припремају неку врсту састанка с папом и полузаконито, под кринком тајне, подводе патријарха њему … Све се крије од архијереја, свештеника и верника, јер организатори као да се нечега плаше, али свој полуилегално посао одрађују. Све је то веома недостојно велике Руске православне цркве.

Ово се може назвати авантурама Одељења за спољне послове Руске цркве, поготово што још нисмо чули мишљење саме Његове Светости Патријарха по овом питању – тј. да ли ће се састати са папом? И зашто? А активност митрополита Илариона, који се често позива на благослов Његове Светости Патријарха, треба проверити да ли је координирана са епископима наше Цркве и да ли је у складу са православним канонима?

Може бити да се због тешког психичког обољења руководиоца Одељења за спољне послове Руске цркве у време пандемије једноставно користи за вођење авантуристичке и сумњиве политике? …

С руског превео Цветин Глоговчанин (https://ruskline.ru/news_rl/2021/10/09/strannye_iniciativy_ovcs_v_vatikane)

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!