Мишљења

У Србију ноћу враћају мигранте из Европе преко Мађарске

Са Новицом Антићем, председником Војног синдиката Србије попричали смо, у новој емисији ТВ Хелм Цаста, о стању у војсци, његовом отказу и дешавањима која су то проузроковала, кога то прогања министар Александар Вулин и зашто, како се организују набавке војне опреме. Било је речи и о учешћу на протестима, његовом политичком ангажовању и изборима.

– 8. априла организовали смо са полицијским Синдикатом најмасовнији протест после 5. октобра у Београду који је подржало око 80.00 људи. Министар Вулин је дошао у јуну 2017 године и од тада до данас ни једном се није састао са нама, да разговара на тему онога што треба да изврши као министар, а на сва наша иступања и критике у јавности јер другог начина немамо, пошто нам је неуставно одузето право на штрајк, он је решио да се на један незаконит начин чинећи и кривична дела обрачунава са нама који представљамо запослене у Војсци Србије и Министарству одбране, каже Антић.

– Вулин свакодневно спроводи пропаганду и своју личну промоцију злоупотребљавајући војску што не сме да чини у складу са Законом и Уставом. Стање које приказује у јавности је идеално када бисте слушали само њега.Војни Синдикат каже да то није тако како он приказује. Покушао је да ућутка Војни Синдикат Србије тако што је правио подобне синдикате да би преотео наше чланство, што није успео, припадници војске су часни људи, сложни нису издајице да издају идеју и људе који се за њих боре. Покренуо је на незаконит начин дисциплински поступак против мене, позван сам на одговорност што сам причао о лошем стању у војсци на шта законом имам право и моја је дужност испред Синдиката. Нисам направио повреду дисциплине. Закон наглашава које су то повреде да би неко могао да буде позван, на то се није позивао нико, што даје додатни умишљај спречавању рада Синдиката што потпада под Кривични законик. Циљ је био престанак рада Синдиката што им није успело, одбранили смо се, али настављене су друге репресије. Вулин се не либи да чини кривична дела да би остварио свој циљ. Резултат је напуштање 5 хиљада професионалаца од како је он министар. Зашто је Вучићу он толико битан? То никоме у Србији није јасно…ако се овако настави не знам како ћемо одбранити земљу ако буде било потребно за то, немамо ресурсе ни за мирнодопске ствари попут поплава, сада пандемије вируса…нигде нема војних санитетских екипа по терену које би могле да одговоре појединцима који су у изолацији. Бићемо ускоро у ситуацији да немамо војску, објаснио је саговорник.

Било је речи и о стању у војсци која је приказана анкетама а не контролама, Министарство одбране има Инспекторат, генерал Делић, члан одбора за одбрану је недавно изјавио да је од 27 контрола 21 била повратна, што значи да 21 јединица није договорила својим функционалним и оперативним способностима и није прошла контролу…које су нам јединице проблематичне, да ли можемо да хендлујемо неутралност окружени земљама НАТО, да ли нам вреди техника ако немамо људе који умеју да је употребљавају. Да ли смо обучени за руковање Панциром, оклопним возилима и тенковима који су нам стигли, а ускоро и дроновима чија је набавка најављена.

– Из Мађарске се током ноћи у Србију довозе мигранти који се враћају из Европе. Објекат у Моровићу се уместо за смештај заражених од короне, који долазе из иностранства, користе за њихов смештај. Једина граница која је отворена била је према Мађарској, морате да дате објашњење грађанима Србије зашто се то дешава! Војска има јасно прописане процедуре, мигрантске центре обезбеђује војна полиција са полицијом, иста су овлашћења, када треба да интервенишете треба да идете од најблаже мере па до најрепресивније, прво издате упозорење, па се примени средство принуде, палица, сузавац, водени топови, гумени меци па тек онда да дођете да тога да употребите ватрено оружје. Када су припадници војске, сад у недавном хаосу са мигрантима у једном прихватном центру близу Београда, проценили да требају да пуцају у ваздух на тај начин су издали упозорење да ће га употребити ако ови не престану са недозвољеним активностима, да до тога није дошло, сигурно би дошло до употребе ватреног оружја са дејством према људима, истакао је Антић.

Извор: HelmCast

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!