Породица и школа

Италијанка после 53 године пронашла биолошку мајку Лепосаву у Перлезу

Италијанка отворила црну кутију и сазнала да је српкиња: СФРЈ пасош и џемпер крили тајну Лепосаве из Перлеза 50 година

Лепосава из Перлеза је ћерку родила са 16 година, а мајка и очух су јој отели дете и дали га на усвајање. Мала Зорица је у Италији постала Лоријана Сасо, а истину је сазнала тек по смрти „италијански родитеља“

Италијанка Лоријана Сасо одувек је навијала у кошарци и одбојци за Југославију, касније за Србију, и то њено узбуђење ју је увек збуњивало. А онда је пре три године схватила да су је то гени вукли. Она није Италијанка, она је Српкиња!

Њен живот се вртоглаво променио када јој је отац преминуо 2019, а она у стану својих родитеља пронашла у фиоци црну кутију, скривану од ње 52 године, која је чувала велику тајну. У њој је био црвени СФРЈ пасош. Кад га је отворила, у Лоријану је с фотографије, у џемперићу на пруге, гледала девојчица Лоријана од две године! У документу је писало да је рођена у Банатском Новом Селу, општина Панчево.

Италијанка Лоријана је збуњено гледала малу Српкињу Лоријану! И тада је одлучила да пронађе биолошку мајку. Помогао јој је отац њене пријатељице Тање, Радоица Бата Вукић, који није дозволио да га трагови заварају.

Радоица је преко адвоката у Новом Саду успео да дође до одређених докумената о Зорици Динковић, девојчици која је из болнице у Панчеву дата прво у хранитељску породицу, а касније и на усвајање. Три године се тапкало у месту. Највећи проблем и забуна десила се због презимена Динковић. Како је сазнао, највероватније је дошло до неспоразума када је мала Зорица боравила у болници у Панчеву, где су је однели наводно због високе температуре. Баба и деда су је дали на усвајање, али су бебу уписали као Динковић, а не Динковски, како се иначе презива породица из Перлеза. Радоица је био упоран, прегледао је матичне књиге рођених, да би га један матичар напослетку упутио у Перлез.

То је мало место, одмах сам нашао Лепосавину сестру, која је знала о чему је реч. Испричала ми је да је Лепосава из породице у којој је било седморо деце и да је Лепосава Зорицу, односно сада Лоријану, родила са 16 година. Отишао сам код Лепосаве, која ми је испричала да је Зоку родила на Госпојину 28. августа 1970. године. Родитељи су били бесни и она је побегла код неке родбине у друго место. Када се Лепосава вратила и потражила ћерку, само су јој рекли да је дете дато на усвајање. Покушавала је касније с мужем да пронађе дете, али није успела. Када сам се ја појавио и рекао да је тражи ћерка, Лепосава није могла да верује. Она је, будући да више није имала деце, пре 33 године усвојила дечака из Босне, који је данас полицајац – открива Радоица детаље ове невероватне приче за Курир.

А Лоријана никада није помислила да је усвојена, јер су јој италијански отац и мајка пружили огромну љубав, образовање, подршку… Ипак, рођена је као Зорица Динковски 28. августа 1970, а усвојена 1972.

Када је Радоица јавио Лоријани да јој је нашао маму и да жели да је упозна и види, плакала је, скакала од среће.

Ни Лепосава из Перлеза није могла да престане да плаче када смо је позвали.

– Била сам млада, имала сам само 16 година. Зорицу нисам ни пријавила у Банатском Новом Селу јер сам била малолетна. Нисам могла да је пријавим. То је моја мајка урадила. Имала је шест месеци када су ми је отели и однели. Била сам мајци и очуху добра док сам радила, брала кукуруз, ишла у поље. Њих двоје су били алкохоличари, толико су ми истукли да сам била сва модра, истерали су ме напоље. Онда су узели Зорицу и дали је. Тражила сам је, али нисам могла да сазнам где је – кроз сузе је причала за Курир Лепосава, која се бори с карциномом и чека је операција тумора на колену.

Лепосава се после удала за човека који није могао да има деце, па су заједно тражили Зорицу. Њена мајка никада, па ни на самрти, није хтела да јој каже ко је усвојио девојчицу.

– Откако сам сазнала да су ми нашли Зорицу, немам мира. Моју Зорицу никада нисам заборавила. Судбина је хтела да неко други одгаја моје дете, а ја нечије туђе.

Фото: Приватна архива

Богати италијански деда

Слободан Милошевић помогао да се дете усвоји

Лоријанин деда по италијанском оцу је у Адис Абеби шездесетих година имао хотеле и ресторане, био је веома имућан, али његов син и снаја нису могли да имају деце. А у то време у Адис Абеби је живео и радио хирург из Србије Слободан Милошевић, који је помогао породици Сасо да усвоје дете.

Сачуван Џемперић све открио

Усвојитељи су малу Зорицу из Србије довели у Италију у џемперићу, који су сачували уз црвени пасош СФРЈ. У том џемперу су је и сликали за пасош, а снимили су и тренутак када су је довели у Италију. И тада је била у истом џемперку.

Аутор: Д.Вујсић

Извор: Курир

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!