Природа и здравље

Иза Рио Тинта куга и пустош, а Србија их чека раширених руку

AMY COOPES / AFP / Profimedia

Компанија Рио Тинто уз помоћ српских власти планира да отвори рудник јадарита у лозничком крају. Сви процеси које је поменута мултинационална компанија започела, под велом су тајне. Оно што је српској јавности представљено је да ће Србија профитирати од тог пројекта, али ко ће од тога имати користи?

Врло брзо су људи који су на време видели какав ужас за собом оставља компанија Рио Тинто. Стога, против ове пошасти народ је устао. Посебно у Аустралији, где је компанија Рио Тинто направила еколошку катастрофу, са веома тешким последицама.

У прилог томе говори и интервју Кевина Вуда, бившег премијера Аустралије који је дао за ЦНН.

”Ја мислим не само у Аустралији већ глобално Рио Тинто је демонстрирао ниво ароганције према демократски изабраним владама у свету, где Рио Тинто мисли да је овде горе, а изабране владе и друштвене норме у којима он оперише овде доле”, рекао је Вуд.

Један од најгорих катастрофа које је компанија Рио Тинто направила је управо пример из Аустралије, преноси портал Луфтика.

Британско-аустралијски рударски гигант Рио Тинто извинио се што је експлозијом уништио 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији које датирају из последњег леденог доба.

Пећине у клисури Јукан, у регији Пилбара уништене су приликом радова на проширењу рудника.

Оне су драгоцене за културу Абориџина и спадају међу најстарија позната места на којима су откривени трагови абориџинске присутности.

Пројекат “Јадар” подразумева отварање рудника подземне експолоатације у Лозници.

У компанији Рио Тинто кажу да је реч о 60 квадратних километара простора који покрива њихова лиценца. Светска класа литијума чија је будућност у електричним аутомобилима – тако описују потенцијал лозничког краја.

Међутим, нико од оних који желе да се овај пројекат спроведе не спомиње да ће, ако се овај пројекат спроведе, а то не желимо, пољопривреда бити само прошлост, да ће земљиште бити затровано, да ће јаловина преплавити овај крај, као да ће реке Јадар и Дрина бити загађене, јер ће се из њихових корита изливати вода и загађена враћати у исту.

Иако компанија Рио Тинто у српским медијима шири причу да разговарају са грађанима и да праве “отворене разговоре”, из извора портала Политикон са лица места сазнаје се да је то ноторна лаж.

Извор: https://nova.rs/region/iza-rio-tinta-kuga-i-pustos-a-srbija-ih-ceka-rasirenih-ruku/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!